Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti editör masası konuğu Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir oldu.

ZGC Editör Masası konuğu olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’i, ZGC Başkanı Derya Akbıyık, yönetim kurulu ve üyeleri karşıladı.

Demir, şehrin kalkınması için çok önemli olan Filyos Projesi, MAKZON, Mobilyacılar Sitesi, sektörel çeşitlilik, Karadeniz Sahil Yolu konularında önemli açıklamalar yaptı.

Editör Masasının açılış konuşmasına Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının 100’üncü yılını kutlayarak başlayan ZGC Başkanı Derya Akbıyık, şunları söyledi:

AKBIYIK: “ZTSO ŞEHRİN BÜYÜMESİNE ÖNEMLİ KATKI SUNUYOR”

“Şehrimizde 100 yıldır var olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasını tebrik ediyoruz. Başkanımıza da görevinin 6’ncı yılında başarılarının devamını diliyoruz. ZTSO Zonguldak’ın büyümesine, gelişmesine önemli katkı sunuyor. Zonguldak geriye giden, göç veren il olarak konuşuluyor ama bu söylemin tersine dönmesi için yapılan çalışmaları görüyoruz. ZTSO’nın sektör el kuruluşlar aşamasında birçok çalışmanın var olduğunu görüyoruz. Şehrimizde madencilik sanayisi çok önemli. Bir taraftan ithal kömür cenneti Zonguldak bir taraftan da yeraltı zenginliği olan Zonguldak var. Biz yeraltındaki zenginliğimizin yeryüzüne çıkarılıp ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Zonguldak’ımızın yeniden Türkiye’nin gözbebeği bir il olmasını diliyoruz. ZTSO’nın bu konuda çok etkin bir rol oynayacağına inanıyoruz. Başkan Demir ve ekibine başarılar diliyorum.”

DEMİR: “ZONGULDAK GERİ GİDİŞİN SONUNA GELDİ BÜYÜME DÖNEMİNE GİRDİ”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“ZTSO’nda başkanlık görevimin 5’inci yılımı tamamladım 6’ncı yılımı çalışmaya başladım. 101’inci çalışma yılında olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının başında olmaktan memnunum. Bazen yaptığımız çalışmalar sahada bir birinden kopuk gibi görünebiliyor. Bu nedenle öncelikle çıkış noktalarımızdan bahsetmek istiyorum. 40 ayrı yerde 40 ayrı fikirle 40 ayrı projeyle belki görünüyoruz ama bunların fikirsel arka planı, odaklandığımız hedefler var. Bu faaliyetlerimizin hiçbiri bir birinden bağımsız rast gele faaliyetler değil. Biz Zonguldak’ın 1960-70’li yıllarını anlatırız şehrin geriye gittiğinden şikayet ederiz. Esasında kuruluşu itibariyle gurbet memleketi olan, insanların ekmeğini kazanmak için geldiği, göç ettiği gurbet memleketi Zonguldak yaklaşık son 30 yıldır sıla memleketi haline geldi. Bu defa insanlar ekmeğinin peşine başka memleketlere gitmeye başladı. Ama geriye gidişin neresine geldik dersek; Zonguldak artık geriye dönük 30 yıllık geriye gidiş hikayesinin sonuna gelmiş ve tekrar büyüme dönemine girmiştir. Benim şahsi tespitim bu yöndedir.

DEMİR: “ZONGULDAK’I BÜYÜTECEK EN ÖNEMLİ PROJE FİLYOS PROJESİDİR”

Bize bu anlamda fikri veren önemli gelişmeler var. Ana lokomotiflerden, Zonguldak’ı tekrar büyütecek olan en büyük projelerden birincisi Filyos Projesidir. Filyos Limanında yüzde 80 üzerinde tamamlanma seviyesi üzerine çıkıldı. Bakanlığa 29 Ekim diye verilen bir taahhüt vardı ama biz tedbirli olmak bakımından bu süreyi yılsonu olarak görüyoruz. Büyük Filyos Projesinin belki de anahtarı olan liman projesinde sona gelindi. Devletimiz bazı ekonomik yatırımlardan tasarruf etmesine rağmen Filyos Liman Projesinden hiçbir şekilde taviz vermedi. Ödenek sıkıntısı yaşanmadı ve yılsonuna kadar limanımız bitmiş olacak. Biryandan da bu aylarda limanın işletmecisinin belirlenmesi konusunda çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu konuda talipliler var ve hükümet ile görüşmeler yapıyorlar. Ama her halükarda 2021 yılında 25 milyon ton kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük limanlarından olacak Filyos Limanının devreye gireceğini söyleyebiliriz.

DEMİR: “TOSYALI HOLDİNGİN AĞIR BİR GÖREVİ VAR”

Filyos Projemizin 2’nci en önemli ayağı endüstri bölgesidir. Orada endüstri bölgesi olarak belirlenmiş yaklaşık 6 bin dönümlük bir arazi var. Bu endüstri bölgesi arazisinde geçtiğimiz yıl yönetici şirket ataması yapıldı. Tosyalı Holding bu görevi üstlenmiş oldu. Tosyalı Holdingin ağır bir görevi var. Bu endüstri bölgesinin yönetici şirketi bu sahada yapılacak olan bütün altyapıları da üstlenmiş oluyor. Koordinatör ile sahada yaptığımız görüşmede yaklaşık 750 milyon TL civarında altyapı yatırımı yapılacağı bilgisini aldık. Aldığımız bilgiye göre 2021 yılı yazında altyapı çalışmaları bitmiş olacak. İnşallah orada fabrika temellerini 2021 yılı yazında görmüş olacağız.

DEMİR: “ZTSO ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPIYOR”

Biz burada lojistik merkez planlanması gerektiğini ve bu lojistik merkezin hayata geçirilmesiyle ilgili bizim göreve hazır olduğumuzu ilgili iki bakanımıza da ilettik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. BAKKA ile birlikte Zonguldak Lojistik Merkezi Fizibilitesi adıyla bir çalışma yürütüyoruz. Raporumuz önümüzdeki ay tamamlanmış olacak. Raporumuzun tamamlanmasıyla birlikte biz limanımız ve endüstri merkezimizin geri sahasında Zonguldak Lojistik Merkezi ismiyle denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolunun kesiştiği muhteşem bir noktada insanımız için istihdam, bölgedeki girişimciler içinde katma değer yaratacak bir lojistik merkez çalışmasını hayata geçirmiş olacağız. Filyos Projesi bizim geriye gidiş hikayemizi tersine çevirecek önemli potansiyel taşıyan büyük projelerimizden birisidir. Bizde ZTSO olarak burada üzerimize düşen görevi yapma gayretindeyiz.

DEMİR: “KARADENİZ SAHİL YOLU ÇOK ÖNEMLİ”

Karadeniz Sahil Yolu çok önemli ve bölgeye çok değer katacak. Ancak biz Zonguldak-Filyos arasını 15-20 dakikalık ulaşım süresine bir birine bağlayamazsak Filyos’ta ki gelişmelerin Zonguldak Merkeze yansımasında sorunlarımız olacak. Eğer biz hızlı bir ulaşım sunamazsak insanlar belki orada Bartın şehir merkezini tercih edecek. Bu nedenle defalarca Zonguldak-Filyos yolunun önemine vurgu yaptık. Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, yerel yöneticilerimiz bu konunun öneminin farkındalar ancak burada coğrafyanın getirdiği bazı zorluklar var. Planlanmış yol ciddi sayıda ve uzunlukta tünelleri, köprüleri, viyadükleri içeriyor. Yaklaşık 1 milyar 3 yüz milyon TL civarında keşif bedelinden bahsediliyor. Biz yerel ölçekte baktığımızda gözümüzü korkutacak bir rakam gibi görünüyor ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük ve güçlü devlettir. Birçok dağları delmiş, vadileri geçmiş, köprüler yapmış bunu da yapar.

DEMİR: “MEVCUT SEKTÖRLERİ REKABETÇİ HALE GETİRMELİYİZ”

Mevcut sektörlerde güçlenme gerekiyor. Mevcut sektörleri rekabetçi hale getirmemiz yeni yatırımlar çekmemiz gerekiyor. Sektörel çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Bir diğer çalışma alanı da kentsel alanlarda yaşam kalitesinin yükselmesidir. Özellikle Zonguldak Merkezi zamanında maden şantiyesi gibi kurulduğu için, önemli bir sürede de biraz çarpık kentleşmeye konu olduğu için yaşam kalitesiyle ilgili ciddi zorluklar var. İyi bürokratlarımızı, iyi akademisyenlerimizi Zonguldak’ta tutmakla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Çünkü belli seviyenin üzerine geçmiş insanların şehirden beklentileri yükseliyor. Bu konuda uzun yıllardır ciddi eksikliklerimiz vardı ama son yıllarda belediyelerimizin önemli projeler hayata geçirdiğini görüyorum.

DEMİR: “MOBİLYA DEKORASYON TİCARET MERKEZİ HAYATA GEÇECEK”

Sektörel Ticaret Merkezi kurmakla ilgili bir gündemimiz var. Mobilya dekorasyon sektöründe önemli bir mesafe aldık. 69 Ambarları Mevkiinde Milli Emlak’tan devraldığımız 11 dönümlük bir arazimiz var.  Dağınık vaziyette olan, otopark sorunu yaşayan sektörü orada bir arada toplayacağız. 15 civarında mağazamız olacak. Bunların içinde ulusal düzeyde büyük markalarımızda olacak. Hem Zonguldak Merkeze hem de bölgeye hitap edecek bir Mobilya Dekorasyon Ticaret Merkezini hayata geçireceğiz.

DEMİR: “MAKZON İLE İLGİLİ BAKANLIK REVİZYON ÇALIŞMASINI TAMAMLADI”

MAKZON Projesini Erdoğan Bektaş Valimizle beraber çelik kümelenmesinin bir parçası olarak çalıştık. Zonguldak’ın tarihi birikimine, endüstriyel altyapısına, üretim kültürüne denk düşecek, faydalı, bugünkü dünyada iş yapacak, yatırımcılar için katma değer, Zonguldak insanı içinde istihdam üretecek önemli proje olduğunu ifade ettik. Projenin bütün ayaklarını tamamlıyoruz. Önce MAKZON Derneğimizi kurduk. Sonrasında İhtisas Sanayisini hayata geçirmek üzere bir Yapı Kooperatifi kurduk arsa üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Arsa ile ilgili girişimlerimizi başlattık burada belediyede imar düzenlemesi gündeme geldi. Belediyenin yapacağı imar planının sağlıklı olabilmesi için önce üst ölçekli planında revize edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Bakanlığımız üst ölçekli planın revizyon çalışmalarını tamamladı. İnşallah önümüzdeki ay belediye meclisine geleceğini 1/1000-1/5000’lik planlarının yapılacağını umut ediyorum. Ondan sonra hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacağız. Burada 65 civarında işletmenin olacağını ön görüyorum. Bununla birlikte Zonguldak Merkeze 400 kişilik istihdam katkısı olacağını ön görüyorum. Bu proje güzel bir proje inşallah belediyedeki sefahat yolunda giderse birkaç ay içerisinde altyapı çalışmalarına başlarız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi