Türkiye-Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşmasının 60. yıldönümü vesilesiyle Ruhr Müzesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz sene Almanya’da gösterilen ünlü fotoğrafçı Ergun Çağatay’ın ‘Biz Buralıyız’ Türk-Alman Yaşamı 1990 adlı foto-röportaj sergisi Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin etkileyici tarihi binasında açılışı gerçekleştirildi.

Açılışı yapılan sergiye, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, Zonguldak Vali yardımcısı Yıldırım Uçar, Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Proje Koordinatörü Meltem Küçükyılmaz, Essen Belediyesi Gençlik Eğitim ve Kültür Bölümü Yöneticisi Muchtar Al Ghusain, Proje Yöneticisi, Ruhr Müzesi Dr. Alexandra Nocke, Belediye meclis üyeleri, Kent Konseyi yetkilileri ile daire müdürleri ve misafirler katıldı.

Açılan sergi öncesi misafirlere Zonguldak yöresine ait ürünler ikram edildi.

“Biz buralıyız” resim sergisinin açılış öncesinde Proje koordinatörü Meltem Küçükyılmaz, “Değerli fotoğraf sanatçısı Ergün Çağatay göçmenlerle yaptığı en çarpıcı fotoğraf bıraktı. Almanya Türkiye arasındaki Türk gücü iş anlaşması açıldı. Sonrasında Hamburgda gösterildi. Şuanda Berlin’de görülebilir. Türkiye’de 116 fotoğraftan oluşan büyük küçük sergi ise 50 fotoğraftan oluşuyor. Çağatay günlük yaşamını gösteriyor. Almanya’nın çok kültürlü yaşamını gösteriyor. Çağatay’ın fotoğrafları bir çok kişinin yaşamına dokundu. Bu fotoğraflar 3.4.kuşağın teşekkür fotoğrafları. Bazen göz yaşları bazen gülerek. Almaya’da ki hayatlarını nereden geldiklerini hatırladılar. Sergi Essen’den ayrılmış olsalar da onun fotoğrafladıları ailelere ulaştık. Türkiye’de göçün bilinmeyen yüzünü gösterdi. 2 yıllık turnemizin sonuna geldik. Son olarak Zonguldak’ta gösteriyoruz. İki şehrin madencilik geçmişi olması madeni deneyimlerinin burada göstermeye karar verdik. Türkiye’nin ilk maden mektebi olması buraya seçmemizde rol oynadı. Emeği geçen başta Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Selim Alan ve bütün kurumlarımıza teşekkür ederiz” dedi.

Essen Belediyesi Gençlik Eğitim ve Kültür Bölümü Yöneticisi Muchtar Al Ghusain, “Berlin, İstanbul, Ankara ve İzmir ‘de sergiledik. Ama en kalpten yeri Zonguldak. Bu sergi aynı bölgenin ne kadar bağlarının kuvvetli olduğu madencilik anlamında da anlamlı buluyorum. Aynı zamanda maden gezisi için teşekkür ediyorum. Almanya’dan maden gezisi fırsatı bulamayan kişilerin Zonguldak’a gelerek gezmesini diliyorum. Burada serginin başlangıç olması dileğiyle buradayım. İki bölgede çok istekli” diye konuştu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, “Üniversitemizin göç araştırma merkezimizin Zonguldak’tan Almanya’ya bir çok araştırmalar ve incelemeler gerçekleşmiştir. Bu anlamda örnek vermek gerekirse bilimsel araştırma projeler tarafından desteklenerek kitaplaştırılan Zonguldak’tan Almanya’ya Göç hikayelerini anlatıyor. Ayrıca Almanya, Fransa, Belçika’da fotoğraf sergisi düzenlenecektir. Biz buralıyız sergisi ile Zonguldak ilk kes uluslararası bir etkinlik yapılmaktadır” dedi.

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan da konuşmasında, “75 yıllık köklü bir tarihi ile eğitim veren sosyal ve sportif anlamda çalışma yapmış Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde olmaktan mutluyuz. Fotoğraf sergisinin Zonguldak’tan olmasından dolayı mutluyuz. Almanya’da yaşayan Zonguldaklılar bizim için bir elçi” diye konuştu.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar da konuşmasında, serginin açılışına gelen misafirler başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da konuşmasında şunları söyledi:

“Gerçekten bugüne kadar bu kadar uzun bir açılışa şahitlik yapmamıştım. Bugün güzel bir etkinlik. Arkadaşlarım ilk bahsettiklerimde kendilerinin söylediği gibi okulu yapacaklarını söylediklerinde şüphelerim vardı. Kendilerine destek oldum. Belli aşamaya gelince mutluluk duydum. Burada yapılmasına emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu sergi sıradan bir sergi değil. Birincisi göçü ifade ediyor. Adı bile zor bir kavram. Almanya bizim ilişkilerimiz daha geriye dayanıyor. Sadece temennilerle kalmasın. Varlık sebebi kömür. İlimizin turizmi endüstri mirasını her alanda kullanabileceğini gösteriyor”

Konuşmaların ardından programın son bölümünde katılanlar tarafından fotoğraf sergisi gezildi. Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi