Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait römorkör ile denize açılan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Liman Başkanı Erol Ekmekci ve protokol üyeleri deniz şehitleri anısına Karadeniz’e çelenk bıraktı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı hakkında konuşma yapan Zonguldak Liman Başkanı Erol Ekmekci, şunları söyledi:

“Bugün burada Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlamak ve bu vesile ile Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Deniz Şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunmaktayız. Bu topraklarda verdiğimiz bağımsızlık mücadelesinde elde ettiğimiz zaferler, sadece Anadolu Coğrafyası ile sınırlı kalmamış, denizlerde de yerini bulmuştur. 1 Temmuz 1926 yılında ilan edilen Kabotaj Kanunu İle Yabancı Devletlerin Türk Deniz Ticaretindeki Hâkimiyetini sona erdiren, ülkemiz kıyılarında ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetlerini Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasını şart koşan Kabotaj Kanunun kabul edilişinin 95. yıldönümünü kutluyoruz.

Denizcilik Sektörü dünya ekonomisine yön vermektedir. Uluslararası Denizcilik Örgütünün yayınladığı rapora göre dünya taşımacılığının yüzde 83 deniz yolu ile yapılmaktadır. Bu yüzden bu deniz taşımacılığında önemli bir yerde olmak için ülkemiz gerekli kararları alarak ve uygun yatırımları yaparak kara listede yer alan denizciliğimizi önce Gri Listeye yükseltmiş daha sonrada beyaz bayrak listesinde yer almıştır.

Geçen hafta yayınlanan Uluslararası Denizcilik Raporlarında ülkemiz dünya ülkeleri arasında 2019 yılında 25 inci sırada iken 2020 yılı değerlendirilmesinde 9 basamak yukarı çıkıp 1’imci sırada yerini almıştır. Bu raporu incelediğimizde ülkemiz tarihinde ilk defa İtalya, Belçika, Fransa, Portekiz, Rusya, Hırvatistan, Amerika, İspanya, Çin gibi ülkelerin önünde yer almaktadır. 

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışarak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün  dediği gibi “Denizciliği Türkün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözlerinde belirttiği gibi dünya denizciliğindeki başarımızı daha da yükseklere çekmek için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ve denizciliğimize hizmete devam edeceğimizi belirtir; 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının, ülkemize ve Türk Denizcilerine hayırlı olmasını dilerim.”

Konuşmanın ardından Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Liman Başkanı Erol Ekmekci ve protokol üyeleri denize çelenk bıraktılar.  (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi