Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında test tanı merkezi kuruldu. 23 Mart 2020 tarihinde kurulan test tanı merkezinde günde 180 ile 200 civarında test yapılıyor.

Koronavirüs salgını vakaları sayısına bakıldığında nüfusa göre Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu belirten Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Anabilim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Füsun Cömert, konu hakkında şu bilgileri verdi:

“Bartın ilimizden de hastanemize koronavirüs testi yapılması için vakalar gönderilmeye başlayacak.  Bartın ilimizden gelecek vakalar ile günde test yaptığımız vaka sayısı yaklaşık 250’yi bulacak. Test sonuçları ile ilgili sonuçları biz açıklayamıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü uygun görürse açıklar. Ama şunu söyleyebilirim Türkiye ortalamasının üzerinde gidiyoruz. Biz yaptığımız testlerin sonucunu gün içinde veriyoruz. Zonguldak genelde madenci şehri olduğu için akciğerlerimizle ilgili sıkıntılarımız var. Çok detaylı araştırmadım ama Zonguldak’ta yaşlı nüfusun biraz daha fazla olabileceğini düşünüyorum. Atatürk Devlet Hastanesinden gelen barkot okuma yazılımıyla ilgili sistemsel sıkıntı yaşıyoruz. Zaman kaybına neden oluyor. Pazartesi gününden itibaren Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün kullanmakta olduğu yazılımdan kaynaklanan bir sorun. BEÜ Hastanesinden örneğin bir hastanın direk örneğini kabul edemiyorum. Bunun İl Halk Sağlığına gitmesi, orada kaydının olması ardından barkot ile bana gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla biz kurumumuz içerisindeki hastaya test yapma konusunda ve takibi konusunda gecikiyoruz. Geçtiğimiz bir hafta içerisinde çok yol kat ettik. Bundan sonra bazı şeyler çok daha rahat olacak. Tanı testinin Zonguldak’ta açılması avantajımız oldu.

Ben ve eşim sağlık çalışanı olduğumuz için evimize gidemiyoruz, çocuğumuza sarılamıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu virüse karşı duyarlı olması gerekiyor. Bu nedenle lütfen evimizde kalalım. Acil durumlar olmadıkça dışarı çıkmayalım”  (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi