Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Kent Merkezini 4 gün süreyle etkisi altına alan sağanak ve bu süreçte yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

Kent Merkezinde etkili olan yağışın en ufak sıyrıklarla atlatıldığını belirten Alan, bu süreçte her hangi bir can ve mal kaybı yaşanmaması için yaptıkları uyarılara harfiyen uyan vatandaşlara, kamu kurum ve kuruluşlarına, muhtarlara, meclis üyelerinee ve belediyedeki bütün mesai arkadaşlarına teşekkür etti.

Tüm mesai arkadaşlarıyla birlikte yağışla ilgili tedbirleri 3 gün öncesinden aldıklarını ifade eden Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, belediye binasında yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

24 SAAT ESASINA GÖRE TEYAKKUZA GEÇTİK

AFAD tarafından yapılan kırmızı kod uyarı sonrasında bizlerde Zonguldak Afet Koordinasyon Merkezinde acil olarak toplandık. İl genelinde aşırı yağış beklentisi olduğu uzmanlar ve AFAD tarafından bizlere bilgi verdikten sonra tedbirlerimizi aldık. Vali yardımcımız Turgut Subaşı beyin başkanlığında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler olmak üzere ilk toplantımızı yaparak 24 saat esasına göre teyakkuza geçildi. Son zamanlarda en çok yağış aldığımız bir dönem oldu. Vatandaşlarımızı da yapması gerekenler konusunda uyardık. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Zonguldak’ımız bilindiği gibi engebeli bir coğrafya ve ne yazık ki daha önce bu konuda istemediğimiz acı tecrübeler elde ettik.

VATANDAŞLARIMIZ İLE ESNAFLARIMIZA GEREKEN UYARILARI YAPTIK

Yakın tarihleri söylemek gerekirse en son 27 Temmuz 2013 tarihinde çarşı merkezinde bir sıkıntı yaşadık. 2014 yılının Haziran ayında aşırı yağış sonucu Zonguldak’ımızda derelerin taşması sonucu çarşı merkezinde sıkıntılar yaşadık. 21 Eylül 2016 tarihinde sıkıntı yaşamıştık ve en son 2019 yılının Ağustos ayında bu konuda sıkıntılar yaşamıştık. Bu da bizlere altyapının ne kadar önemli olduğunu, dere ıslahına ne kadar önem vermemiz gerektiğini hatırlatmıştı. Biz bu süreçte 24 saat esasına göre teyakkuza geçtiğimiz zamanlarda vatandaşlarımıza dere kenarlarında bulunmamaları gerektiğini, dere kenarında işyeri olanların veya orada meskende yaşayanların başka yerlere çıkmaları gerektiğini ve araçların dere kenarından alınması gerektiğini duyurduk.

MERKEZDE 11 HEYELAN OLDU

Zonguldak Merkezde ister istemez 11 heyelan odu. Heyelan olan bölgelerde hemen konutları boşalttık ve vatandaşlarımızı daha güvenli yerlere aldık. Bu süreçte devlet büyüklerimiz bizleri yalnız bırakmadılar. Sayın Cumhurbaşkanımızda bizleri arayarak sel felaketinin son durumu hakkında bilgi aldı ve talimatlarını verdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla da kırmızı kod uyarısı alan 5 ilimizde bakanlarımız görevlendirildi. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci’de Zonguldak’ta bizlerle beraberdi. İl genelinde selden en fazla etkilenen bölgeleri beraber gezme imkanımız oldu. Saltukova Beldemiz, Gökçebey ilçemiz ve Zonguldak Merkezde de Çaydamar Mahallemizde sıkıntılar yaşadık. Ama hamt olsun diğer kırmızı kod uyarısı alan diğer 4 İl e nazaran Zonguldak’ımız en ufak hasarla bu felaketi atlattı diye biliriz. Rabbim beterinden korusun diye dua ediyoruz. İnşallah bir daha böyle sıkıntılar yaşamayız.

4 GÜNDE METREKAREYE 153 KİLOGRAM YAĞIŞ ALDIK

Metrekareye kilogram bazında baktığımız zaman Meteoroloji Müdürlüğümüzden aldığımız verilere göre 24 Haziran tarihinde metrekareye 47,4 kilogram, 25 Haziran’da 3,8 metrekareye kilogram, 26 Haziran’da metrekareye 14 kilogram, 27 Haziran akşamı ise yağış pik yaptı ve metrekareye 88,6 kilogram yağış oldu. Toplama baktığımızda ise Merkez ilçemizde 4 günde metrekareye 153 kilogramdan fazla yağış almış olduk. Özellikle Elvanpazarcık ve Beycuma Beldemiz ile Harmankaya gibi yüksek bölgelerden gelen yoğun yağmur suyu ile beraber Çaydamar Deresi kenarında bulunan Yediemin Deposunun kenarındaki taş duvarın çökmesi sonucu depodaki 4 araç sele kapılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Vinçler ve katolarımızla araçları hemen güvenli bölgelere aldık. Oradaki sıkıntıyı giderdikten sonra yağışlarında azalmasıyla beraber debi düşmeye başladı. Şuan bir sıkıntı yok. Hafif sıyrıklarla atlattık ama gerçekten 27 Haziran akşamı Dökeler Köprüsünün olduğu bölgede dere seviyesi taşma noktasına gelmişti. Bizlerde bütün çalışma arkadaşlarımızla tedbirlerimizi zaten almıştık.

ALTYAPININ NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK

Her yağışta sıkıntı yaşadığımız kuyumcular çarşısı, toptancılar sokağı, Emral Çarşısı, Soğuksu bölgelerimizde kum torbalarına varana kadar her türlü tedbirimizi belediye olarak aldık ve sıkıntı yaşamadık. Altyapının ne kadar önemli olduğunu, altyapı çalışmalarının düzgün yapıldığı takdirde bu tür şeylerle karşılaşılmayacağını çok net gördük. Bu tip iklim değişikliklerine hazır olmamız lazım. Bundan sonra aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar, seller ya da su baskınları gibi riskler her zaman sadece Zonguldak’ımız değil ülkemiz ve bütün dünya sıklıkla karşı karşıya geliyor. Tedbirli olduktan sonra bu tür afetler hafif sıyrıklarla atlatılıyor ama tedbir alınmadığı zaman ne yazık ki sıkıntı yaşıyoruz.

DERE ISLAHI ÇOK ÖNEMLİ

Dere ıslahının 1’inci etabı ile devam eden 2’nci etabının ne kadar değerli olduğu, bu sayede debinin aşağıya çekildiği ve daha önce yaşanan sıkıntıların yaşanmadığını hepimiz gördük. Bu konuda DSİ Bölge Müdürümüze zaten taleplerimizi daha önce çok net bir şekilde ifade etmiştik. İnşallah dere ıslahını yukarı bölgelere doğru biraz daha uzatıp 14 tane tersip bendi planımız var. 8 tane ıslah planlarımız var. Sayın Bakanımızda zaten belediyemize yaptığı ziyarette bu planların talimatını verdi. En kısa zamanda bunları hayata geçirirsek riskleri daha da azaltmış oluruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi