Konu ile ilgili olarak yapılan açıklama şöyledir:

“İlimizde bulunan hava kalitesi izleme istasyonları ile ilgili bakım, onarım, doğrulama, inceleme, sonuçların değerlendirilmesi vb. işlemler Bakanlığımız, Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü yükümlüğünde bulunmakta olup hava kalitesi istasyonlarındaki ölçümler ile ilgili olarak ihtiyaç duyulduğunda gerekli değerlendirmeler yapılıp İl Müdürlüğünce paylaşılmaktadır. Ayrıca İlimizde bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarındaki veriler İl Müdürlüğünce hassasiyetle izlenmekte ve bu istasyonlar ile ilgili gerekli çalışmalar Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü ile birlikte koordinasyonlu olarak yürütülmektedir.

İl Müdürlüğü tarafından 20/07/2021 tarihinde akşam saatlerinde, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı üzerinden yapılan rutin incelemede Kilimli Hava Kalitesi İzleme İstasyonundaki verilerin yüksek olarak ölçüldüğü görülmüştür. Bunun üzerine Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü yetkilileri ile konu ile ilgili değerlendirme yapılmak üzere iletişime geçilmiş ve ayrıca İl Müdürlüğü personelleri tarafından söz konusu istasyonda inceleme yapılmak üzere 21/07/2021 tarihinde sabah saatlerinde bölgeye gidilmiştir.

Söz konusu istasyonda yapılan inceleme sonucunda 21/07/2021 tarihinde öğle saatlerinde hava kalitesi değerlerinin normale seviyeye dönmeye başladığı ve sonrasında veri akışının durduğu görülmüştür.

Ayrıca Kilimli Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna yakın bölgede bulunan Çatalağzı-Cumayanı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu ve Muslu-Tepeköy Hava Kalitesi İzleme İstasyonu ile Merkez İlçede bulunan Zonguldak-Trafik Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarındaki 20/07/2021 ve 23/07/2021 tarihleri arasındaki verilerde İl Müdürlüğünce ve Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünce yapılan incelemede hava kalitesi verilerinin iyi seviyede olduğu görülmüştür. Yerel basında bahsi geçen Kilimli Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun devre dışı bırakılması, verilerin kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmayıp, hava kalitesi değerlerinin yüksek çıkması ve verilerin kesilmesi konusuna ilişkin Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü tarafından istasyonda enerji kesilmesi ve buna bağlı olarak modemin durması, devre dışı kalması vb. etkenlerin neden olabileceği değerlendirmesi yapılmıştır.

İl Müdürlüğünce, İlimizde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonları ile ilgili olarak Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü teknik personelleri tarafından önümüzdeki günlerde genel bir inceleme, bakım, kalibrasyon vb. çalışmaların kapsamlı olarak yapılması hususu sağlanacaktır’’ (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi