TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz yaz aylarında ve tatil döneminde, pandemi kısıtlamalarının da bitmesi ile çoğumuz vakit geçirmek için parklara, sahillere, piknik alanlarına ve ormanlara gitmekteyiz. Haklı olarak, doğada vakit geçirmek hepimize iyi geliyor. Peki, biz doğaya iyi geliyor muyuz?” dedi.

Aydan açıklamasında, “Güzel ülkemiz, güzel Zonguldak'ımız çöplük haline dönüşmeyi hak etmiyor” diyerek şunları söyledi:

“Hoşça vakit geçirmek için gidilen ortak kullanım alanlarını son derece duyarsız ve bilinçsiz şekilde kullanmaktayız. Mekanlara taşıdığımız yiyecek ve içeceklerin artıklarını, ambalajlarını tükettikten sonra medeni bir insana yakışmayacak şekilde alanlarda bırakmaktayız. İçleri dolu olarak götürdüğümüz malzemeleri boşaldıktan sonra çöp kutularına taşımak bu kadar mı zor?

Hele çekirdek yeme alışkanlığı? Kabuklarını yerlere attığınızda nasıl bir görüntü oluşuyor, görmüyor musunuz, hiç mi rahatsız olmuyorsunuz?

Katı atıkların doğada erime ya da erimeme süreleri çok uzundur. Rekreasyon alanlarında veya seyahat halindeyken araç camından bilinçsizce ve umursamadan savurup attığınız bir plastik malzeme 1000 yılda, pet şişe 400 yılda, teneke içecek kutusu 25 yılda, sigara izmariti en az iki yılda erimiyor. Tek kullanımlık plastikler, naylon torbalar vb malzemeleri de doğa eritemiyor. Bu davranışlarımızla çocuklarımıza kötü örnek sergilemekteyiz. Ayrıca, doğada bırakılan cam malzemeler güneş etkisi ile orman yangınlarına sebep olabilmekte. Derelere atılan çöpler yağmur suları ile sürüklenerek denize taşınmakta. Kurtulmak için o an fırlatıverdiğimiz hiç bir çöp kaybolmuyor, oradan oraya sürükleniyor sadece.

Zonguldak Belediye Başkanlığı Belediye Emir ve Yasakları Uygulama Yönetmeliği 20. maddesince 'Parklara, bahçelere ve benzeri yeşil alanlara çeşitli atıkların atılması, buralarda kabuklu çerez atılması ve bu tür yiyecek atıkları ile çevrenin kirletilmesi yasaktır.' Bu maddeyi ihlal edenler hakkında görevliler tarafından cezai işlem uygulanmasının caydırıcı olacağını düşünmekteyiz.

Evlerimizin içlerini temiz tutmak için nasıl özeniyorsak, ortak kullanım alanlarımızı da temiz tutmak için aynı özeni göstermeliyiz. Sokaklar, plajlar, piknik alanları, sahiller ve ormanlar hepimizin. Medeni bir insan olarak lütfen hepimiz yaşanabilir bir doğa ve kent için özenli ve dikkatli olalım. Güzel ülkemiz, güzel Zonguldak'ımız çöplük haline dönüşmeyi hak etmiyor” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi