Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir yaptığı açıklamada, “Zonguldak, üretim kapasiteleri baz alınarak yapılan ‘Sanayinin Liderleri Programı’ çalışmasında 24 üründe Türkiye lideri oldu” dedi.

Zonguldak, üretim kapasiteleri baz alınarak yapılan "Sanayinin Liderleri Programı" çalışmasında 24

üründe Türkiye lideri oldu. Toplam 61 ürün ile sıralamaya giren Zonguldak bunların 24'ünde birinci olurken, 19 üründe ikinci ve 18 üründe de üçüncü oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu "Sanayinin Liderleri Programı" çalışması kapsamında belirlenen Türkiye Sanayisinin lider şehirlerini açıkladı.

TOBB'a bağlı odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan, içerisinde 90 bin üreticinin makine parkı, üretim, ham madde ve iletişim bilgilerinin yer aldığı TOBB Sanayi Veritabanı'na kayıtlı veriler derlenerek 4 bin farklı ürünün üretim kapasitelerine göre oluşturulan "Sanayinin Liderleri Programı" kapsamında sektörel bazda birinci, ikinci ve üçüncü iller belirlendi.

Yapılan çalışmaya göre; İstanbul toplam 1.809 üründeki üretim kapasitesi büyüklüğü ile birinci, İzmir 1.028 ürünle ikinci, Kocaeli 772 ürünle üçüncü olurken Zonguldak ise toplam 61 ürün ile 29.sırada yer aldı. Zonguldak sıralamaya girdiği 61 ürünün 24’ünde birinci, 19’unda ikinci ve 18’inde de üçüncü oldu. Zonguldak’ın en yüksek üretim kapasitesine sahip olduğu ürün gruplarının başında Taşkömürü, Taşkömürü ürünleri, inşaat kullanımı için cüruf ve moloz, Kraft kağıdı ve mukavvası, Zift ve zift koku, Odun katranı; odun katranı yağları; Polipropilenden sentetik lif ve devamsız elyaflar, Yalıtkan bağlantı parçaları, Haddelenmiş yassı ürünler, Levhalar ve şeritler, Açık profiller, Tüpler ve borular, Cıvatalar, Ro-ro yük gemileri, Profesyonel elektronik ekipmanların kurulum hizmetleri ve Konvansiyonel termal elektrik üretimi geliyor.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir konu ile ilgili açıklamasında ‘’TOBB Sanayi veritabanı dahilinde 2020 ve 2021 verileri kıyaslanarak üretim kapasitesi artan ürünler ve sektörler belirlendi. Devamında illerin üretim kapasiteleri tespit edilip karşılaştırıldı. Zonguldak 61 üründe sahip olduğu üretim kapasitesiyle ilk üçte yer aldı. Şehrimiz, Taşkömürü, Taşkömürü Ürünleri, inşaat kullanımı için cüruf ve moloz, Kraft kağıdı ve mukavvası, Zift ve zift koku, Odun katranı; odun katranı yağları; Polipropilenden sentetik lif ve devamsız elyaflar, Yalıtkan bağlantı parçaları, Haddelenmiş yassı ürünler, Levhalar ve şeritler, Açık profiller, Tüpler ve borular, Cıvatalar, Ro-ro yük gemileri, Profesyonel elektronik ekipmanların kurulum hizmetleri ve Konvansiyonel termal elektrik üretimi başta olmak üzere birçok sektörde lider durumundadır. Mevcut sektörlerde derinleşerek başarımızı artırırken Odamızın sektörel çeşitliliğin sağlanmasına yönelik olarak liderlik ettiği yeni projeler ile ilimiz gelecekte bir çok yeni alanda da üretim lideri olacaktır’’ dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi