Zonguldak'ta 46.Turizm Haftası kapsamında Zonguldak Kültür ve Turizm değerleri ile Zonguldak kömür Jeoparkı çalışmaları panel ve söyleşi düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panel ve söyleşiye, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, vali yardımcısı Yıldırım Uçar, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Akçay ile daire müdürleri ve turizm platformu üyeleri ile davetliler katıldı.

Moderatörlüğünü ZBEÜ Rektör Yrd. Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu'nun yaptığı panel ve söyleşiye konuşmacı olarak Jeopark Müdürü Gülsüm Yılmaz, ZOKEV Başkanı Kürşat Coşkun, Turizm Platformu Başkanı Muhammet Cüntay, Araştırmacı Ekrem Murat Zaman ve Turizm Bakanlığı Müşaviri İrfan Önal konuşmacı olarak katıldı.

Zonguldak Kent Konseyi Başkanı ve ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr Hakan Kurtoğlu, panelin çok önemli olduğunu belirterek, "Çünkü Zonguldak'ın böyle projelere ihtiyacı var. Dünyamız çok önemli bir süreçten geçiyor ekonomik dönüşüme ayak uyduramayan ülkeler ve kentler bu süreçte çok geriye düşecekler birini Zonguldak açısından bu sürece hazırlıklı olmamız lazım ve ekonomi bir çeşitlendirme miz gerekiyor Bu anlamda çok önemli. Kent korsenin bakışından dünyadaki gelişmeleri Okumaya çalışıyoruz ve bu gelişmeler kentimize Tabii devletimizin üstü makamları ülkemize olan etkilerini Elbette ki analiz ediyorlar bunlarla ilgili stratejiler gir istiyorlar ama bizde yerel yönetimler olarak O şehrin şehirde bulunan paydaşları olarak bu sürecin kentimize olan etkilerini iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Jeopark Müdürü Gülsüm Yılmaz, Zonguldak jeoparkının Türkiye'de ikinci Jeopark olacağını belirterek şöyle dedi:

"Jeolojik miras; Filyos bazalt kayalıkları, kireçlik, tafoni kayalıkları, Kızılelma doini, kokaksu, ılıksu Kilimli Aslan kayası, Devrek Seyir tepesi, Ereğli Zonguldak yolu dağ sütunları, Devrek'te Ataköy Kaynar Kayalar, Ereğli Devrek arası Devrek formasyonu Kaya oluşumu.Mağaralar: Kızılelma Sofular, Gökgöl Cehennem ağzı Erçelik, Çayırköy, Cumayanı, İnağzı, Arkeolojik miraslarımız arasında Kadıoğlu mozaikleri, Filyos Antik Kenti ,Endüstri mirası olarak Zonguldak en önemli mirasımızdır; Üzülmez kültür Vadisi, kireçlik, Çamlık, Fener Mahallesi , Rombaki Konağı gibi,Müzeler: maden Müzesi, Karaelmas maden şehitleri Müzesi, Devrek baston Müzesi, Ereğli Kent Müzesi ve Alemdar gemisi,

Doğal varlıklarımız; Gümeli Porsuğu, bölüklü Yayla, Süzek kanyonu, Harmankaya Şelalesi, Uludere Şelalesi ve Filyos Kuş Cenneti ile kestane ve Ihlamur ormanları gibi çok yakında bu sene sonuna kadar bunları hepsini Gezmek görmek ve bilgi almak üzere sizleri hazırlıyor olabileceğiz tüm dünyaya."

Turizm Bakanlığı Müşaviri İrfan Önal, Zonguldak'ın Osmanlı'dan cumhuriyete miras kalmış tek işçi memleketi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"200.Yılında endüstriyel mirasıyla Zonguldak yeniden tekrar Türkiye ve dünya sahnesine tekrar nasıl çıkabilir konusu üzerine fikirlerim sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepinizin bildiği gibi Zonguldak Aslında kömür madeni üzerine kurulmuş bir şehirdir ve bir işçi memleket olarak geçer Osmanlı'dan cumhuriyete de tek işçi memleketi olarak miras kalmış bir şehirdir bilim 1930'lardan ve kırklardan sonraki serüvenimiz ve Kalkınma sürecimiz bunu çok iyi destekler ama 200 yıllık bir Cristian burada bahsediyoruz"

Panel ve söyleşi diğer panelistlerin konuşmaları ile son buldu. Vali Tutulmaz panelin sonunda katılımcılara teşekkür etti. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi