Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu töreni kapsamında Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan tarafından  Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan günün anlam ve önemini belirten  bir konuşma yaparak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk vilayeti olan Zonguldak, 99 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Zonguldak’ın bugünlere gelmesinde en büyük pay sahibi olanların başında, 8 Kasım 1829’da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet geliyor. Uzun Mehmet’in taşkömürü bulmasıyla ilimiz, süreç içerisinde sanayi kenti kimliği kazanmıştır” diyerek şunları söyledi:

“Türk sanayisine uzun yıllar yön veren Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne ekonomisiyle yüzbinlerce hemşehrimize ekmek kapısı olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatan topraklarının işgali sırasında taşkömürünün önemini bilen Fransızlar, Zonguldak’ı işgal etmişlerdi. Vatanını ve sahip olduğu milli değerlerini canından ve malından aziz bilen Yüce Türk Milleti, bu yolda tüm varlığını feda etmiştir. Zonguldak halkının, milli birlik ruhu karşısında Fransızlar, 21 Haziran 1921’de şehri terk etmişlerdir. Zonguldak, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, 1 Nisan 1924’te vilayet olmuş ve ‘Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il’ olma unvanını almıştır.

Taşkömürünün 1848 yılından itibaren üretilmeye başlanmasıyla birlikte ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde de Zonguldak, hep lokomotif rol görevi üstlenmiştir.  Emeğin ve emekçinin başkenti ilimizin, taşında-toprağında alın teri emek ve mücadele vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimizi ziyareti sırasında ifade ettiği gibi; ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetlidir.”

Böyle kutlu bir anlayışla kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan Cumhuriyet’imizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak yeni başarılarla daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz.  Bu doğrultuda, şehrimizin değişimi ve gelişimi için kentimizi kalkındıracak ve yaşatacak projelerimizi hayata geçirmek üzere tüm kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Taşkömürünü bularak ilimize büyük katkı sağlayan Uzun Mehmet başta olmak üzere, kahramanlıklarıyla tarihe mâl olan Aziz Şehitlerimizi ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Emsalsiz fedakârlıkları ile gazilerimize de şükranlarımızı sunuyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 99’ncu yıldönümünü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü’nü can-ı gönülden kutlayarak, hepinizi muhabbetle selamlıyor, bizlere yaşamın anlamını ve tüm güzelliklerini öğretirken sadece çocukları için iyi bir gelecek hazırlayabilmek ve aile mutluluğunu sağlayabilmek için her türlü fedakârlığı gösteren değerli varlıklarımız olan Babalarımızın da ‘Babalar Günü’nü’ kutluyorum”

Bir öğrencinin günün anlam ve önemini  belirten şiir okumasının ardından Zonguldak’ın  düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümü töreni son buldu.

Zonguldak Valiliği önünde düzenlenen törene, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay  Gönen Süslü, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, siyasi partilerin temsilcileri ile daire müdürleri katıldı. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi