CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş yaptığı açıklamada, “Nüfusun çoğu riskli yaş gurubunda. 60 bin maden emeklisi, 10 bin maden işçisi var. Kronik akciğer hastalığı ve kanser vaka sayısı çok yüksek. Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmediği her an çok geç olabilir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, coronavirüsün Zonguldak’ta çok riskli boyuta geldiğini ve acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

VİRÜS ZONGULDAK’IN İÇİNDE!

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı  Zonguldak’a giriş çıkışların yasaklanması ile ilgili olarak da; “Açıklanan son önlemler içinde 30 büyükşehir ile birlikte Zonguldak’a da giriş çıkışlar yasaklanmıştır. Bu da bir adım olmakla birlikte sorunun çözümüne bu aşamada hiçbir katkı sunmayacaktır. Coronavirüs Zonguldak’a girmiştir ve hızla yayılmaktadır. Kesin çözüm ivedilikle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesidir” dedi.

SONUÇLARI VAHİM OLABİLİR!

Konuyu meclis gündemine bir soru önergesi ile taşıyan CHP’li Demirtaş; “Zonguldak’ta hastaneler daha şimdiden doldu. Sağlık personeli ve kişisel koruyucu ekipman eksik, 25 sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda. Zonguldak, riski yüksek olan kent. Acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmezse çok vahim sonuçları olabilir”

Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti;

“RESMİ AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR!

 Maalesef güzel kentimiz Zonguldak, en çok coronavirüs vakasının ve ölümün görüldüğü iller arasındadır. Bu gün itibarıyla resmi açıklamalara göre Zonguldak’ta  vaka sayısı 197, ölüm sayısı ise 12’dir.  Ancak Zonguldak’taki coronavirüslü vaka sayısı ile hayatını kaybeden kişi sayısına ilişkin yapılan resmi açıklamaların ise  gerçeği yansıtmadığı şüphesi günden güne artmaktadır.

KRONİK AKCİĞER HASTALIKLARI YOĞUN!

Zonguldak, diğer illere göre coronavirüs vakaları açısından çok daha fazla olumsuz faktörün bir arada olduğu, yüksek risk taşıyan bir kenttir. Öncelikle Zonguldak nüfus yapısı açısından emeklilerin yoğunluklu olarak yaşadığı bir kenttir. Yani Zonguldak’taki nüfusun büyük çoğunluğu coronavirüs açısından riskli olarak tanımlanan 60 yaşın  üzerindeki gruptan oluşmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise Zonguldak’ın madenci kenti olmasıdır. Ekonomisi madenciliğe dayanan Zonguldak’ta, 60 binin üzerinde maden emeklisi ve Türkiye Taş Kömürleri Kurumu ve özel maden ocakları ile birlikte  10 binin üzerinde maden işçisi  olan bir kenttir. Maden işçisi emeklileri ve maden işçileri de, coranavirüsü açısından en yüksek riskli gruplardandır. Madencilerde  özellikle üst solunum yolları hastalıkları çok yoğun olarak görülmektedir. Madencilerin çoğunluğunda meslek hastalığı olan pnömokonyoz, kronik akciğer hastalığı (KOAH) ve astım hastalığı gibi akciğer rahatsızlıkları  çok fazla görülmektedir. Ayrıca Zonguldak’ta termik santraller ve sanayi tesisleri nedeniyle yoğun bir hava kirliliği yaşanmaktadır. Hava kirliliği nedeniyle Zonguldak’ta başta  akciğer kanseri vakaları olmak üzere birçok kanser vakası diğer illere göre daha yüksek oranda görülmektedir. Bu sebeplerle yüksek risk taşıyan  ilimiz Zonguldak, coronavirüsünün ölümcül etkilerinin en yüksek oranda görülme ihtimali olan illerin başında gelmektedir. 

Önlemler yetersiz ve etkisiz kalıyor. Yoğun bakım ünitesi ve yatak kapasitesi düşük. Zonguldak’ı evde tut. Çalışanlara devlet sahip çıkmadı. Sahra hastanesi kurulacak mı?  Bu nedenle tüm  vatandaşlarımızın mağduriyeti  giderilmelidir” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi