Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanı Hüdaverdi Şen Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.

ORKÖY Dairesi Başkanı Hüdaverdi Şen’i Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Orman Bölge Müdür Yardımcıları Orhan Şahin, Gültekin Aksan ve Mehmet Pınar karşıladı.

Orman Bölge Müdürlüğü 2020 yılı ORKÖY Uygulamaları kapsamında traktörlerin hak sahibi orman köylülerine anahtar teslim töreni; K. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü’nde; Alaplı Kaymakamı ve K. Ereğli Kaymakam vekili Vedat Yılmaz, ORKÖY Daire Başkanı Hüdaverdi Şen;  Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Bölge Müdür Yardımcıları Orhan Şahin ve Mehmet Pınar, ORKÖY Şube Müdürü Umman Dede, K. Ereğli İşletme Müdürü Temel Nadir, Müdür yardımcısı, İşletme Şefleri ve projenin uygulandığı orman köylümüzün katılımıyla yapıldı.

ORKÖY Daire Başkanı Hüdaverdi Şen, konuşmalarında geçmiş yıllarda verilen tüm kredi çeşitlerini, ünite ve parasal miktarlarını belirterek köylülerimizin yanında olduklarını ve artan miktarlarda da olmaya devam edeceklerini belirtti.

Konuşmasının devamında “Zonguldak İlimizde 386 adet orman köyü vardır. Kdz.Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü çalışma alanı içerisinde bulunan 142 adet ORKÖY kapsamındaki köyün 94’ü Ereğli’de, 48 tanesi Alaplı ilçesinde bulunmaktadır. ORKÖY faaliyetlerinin Orman Genel Müdürlüğüne devredildiği 2012 yılından bugüne kadar Köylülerimize; uygulanan farklı projelerle (Süt Sığırcılığı; Dış Cephe Mantolama, Süt Koyunculuğu; Arıcılık, Güneş Enerjisi, Plastik Seracılık, Üretim Mekanizasyonu vb.) verdiğimiz destek tutarı 10.828.000,00 TL’dir. Orman Genel Müdürlüğüne 2012 yılından itibaren devredilen ORKÖY faaliyetleri kapsamında, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğünce 2020 yılı dâhil olmak üzere 9 yıllık bir zaman diliminde 98 köyde 982 aileye yaklaşık 10.828.000,00 TL. ORKÖY desteği sağlanmıştır. Bu ORKÖY desteklerinin %20’si yani yaklaşık 2.200.000 TL’si köylülerimize hibe olarak verilmiştir.

Bu destekler kapsamında;315 aileye Güneş Enerjisi, 541 aileye Dış Cephe Mantolama, 69 aileye Arıcılık, 26 aileye Süt Sığırcılığı, 6 aileye Süt Koyunculuğu, 2 aileye Plastik Seracılık projeleri uygulanmıştır. Ayrıca Kooperatif Kredileri kapsamında, Aşağıdağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 1adet İş Makinesi alımı desteklenmiştir. 2020 yılı ağustos ayına kadar ORKÖY desteklerinin %20’si hibe niteliğindeydi.8 ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bundan böyle kredi olarak sağlanacak desteklerden faiz alınmayacaktır. 2019 ve 2020 yıllarında ORKÖY faaliyetlerimizde Üretim Mekanizasyonu Projeleri uygulamaya geçmiş olup, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğümüz bünyesinde 2019 yılında 3 adet traktör, 2020 yılında ise 20 adet traktör olmak üzere toplam 2.500.000 TL. destek sağlanmıştır. Hedefimiz, Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün Destekleri ile önümüzdeki 5 yıl içinde girmediğimiz Orman köyü, ulaşmadığımız Orman köylüsü kalmamasıdır” dedi.

Traktör anahtar teslim törenini müteakip,  Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü faaliyetlerinin mahalinde incelemesini yapmak üzere; Ereğli İlçesi Pınarcık Köyü’nde tesis edilen plastik sera, Süleymanbeyler Köyü’nde Fenni Arıcılık Projeleri ile Alaplı İlçesi Yeşilyurt Köyü’nde uygulanan 35 ünite Dış Cephe Kaplama (Mantolama) Projelerini inceleyerek, projelerin uygulandığı Orman köylüsü vatandaşlarla istişare de bulundu. ORKÖY Daire Başkanı Hüdaverdi Şen; köylümüzün memnuniyetinin, ORKÖY desteklerinin amacına ulaştığının en önemli göstergesi olduğunu ifade etti.

Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı konuşmalarında; Orman köylüsünün her geçen gün daha çok yanında olunduğunu ve olunacağını belirterek, Orman Genel Müdürlüğüne 2012 yılından itibaren devredilen ORKÖY faaliyetleri kapsamında, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan bölge müdürlüğümüz dahilinde bu güne kadar muhtelif şekilde toplam 3702 aileye 50.127.671,00 TL kredi desteklemesi yapıldığı bilgisini verdi.

Ereğli İlçe Kaymakamı Vedat Yılmaz, Orman teşkilatının ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çalışmaları ile Ormancılığa ve Orman köylüsüne yönelik katkılarının artarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi