Görünür o ki, son alınan bilgilere göre Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. BMD’nin Ekim ayı anketinde geçen yıla göre AVM mağazalarında cirosu yüzde 80’in üzerine çıkan üye firmaların oranı yüzde 58’e, cadde mağazalarında ise yüzde 63’e ulaştı. Bu yönde geçtiğimiz Ekim ayında AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan BMD üyesi firmaların yüzde 58’e ulaştığını bildiren Sinan Öncel, “Cadde mağazalarında ise oran yüzde 63’e çıktı. Sonuçlar moralimizi biraz olsun yükseltmekle birlikte ‘kritik eşik’ olarak gördüğümüz yüzde 80 ciroyu yakalayamayan mağazalar için tehlike çanları çalıyor” değerlendirmesinde bulunması işin ciddiyetini öne çıkartıyor.Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında bulunduran Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. BMD’nin Ekim ayı anketinde geçen yıla göre AVM mağazalarında cirosu yüzde 80’in üzerine çıkan üye firmaların oranı yüzde 58’e, cadde mağazalarında ise yüzde 63’e ulaştı. Ankette e-ticaret cirosu geçen yıla göre yüzde 200’ü aşan üyelerin oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.

        *       *        *

BMD Başkanı Sinan Öncel, Ekim ayı anketini dernek çatısı altındaki 424 markadan 342’sini bünyesinde barındıran 64’ü hazır giyim, 24’ü ayakkabı olmak üzere toplam 133 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirdiklerini bildirirken;“Eylül’de AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan üyelerimizin oranı yüzde 38 iken Ekim’de yüzde 58’e ulaştı. Cadde mağazalarında ise oran yüzde 51’den63’e çıktı. Önceki ay ile kıyasladığımızda Ekim cirolarında kayda değer bir yükselme var. Ciro için ‘kritik eşik’ olarak gördüğümüz yüzde 80’in üzerine çıkan üyelerimizin sayısındaki artış bizim için olumlu bir gelişme. E-ticarette de salgınla birlikte başlayan yükseliş trendi devam ediyor. Üye firmalarımızın yüzde 56’sının e-ticaret cirosunda geçen yıla göre yüzde 100 ve üzerinde, yüzde 20’sinin ise yüzde 200’ün üzerinde artış dikkat çekiyor. sonuçlar moralimizi yükseltmekle birlikte üyelerimizin yüzde 38’ininAVM mağazalarında, yüzde 29’unun ise cadde mağazalarında hâlâ yüzde 80 ciroyu yakalayamadıklarıgörülüyor.”açıklamasında bulunması bu sektörün oldukça sıkıntılı ve zorda olduğuna işaret ediyor. Bu kapsamda açıklamasını sürdüren Sinan Öncel;”Bir başka ifade ile organize perakendenin yaklaşık yüzde 40’ında sıkıntı devam ediyor. Oysa enflasyon ve maliyet artışlarını dikkate aldığımızda mağaza cirolarında geçen yıla göre en az yüzde 15 artış olması gerekirdi. Bu hesapla yüzde 80 ciroya ulaşan bir mağazanın gerçekte yüzde 35’lik bir kaybı olduğunu görüyoruz.” Sözlerine bakılırsa bu oran küçümsenecek bir oran değil.

  *       *        *

Sonuç olarak, küresel resesyonun(durgunluk) ülkemizdeki etkilerinin tüm ağırlığı ile kendini hissettirdiği bir ortamda çok düşük kâr marjları ile çalışmak zorunda kalan perakende  kesiminin günlük maliyetleri bile karşılamakta zorlanması iş ortamı bakımından sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkiledi     ği dikkate alındığında; çoğu perakendeci esnaf neredeyse iflas ve kapanma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor. Diğer taraftan bir yönden de istihdam durumunu da açıkça tehdit eden ve işsizlik sayısının artmasına neden olabilecek sıkıntılar baş göstermesi nedeniyle; bunun aşılabilmesi için mutlak şekilde Devlet desteklerinin gündeme gelmesi gerekiyor. Bu çerçevede de olaylar gelmeden gölgelerinin geldiği dikkate alındığında; belirsizliklerin kovid-19 pandemi vakalarının gölgesi altında daha da arttığına bakılırsa, perakende sektörü ile diğer sektörlerin toparlanma döneminin ancak orta ve uzun vadede düzelmesi mümkün olabilecek gibi gözüküyor. Çünkü önümüzdeki ayları izleyen  süreç itibarıyla ekonomiye ilişkin tablonun öncekine göre daha belirsiz bir şekilde biraz daha bozulması ihtimali bulunuyor.Vakalardaki artış endişe verici, mali teşviklerin de gecikmesi tüketim harcamalarının dipten toparlanmasına engel oluyor. Diğer taraftan sektörün düşen karlılık oranları büyüme için gerekli olan dış finansmanın temini konusunda da bir kısır döngü yaratmakla birliktefinansal kuruluşlar sektör oyuncularına finansman sağlamakta gün ve gün kendilerini geri çekmekte ve sektör oyuncularının kredi hatlarını ciddi şekilde daralmaktadır.