Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak’taki Koronavirüs vakaları hakkında düzenlediği basın toplantısında Zonguldak’ta 22 pozitif vaka olduğunu, 62 yaşında pozitif tanısı olan bir kadın hastanın ise hayatını kaybettiğini söyledi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, beraberinde Zonguldak Belediye Başkanı Doktor Ömer Selim Alan, İl Sağlık Müdürü Doktor Ertuğrul Güner ile birlikte valilik toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelerek Zonguldak’taki Koronavirüs vakaları hakkında bilgi verdi.

Zonguldak’ta 22 pozitif vaka olduğunu ve 62 yaşında pozitif tanısı olan bir kadın hastanın hayatını kaybettiğini belirten Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, konuşmasına şöyle devam etti:

BEKTAŞ: “DAHA ÇOK KAMUOYUNA YANSIYAN YANLIŞLARI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

“İçinde bulunduğumuz süreç ile alakalı imkanlarımız ölçüsünde söyleyebileceğimiz konuları söyleme paylaşa bileceğimiz konuları da paylaşmaya çalışıyoruz. Bu süreçte daha çok kamuoyuna yansımış yanlışları düzeltmek için mesai sarf ediyoruz. Doğru bilgilere ise bizim kontrolümüz dışında da olsa çok fazla müdahale etmiyoruz. Bilgilenmenin gereğine inanıyoruz ama bu işin bir bütün strateji ile yürütülmesi gereğine de inanıyoruz. Bu Zonguldak’ın yürüttüğü bir mücadele değil Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Sağlık Bakanlığının, İçişleri Bakanlığının ortak bir iradeyle ortak bir stratejiyle yürüttüğü bir mücadele. Dolayısıyla bunların koyduğu kurallar hepimizi bağlıyor. Biz burada kural koyucu pozisyonunda değiliz. Oraları zorladık mı stratejinin gereği zora giriyor. Ona izin verme şansımız yok. Bunu herkesin anlaması gerekiyor. Burada ne bana müsemma ederler nede size müsemma ederler.

BEKTAŞ: “ZONGULDAK’TA 22 POZİTİF VAKA VAR”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir şey söylemek istiyor. İşin özü, esası önemli. Bir olayın pozitif vaka olduğunu tam anlamak için 4 tane yol var. Kısa test, uzun test, tomografi yöntemi ve semptomlar. Karşı karşıya olduğumuz salgın hastalık her yönüyle bilinen net bir hastalık değil. 3 tane semptom var. Yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı. Mesala Zonguldak’ta yüksek ateş öne çıkmıyor kuru öksürük öne çıkıyor. Ama peşin hükümlerle yola çıkarak kişinin öksürüğü, ateşi yok bunu devre dışı bırakalım diyemiyoruz. Bugün itibariyle Zonguldak’ta 22 pozitif vakamız var. Bugün ise 62 yaşında pozitif tanısı olan bir kadın hastamızı kaybettik. Bunları paylaşınca hiçbir şey değişmiyor. Biz şunu diyoruz; vaka varmış gibi davranacağız. Her noktada, sokakta, mahallede bu risk var mı yok mu? Var. Daha net nasıl söyleyebiliriz ki! Bu riskle beraber yaşıyoruz. Biz 22 tane koronavirüs kapmış hasta tespit ettik ama Zonguldak’ta bütün mevcut koronavirüs kapmış hasta sayısı 22 tane midir? Herkes biliyor ki değil. Biz sadece 22 tanesini tespit ettik. Bizler gerekli tedbirleri almak zorundayız. Eğer tedbirlerde başarılı olamaz isek olumsuz senaryoları yaşayan ülkeleri hepimiz biliyoruz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok vaziyet ortada.

BEKTAŞ: “İSTANBUL KAYNAKLI GİDİŞ-GELİŞLERE DİKKAT EDİLMELİ”

Olabildiği kadar sokaktan uzak, kalabalıklardan uzak sosyal mesafeye uyarak ve ekstra istenen izolasyonlara uyarak bu süreci geçirmek istiyoruz. Burada bütün vatandaşlarımızın yardımına ihtiyacımız var. Bugün, bu hafta, önümüzdeki hafta yapacağımız fedakarlıklar olumsuz senaryoda karşılaşacağımız zorluklarla kıyaslanamaz. Bizim vaka öykülerinde tespit ettiğimiz tek bağlantı İstanbul gözüküyor yurtdışı, umre değil. Dolayısıyla İstanbul kaynaklı gidiş-gelişlere herkesin dikkatli olmasını istiyoruz. Bu konuda bakanlığımız isterse daha ileri tedbirleri de getireceğiz. Bizim vakalarımızın ortak paydasında İstanbul bağlantısı var.”

ALAN: “ZONGULDAK OLARAK RİSKLİ İLLERDEN BİRİYİZ”

Zonguldak Belediye Başkanı Doktor Ömer Selim Alan: “Zonguldak’taki vaka sayısını öğrendik her geçen günde arttığını hepimiz biliyoruz. Bizde belediye olarak cumhurbaşkanlığımızdan, bakanlıklarımızdan gelen genelgeler doğrultusunda sayın valimizle birlikte belediyenin tüm çalışanlarıyla beraber, diğer tüm kamu kurumlarıyla beraber sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Biz bütün vatandaşlarımızı düşünüyoruz. Tedbirler noktasında sadece genelgeler değil bizlerin yapması gereken belediye ve devlet anlamında ne varsa Zonguldak’ta devlet bu süreci dakika dakika takip ediyor. Bir tek isteğimiz var o da vatandaşımızın kendini düşünmesi. Biz Zonguldak olarak belki 81 vilayet içerisinde en riskli illerden biriyiz. Yaşlı ve emekli nüfusumuz göz önüne alındığı zaman ve bu virüsün ne yazık ki 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı olanları etkilediği bilinmekte. Zonguldak olarak zaten maden şehriyiz ve ciğerlerimizin çok iyi olduğu söylenemez. Birde üzerine diğer vilayetlere göre tedbirsizlik, vurdumduymazlık eklendiği zaman sürecin sonucu hiç iyi olmayacak gibi gözüküyor. Bu hastalığın tek reçetesi var “Evde kal. Tedbir al.” Ama ne yazık ki biz Zonguldak olarak bunda geri kalıyoruz. Belediye Başkanı ve bir hekim olarak rica ediyorum lütfen evde kalın. Çok zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Dışarı çıkarsak ta sosyal mesafe ve tedbirlere riayet edelim. Yoksa bu işin sonu sıkıntılı olacak gibi gözüküyor” dedi.

GÜNER: “BU İŞİN ŞAKASI YOK”

İl Sağlık Müdürü Doktor Ertuğrul Güner ise şu bilgileri verdi: “Bu işi buradan çevirmenin tek yolu var o da izolasyon. Bizim evde kalmasını istediğimiz kişilerin evden dışarı çıkmaması gerekiyor. Evden dışarı çıkmıyorum ama evin içerisine dışarıdan insan alıyorum bu da yanlış. Lütfen evin içine de kimseyi sokmayın. “Ben torun seveceğim torunum gelsin, çocuğumu çok özledim içeri gelsin” demeyin o çocuklar hasta değildir ama mikrop taşıyor olabilir, sizlere bulaştırabilir. Lütfen izolasyon kurallarına uyalım. Uymayanları da uyaralım. Bu işin şakası yok. Hızlı ilerleyen ve insanın sağlığını hızla kaybetmesine yol açan bir virüsle karşı karşıyayız. Ben gencim bana bir şey olmaz demeyin gençlerde de hasarlara yol açabiliyor. Lütfen evde kalın birden bire çok miktarda hasta hastanelere yığılırsa bunu hiçbir sağlık sistemi dünyada göğüsleyemez.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi