Zonguldak İl Özel İdaresi ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol ile Üzülmez Kültür Vadisi Projesi çalışmalara başladı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile Zonguldak Valiliğinin himayesinde 2016 yılında başlatılan “ Üzülmez Kültür Vadisi Projesi “ ile Zonguldak'ın sosyal ve ekonomik belleğinde önemli yer edinmiş endüstri yapılarının; görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin endüstriyel tarihine dikkat çekilmesini sağlayarak, güncel mekânsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini, böylece atıl vaziyette olan endüstriyel yapıların toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesini amacıyla ön fizibilite çalışmaları başlatılan projenin geliştirme çalışmaları 2018 yılında tamamlanmıştı.

Projenin hayata geçirilmesi için Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının paydaş, Zonguldak İl Özel İdaresinin başvuru sahibi olduğu proje hazırlanarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na ( BAKKA ) müracaat edilmişti.

Zonguldak İli Merkez İlçesi Üzülmez Mevkiinde, Üzülmez eski lavuar binası ile eski atölye binasına işlev kazandırılması ve toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesini amaçlayan “ Üzülmez Kültür Vadisi Projesi “ Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ( BAKKA ) tarafından desteklenmeye değer bulunarak 15 Mayıs 2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştı. Proje ihalesi de 2020 yılında gerçekleşmiş olup inşaat çalışmaları başlamıştır.

Proje ile Zonguldak ilinde kent belleği ve kent hayatını zenginleştirerek, kentin endüstriyel mirasının deneyim turizmine kazandırılması amaçlarına hizmet edecek şekilde proje konusu alanın yeniden işlevlendirilmesi yapılacaktır. Projenin 2022 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir “ İlimizde sektörel çeşitliliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarımızdan biri olan Üzülmez Kültür Vadisi Projesinin hayata geçiriliyor olmasından dolayı memnunuz. Projemiz tamamlandığında hem İlimizin endüstri mirasını gelecek nesillere taşımış olacağız, hem de İlimiz turizmine katkı vermiş olacağız. Bu vesile ile projede emeği olan Valilerimize, Milletvekillerimize, , İl Özel İdare yönetimimize , Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yetkililerimize ve Yerel Tarihçi ve Yazar Ekrem Murat Zaman’a teşekkür ediyorum” dedi.

İlimiz Merkez İlçe Asma Mahallesi hudutları bulunan Üzülmez Kültür Vadisi Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden işlevlendirilmesi işi 14 Temmuz 2020 tarihinde yapılan ihale ile KDV dahil 17 milyon 178 bin liralık proje 25 Ağustos 2020 tarihinde ihalesi yapılırken, ihaleyi Dünya Mühendislik Doğalgaz Proje İnşaat Ticaret Limited Şirketi alırken, işin süresi 500 takım günü içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Üzülmez Kültür Vadisi projesi kapsamında, Eski Lavuar Binasının Zonguldak Jeoparkı ziyaretçi merkezi, Atölye binasının ise müze restoran olarak işlevlendirilmesi, Atölye binası altında kafeterya, hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, Açık alanlarda ise, çocuk parkı, otopark, çok amaçlı gösteri alanı yapılacağı bildirildi.

Zonguldak'ta endüstriyel mirasın korunması ve turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilmesi planlanan Üzülmez Kültür Vadisi projesinin lansmanı gerçekleştirildi. Projenin tamamlanması ile birlikte 110 yıllık tarih yeniden hayat bulacak.

Zonguldak'ta kentin sosyal ve ekonomik hafızasında önemli yer edinen endüstri yapılarının, görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin ensütriyel tarihine dikkat çekmek amacıyla atıl vaziyetteki eski lavuar binası ve atölye binalarının işlev kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Üzülmez Kültür Vadisi Projesi'nin tanıtım toplantısında, projenin 500 günde bitirilmesi hedefleniyor.

Tanıtım toplantısında, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı konuşmada, turizmin; çağın en önemli alanlarından birisi olduğuna dikkat çekti.

Dünyada bir milyar insanın değişik amaçlarla gezdiğinin altını çizen Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak deyince de akla maden sektörünün geldiğini hatırlattı. Bu endüstriyel mirasın tanıtılmasının kente önemli kazanım sağlayacağını vurgulayan Tutulmaz, şöyle dedi:

"Turizm çağımızın en önemli alanlarından birisi. İnsanların refah düzeyi arttıkça başka illeri görme, başka kültürlere vakıf olma oralarda bulunma, dinlenme değişik amaçlarla bir hareketlilik başlıyor. Bundan 50 yıl önce hayal etmeyeceğimiz bir rakama şu an itibariyle ülke olarak ulaşmış durumdayız. Dünyada da şu anda 1 milyara yakın insan değişik amaçlarla geziyor. İş amacı oluyor, görme, dinlenme, denize girme, dağa çıkma çok değişik yönüyle bu gezmeyi artık bir amaç haline getirmiş durumda insanlar. Hele büyük şehirlerde iki üç günlük tatilde bile nereye gidileceği konusunda insanlar arayış içinde. Böyle olunca biz de Zonguldak adına bu sektörden yeterince pay almamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bizim değerlerimiz var. Bu değerler yerin altıyla bağlantılı ilimizin adıyla özdeşleşmiş, Zonguldak deyince maden maden deyince Zonguldak akla gelmiş. Onu hala devam ettiren kültürel ve endüstriyel mirasları var. İçinde bulunduğumuz alan da bunlardan bir tanesi. Bizim bu tür endüstriyel mirasımızı önceleyerek bir strateji ile ilimizi turizm alanında pazarlamamız lazım. İlimizi eğer iyi tanıtabilirsek marka şehir haline getirirsek bundan çok önemli bir kazanım elde edeceğiz."

Öte yandan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve TR81 Batı Karadeniz bölgesinde endüstriyel mirasın önemli yapılarından ikisi ile bulundukları alanın restorasyon, yeniden işlevlendirme ve peyzaj çalışmalarıyla kent yaşamına kazandırılacağı Üzülmez Kültür Vadisi Projesi, Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen ve mimarlık alanının en önemli ödüllerinden biri olan Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde koruma dalında ödül kazandı.

Proje kapsamında korumaya alınan ve yeniden işlev kazandırılacak alanın bünyesinde oluşturulacak yaşam ve turizm alanları ile bölgenin endüstri mirası yeniden hayat bulurken, modernize edilmiş yepyeni bir mekân Zonguldak halkının hizmetine sunulacak.

Zonguldak İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz, yapımı devam eden Üzülmez Kültür Vadisi Projesini yerinde inceleyerek firma yetkililerinden çalışmalar ile ilgili bilgi aldı.

Geçtiğimiz günlerde Üzülmez Kültür Vadisi projesinin tanıtımı yapılırken, programa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, MHP Merkez Başkanı Süleyman Erbay ve daire müdürleri katıldı.

Editör: Haber Merkezi