Araştırma şirketi IHS Markit’teki ekonomistlere göre, ABD, Brezilya ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde artan korona virüs enfeksiyonları, ekonomik toparlanmanın kırılganlığının altını çizmekte ve toparlanma döneminin “W şekline” dönme riskini de artırıyor. Temmuz Dünya Flash raporunda, IHS Markit Baş Ekonomisti Nariman Behravesh ve Küresel Ekonomi İcra Direktörü Sara Johnson, 2020 küresel büyüme tahminlerini Mayıs ve Haziran aylarında ekonomik aktivitede keskin bir toparlanma olduğuna dair net göstergelere dikkat çekerek %5,5 daralmaya yükseltti. 2021’de ise %4,4’lük bir toparlanma bekleniyor.Bu kapsamda Behravesh ve Johnson “Yine de, ‘sıçrama ve solma’ tahminimizin altında yatan mantık değişmedi. Tüketiciler ve işletmeler temkinli olmaya devam ediyor ”değerlendirmesi yanı sıra “Mali ve para otoriteleri daha fazla teşvik sağlamadığı sürece, toparlanma için kilit destek yakında ortadan kalkacak.” Vurgusu yapılıyor.Son duruma göre Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve merkez bankaları kriz başladığından bu yana benzeri görülmemiş düzeyde para ve mali teşvik uyguladılar. IHS Markit, euro bölgesinin bu yıl GSYİH’da (gayri safi yurtiçi hasıla) %8,6’lık bir düşüşle ekonomik olarak pandemiden en sert bölge olacağını öngörmekte. Avrupalı liderler Cuma günü Brüksel’de bir araya gelerek 750 milyar euro (856.9 milyar $) koronavirüs kurtarma fonu üzerinden birkaç gün sürecek görüşmelere başladılar.

                                  *        *         *

Bununla birlikte, Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD’deki artan enfeksiyonlar önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bazı devletler virüsü kontrol altına almak için kısmi kilitleme önlemlerini yeniden uygulamaya zorlandı, ancak enfekte kişi toplamı 3,5 milyonda ve tırmanmaya devam ediyor. Benzer yerel kısıtlamalar Avustralya, anakara Çin, Almanya, İsrail, Japonya ve İspanya da dâhil olmak üzere dünya çapında bir dizi Covid-19 sıcak noktasında uygulanıyor. IHS Markit, tüketici harcama modellerine ilişkin yüksek frekanslı verilerin, tüketici dikkatinde yeniden bir artışa işaret ederek tahmin edilebilir bir şekilde tüketici harcama eğilimlerinin azaldığını da vurguluyor. Behravesh ve Johnson, “Yeni enfeksiyon dalgası, IHS Markit’in zaten olası görmediği V şeklinde bir toparlanmayı ve çift edurgunluğa işaret eden W şeklinde döngü riskini artırdı” değerlendirmesinde bulunuyor. IHS Markit”böyle bir senaryoya % 20 civarında bir olasılık verse de, ancak enfeksiyonların artış seyrine bağlı olarak, bu risk önümüzdeki aylarda artabilir.” Şeklinde uyarıda da bulunuyor.

                                         *        *         *

Raporda, “ikinci bir gerilemenin muhtemel zamanlaması bu yıl geç veya 2021 başlarında olacaktı ve ekonomik daralma, henüz geride bıraktığımız durgunluk kadar ciddi bir yerde olmayacaktı” denirken ikinci dalgada kilitlenmelerin ilki kadar sert olmayacağına bahse giriliyor.Bu yönde yapılan son değerlendirmelere bakıldığında ise en kötüsü muhtemelen geride kalırken, küresel toparlanma da oldukça zayıf seyrediyor ve halen aşağı yönlü risklere maruz kalıyor. Mamafih aşı çalışmalarına ilişkin olumlu haber akışları geçtiğimiz hafta sonuna doğru küresel risk iştahını destekledi ise de ancak vaka sayılarında devam eden artış, ikinci dalga endişeleri ve ekonomilerde gözlenen toparlanmanın yavaşlayabileceğine dair gündeme gelen korkularla beraber risk iştahı ve piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Böyle bir durumda ekonomik veri akışları ve salgın kaynaklı gelişmeler yakından izlenmeye ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecek gibi görünüyor.

                                     *        *         *

Sonuç olarak, geçen yıl içinde küresel anlamda büyüme sürecine giren resesyon (durgunluk) üzerine bir de koronovirüs kovid-19 pandemi vakalarındaki zaman içinde ortaya çıkan yükseliş yönündeki dalgalanmaların mevcut belirsizliği daha da arttırdığı göz önüne alındığında, olası risklerin daha da büyümesine yol açtığı gibi, global anlamdaki gösterilen toparlanma çabasının etkilerini de azalttığı izleniyor. Aslında küresel ekonomilerdeki (W) şeklindeki sert yönlü iniş-çıkışların oluşması da belirsizliğin pandemi vakalarındaki artışlara bağlı olarak aynı paraleldeki seyrine bağlı olan resesyon (durgunlukla) dalgası ile birlikte hareket etmesinden kaynaklandığını belirtmek daha doğru olur. kanısındayım Bu kapsamda IMF’nin yaptığı son açıklamaya göre de; "Ekonomiyi onarmak ve faaliyeti pandemi öncesi seviyelere döndürmek uzun bir zaman alacaktır." Söylemine yer verilirken; “krizin ekonomik sonuçlarının en yoksul kesim için daha ağır olduğuna dikkatin çekildiği açıklamaya ek olarak” yoksulluk oranları ve diğer sosyal zorlukların küresel finans krizi sonrasında yaşananları aşmasının beklendiği kaydedilirken; Açıklamada, Kovid-19 şokunun ekonomik yayılımını çevreleyen çok büyük belirsizlikler olduğunun” vurgulanması da küresel ekonomilerin içinde bulunduğu vahameti de açıkça gösteriyor.