Rusya bir süredir gerilimli olan 2 şehirdeki ayrılıkçıları devlet olarak tanıdığı açıkladı. Ardından da askeri harekat başlattı. Neler olacak, dünya merakla takip ediyor. 
Birçok devlet kınama yayınladı. Doğu Avrupa’da NATO üyesi ülkeler ‘madde 4’ ile ortak hareket (collective action) kararı aldı. Diğer üye ülkeleri de bu maddeyi uygulayarak ortak savunmaya davet etti. 
Merak edilen diğer bir husus dünya savaşı çıkar mı? 
Fal bakmaya, geleceği görme yetisine gerek yok!
Tarihe bakalım…
Hitler… İkinci Dünya Savaşı’nın doğumu da sancılıydı ve benzerdi.
Nazi Almanyası önce silahsız sanayi bölgesini silahlandırmış ardından da barışçıl yollardan iç karışıklıklardan faydalanarak Avusturya’yı kendine bağlamıştı. Sonra komşusu olan çeşitli ülkelerde Almanlar yaşıyor diyerek kendine bağlamaya, Avrupa’yı lokma lokma yiyerek imparatorluğunu büyütmüştü. Birleşik Almanya… Büyük Alman İmparatorluğu… bu hayaller Nazi ideolojisini beslemiş ve halkı Hitler’in politikaları etrafında birleştirmişti. Sonra Hitler müdahale etmezler diyerek Polonya’ya saldırma kararını almıştı. Bu hareket de dünya savaşının fitillini ateşlemişti. 
**
Birinci Dünya Savaşı ise, benzeri ayrılıkçı hareketlerin eylemleriyle gerilimi tırmandırmış bir prens öldürülmüş, yaklaşık 1 aylık süreçte de Çarlık Rusya’nın müdahalesi ve Alman İmparatorluğu’nun Rusya’ya savaş açması…
**
Putin ise önce ülke ekonomisini kalkındırdı. Ardından da hem Kafkasya’da hem de kuzeyde birtakım operasyonlar yaptı. Ukrayna krizi yaşanırken Kırım, Rusya tarafından ilhak edildi. Ardından sıra günümüzde konuşulan 2 şehre geldi. 
Çatışmalar başladı. Ukrayna askeri olarak Rusya karşısında direnebilecek kudrete sahip değil. Aynı Polonya’nın Almanya’ya direnemediği gibi. Birçok devlet ya Rus karşıtlığından ya da statükonun korunması amacıyla Rusya’nın eylemlerini kınıyor. Karşı çıkıyor ve Ukrayna’ya destek mesajları yayınlıyor.

SAVAŞ ÇIKAR MI?
Daha doğrusu savaş dünyaya sıçrar mı? Bu soruyu incelemek gerekiyor. İlk başta savaşın sıçrayıp sıçramaması bir yana, ekonomiler sarsılacak. Küresel ticarette taşlar yerinden oynamaya başladı. 
Başka devletler Ukrayna’ya askeri destek verirse işte bu da Polonya hikayesine dönebilir. Kırılma noktası ya bir ülkenin ileri adımı ya da Rusya’nın geri adımı… 
Kritik süreç başladı. Dünya’da gerilim artıyor evet, her an bir kendini bilmez milyonlarca insanın canına kastedebilir. Yanlış adım atarsa…
Bana sorarsanız, dünya bu kadar silahlanmışken büyük güçlerin birbirini tarihten silebilecek silahları varken, 
Rusya istediğini alır.
Ukrayna biraz ağlar
Dünya Rusya’yı kınar. Ekonomik yaptırım uygulanır.
Sonra Alman sanayisi Rus gazına muhtaç kalır. Yaptırımlar hafifler…
Ruslar da bu ticaretten alacakları paraya muhtaç kalır, sert durmazlar.
Tabii Türkiye doğalgaz çıkartma işini hızlandırır, Avrupa’nın önemli tedarikçilerinden biri konumuna gelebilir mi? Gelirse işler değişebilir. 
Ama bir savaş beklentisi dediğim gibi…
Bana olası gelmiyor. 
Zorluklar yaşayacağız, hayat pahalılığı artacak ama savaş gitmeyeceğiz.