Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Zonguldak’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Zonguldak’ın imkanının şuanda Türkiye’de hemen hemen hiçbir ilinde olmadığını belirten Malkoç; “Filyos’ta ki enerji olayı Zonguldak için inanılmaz nimettir. Deniz ne kadar büyük olursa olsun herkes kabınca doldurur ya işte Zonguldak o kabını büyütmeli. Büyütmek içinde el birliği olacak. Kimse kimseyle uğraşmayacak Zonguldak’ı büyüteceğiz” dedi.

Zonguldak’ın çok dinamik bir şehir, yöneticilerinin ise ufkunun geniş olduğunu ifade eden Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, konuşmasına şöyle devam etti:

VATANDAŞIN SESİYİZ

“Türkiye’de yönetim kalitesi her alanda arttı. Eğitimden sağlığa, şehirleşmeden çevreye kadar her alanda arttı. Hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliği artarken insanımızın hak arama konusunda anayasal ve yasal düzenlemelerle alanı genişletildi. Kamu Denetçiliği Kurumu da 2010 yılında anayasa değişikliğiyle anayasada yer alan bir kurum. Halkın aldığı kamu hizmetlerinde şikayetleri, talebi, memnuniyetsizliği veya isteği varsa bunları anlatabileceği mekanizmalar var. Kamu Denetçiliği Kurumu bunlardan bir tanesidir. Kamu Denetçiliği Kurumu idare ve vatandaşlar arasında ortaya çıkabilecek sıkıntılardan, zorluklarından veya hak ihlallerinden bir anlamda halkın avukatlığını yapmaktadır. Kurumumuzun dünyadaki adı da Ombudsman’dır. Biz güçlü idare karşısında vatandaşın sesiyiz. Vatandaşın hakkı ve hukukunu koruyan bir kurumuz. Türkiye’de insan haklarının gelişmesi anlamında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

2021 YILINDA BİZE 20 BİN CİMER’E ALTI BUÇUK MİLYON BAŞVURU YAPILDI

Hakkınızın ihlal edildiği kanaatiniz varsa önce ilgili idareye başvuracaksınız sorununuz çözülmezse bize geleceksiniz. Türkiye’de yargı dışı alternatif çözüm yolları son yıllarda çoğaldı. Şikayete bağlı suçlarda savcılık soruşturma açtığında taraflara uzlaşır mısınız diyor 1 milyonun üzerinde dosya ceza davasında iddianameye dönüşmeden böyle çözülüyor. CİMER Cumhurbaşkanımızdan dolayı çok tanınıyor. Bize 2021 yılında 20 bin civarında başvuru yapıldı CİMER’e 6 buçuk milyon başvuru yapıldı ama bu kurumun fonksiyonları ayrı.

UFKU GENİŞ TUTARSANIZ GEDEFE ULAŞIRSINIZ

Zonguldak’ta Ticaret ve Sanayi Odası, üniversite ve çok güçlü sivil toplum örgütleri var. Gördüğüm kadarıyla çok zengin medya gurupları var. Cumhurbaşkanımız Zonguldak’ı çok seviyor ve şehrinizin geçmişte ve günümüzde etkili siyasetçileri var. Bunlar inanılmaz bir imkan ama burada talep neyse mutlaka projeye dönüştürülmesi gerekir. Örneğin Filyos Vadisi ister istemez ister istemez enerji ve sanayi bölgesi olacak. Sanayi Bölgesi için altyapı hazır mı? Bu iş için Ankara’dan gerekli taleplerde bulunuldu mu? Ankara’nın 81 vilayeti var. Bu nedenle şehrin taleplerini takip eden mekanizmalar oluştu mu? Bunları aşmak için karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak gerekir. Bunların valilik, Ticaret Sanayi Odası, belediye, sivil toplum kuruluşları öncülüğünde üniversiteden de destek alarak projelere dönüştürmek gerekiyor. Siz bunları yaparsanız her kes sizin yardımcınız olur. Herkes size destek olur. Ufku geniş tutarsanız hedefe ulaşırsınız. Önümüzdeki yılları iyi planlamamız gerekir. Planlayan ve gayret eden hangi il veya ilçe olsun kazanır. Zonguldak çok dinamik bir şehir, yöneticilerinin ufku geniş.

ZONGULDAK KABINI BÜYÜTMELİ

Kuruluşumuzdan bu güne kadar 189 bin başvuru almışız ve karar vermişiz. Zonguldak’tan gelen şikayetler ise Türkiye ortalamasının altında. Bu güne kadar 189 bin başvurudan Zonguldak’tan sadece 2 bin civarında başvuru almışız. Şikayet gelmiyorsa Zonguldak’ı idareyle vatandaşın ilişkileri iyi huzurlu bir şehir olarak düşünüyoruz. Ama öyle olup olmadığını da görmek için Zonguldak’a geldik. Zonguldak’la ilgili raporumuzu hazırlayacağız ama şunu söylemek istiyorum; Zonguldak’ın imkanı şuanda Türkiye’de hemen hemen hiçbir ilde yok. Filyos’ta ki enerji olayı Zonguldak için inanılmaz nimettir. Deniz ne kadar büyük olursa olsun herkes kabınca doldurur ya işte Zonguldak o kabını büyütmeli. Büyütmek içinde el birliği olacak. Kimse kimseyle uğraşmayacak Zonguldak’ı büyüteceğiz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi