Zonguldak Kömür Jeoparkı lansman toplantısı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansında gerçekleştirildi.

Zonguldak jeolojik mirasının turizm amaçlı kullanılmasına yönelik bir proje olan Zonguldak Kömür Jeoparkı lansman toplantısı Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında kaymakamlar, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çuhalı, BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, UNESKO Doğa Bilimleri ve İhtisas Komisyonu Başkanı Nizamettin Kazancı ve bazı belediye başkanlarının katılımıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Zonguldak’ın marka değerini artırma gayesi içerisinde olduklarını belirten Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz toplantıda yaptığı konuşmasına şöyle devam etti:

TURİZM İÇİN ZONGULDAK’A GELEN SAYISI ÇOK AZ

“Her ilin bir markası var ama önemli olan bu marka değerini artırmaktır. Bu marka değerini artıracak unsurlardan biriside bugün başlatıyor olduğumuz jeoparkla ilgili süreçtir. Turizm eskiden sadece deniz, güneş birazda kültür turizmi olarak algılanırdı. Ancak son zamanlarda alternatif turizmin birçok yönü turizmin ilgi alanını daha fazla çekmeye başladı. Doğa turizmi bunun en önemli ayağıdır. İnsanlar farklılıkları yaşamaya ve istemeye başladı. Bu yönüyle baktığımızda ilimiz aslında çok bakir bir alan ve bu güne kadar Zonguldak’a gelen sayısı çok az. Dışardan Zonguldak’ı turizm açısından cazip hale getirecek kültür ve denizle ilgili alanda çok fazla payının olmadığını görüyoruz. Bir taraftan baktığımızda da gelinmeyen bu bölge doğa turizmi alanında, endüstriyel miras anlamında bakir bir il.

ZONGULDAK’IN DEĞERİ BİR ŞEKİLDE DÜŞMÜŞ

Şehirlerin asında bir markası var Zonguldak denince de akla kömür gelir. Ama kömürün değeri zaman içerisinde düştüğü için Zonguldak’ın değeri de bir şekilde düşmüş. Eskiden buralar kömürle bağlantılı olarak zenginlik ve refahı yaşadı. Burası göç alan yerler konumuna geldi ve Zonguldak 60-70 ve 80’li yıllarda gözde bir şehirdi. Bu şehrin devam edebilmesi için o marka değerinin kömüründe değerinin devam etmesi lazımda ama edemedi. Endüstriyel miras olarak bakıldığında da güzel turizm öğesi taşıyabilecek olan değerlerimiz var bunları da peyder pey turizme kazandırmamız lazım.

ZONGULDAK UNESCO KÜRESEL JEOPARKI AĞINA DAHİL OLMAYI HEDEFLİYOR

UNESCO Küresel Jeopark Ağında 2021 yılı itibariyle, uluslararası tescilini tamamlamış olan 44 ülkeden 161 Jeopark bulunmaktadır. Ülkemizde ise yalnızca Manisa’da bulunan Kula-Salihli Jeoparkı UNESCO Küresel Jeoparkı üyeliğine kabul edilmiştir. Zonguldak’ta UNESCO Küresel Jeopark Ağına dahil olmak hedefiyle 2018 yılından itibaren birtakım çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda doğal ve jeolojik değerlerimizin tespitiyle başlayan çalışmalar arasında son dönemde gerçekleşen en somut gelişme ve Zonguldak Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi Projesi’dir. 4 Nisan 2021 tarihinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı ile görüşmeler yapılarak, İlimizin UNESCO’nun küresel jeopark ağına katılımına ilişkin kurumsal bir yapı oluşturma adına karar alınmıştır. İlimizin küresel jeopark ağına katılabilecek çok güçlü bir aday olduğundan yola çıkılarak, bu sürecin doğru yönetilebilmesi, jeopark kavramına ilişkin farkındalık oluşturulması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ZONTAB) çatısı altında “Zonguldak Kömür Jeoparkı İrtibat Birimi” adıyla yeni bir idari yapı kurgulanmış ve UNESCO Küresel Jeopark Ağına dahil olabilmek için belirlenen kriterlerinin sağlanması adına ilgili konularda yönetim organları oluşturulmuştur.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi