İstanbul’un Fethi’nin ve Orta Çağ’ın sona erişinin 569. Yıldönümü kapsamında Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından etkinlik düzenlendi.

Zonguldak Gazipaşa Caddesinde bulunan Madenci Anıtında düzenlenen yürüyüş programına, Zonguldak Vali yardımcısı Turgut Subaşı, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan,  İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, siyasi partilerin temsilcileri, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, birçok daire müdürü, öğretmenler, öğrenciler ve halk katıldı.

Madenci Anıtı önünde mehter takımının eşliğinde yapılan yürüyüşte, temsili olarak Fatih Sultan Mehmet at üzerinde yürüyüşe katılırken, yine o dönemdeki yeniçerililer ile birlikte Gemi halatlar ile çekildi. Öğrenciler tarafından da Türk Bayrağı ve Atatürk’ün posterinin olduğu posterler ile yürüyüş gerçekleştirildi.

Zonguldak Valiliği önünde sona eren yürüyüşte, alanda yapılan surlar top atışlarıyla yıkılırken, temsili Fatih Sultan Mehmet ve yanındaki askerler ile surlarda bulunan bayrak indirildi.

Ardından saygı duruşunda bulunularak topluca İstiklal Marşı okundu.

İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor İl müdürü Hakan Yüksel yaptığı konuşmada, “İstanbul'un Fethinin 569. Yıldönümü etkinlikleri ile ilgili konuşma yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel; “Birçok yazara, düşünüre ilham kaynağı olan, şairlerin uğruna en güzel beyitlerini ve mısralarını sıraladığı, her komutanın hayalini süslediği, uğruna nice canlar verilen ve bugün hala o eşsiz güzelliğiyle vazgeçilmez bir yer olan İstanbul’dan söz edeceğiz bugün.

İçinde bin bir güzelliği saklayan aziz şehir İstanbul, eski adı ile Konstantiniyye birçok komutanın fethetmeyi arzuladığı ama bir türlü fethedemediği şehirdi.  Çünkü aziz şehir İstanbul fethedilmek için Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) ‘İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur’ diyerek işaret ettiği bir Fatih Sultan Mehmet’i ve komutasındaki ordusunu bekliyordu. O öyle bir komutandır ki İstanbul’un sadece askeri güç ile alınamayacağının bilincindeydi.  Kendisini bu nedenle askeri donanımı bir yana dursun, ilmi, irfan ve ahlakı ile tam donanımlı bir komutan olarak yetiştirmiştir. Böylelikle geçilmez denilen surları geçmiş, yenilmez denilen Bizans’ı yenmiş, fethedilmez denilen İstanbul fethedilmiştir.”  diyerek, “İstanbul’un Fethinin 569. Yılını kutluyor, aziz İstanbul’umuz içi şehit olan tüm kahramanlarımızı ve Fatih Sultan Mehmet Han’ı saygıyla anıyorum” diye konuştu.

Zonguldak Vali yardımcısı Turgut Subaşı’da yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“İstanbul’un Fethi dünya tarihinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bütün tarihçilere göre ortaçağın kapanması, yeniçağın açılması demektir. Büyük Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olarak kalması demektir. Onun için de biz bu Fethin anlamını iyi anlamalı, yeni yetişen nesillerimize de çok iyi aktarmalıyız. Bugün buraya katılan gençler o mesajı verdi. Zonguldak halkı bu Anadolu’nun her karış toprağına sahip çıkacağının mesajını verdi. Şairini dediği gibi; ‘Delikanlım; işaret aldığın gün atandan yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan Sana selam getirdim Ulubatlı Hasandan’. Biz bu selamı almaya devam edeceğiz. Biz bu ülkenin zerresine, bütün Anadolu’ya sahip çıkmaya devam edeceğiz ve buradan bize karşı içten ya da dıştan hesapları olanlara da diyoruz ki; bu güzel Anadolu bizimdir, bizim kalacak. Zerre toprağında kimsenin gözü olmasın”

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik Mehter takımının konseri ile devam etti.(Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi