Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ile Ereğli, Alaplı, Devrek, Çaycuma, Kozlu Gazeteciler Derneklerinden Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’e kınama.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri, Alaplı ilçesinde CHP’li Alaplı Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Belediye Meclisi Toplantısına ilçede görev yapan basın mensuplarının alınmamasını kınadı.

Belediye Başkanının kapıya zabıta memurunu dikerek basını salona almamasına tepki gösteren Başkan Derya Akbıyık, yanlış karardan dönülmesini ve basından özür dilenmesini istedi. Akbıyık, konuyla ilgili CHP’yi de göreve davet etti.

ZGC Başkanı Derya Akbıyık’ın açıklaması şu şekilde;

Alaplı Belediye Meclisi’nin gerçekleştirilen Belediye Meclisi Toplantısı’na basın mensuplarının alınmaması sürecini üzüntüyle takip etmekteyiz.

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin Başkanlığında gerçekleştirilen Belediye Mecilisi’ nin Temmuz ayı oturumuna katılmak isteyen ilçede görev yapan basın mensupları, ZGC yönetim kurulu üyeleri, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı, Posta 67 gazetesi imtiyaz sahibi Doğan Bostancı ve dernek yönetim kurulu üyesi, ZGC genel kurul üyesi, Son Haberimiz gazetesi imtiyaz sahibi, İHA Alaplı temsilcisi Ertuğrul Yüksel, Meclis Salonu kapısında bizzat zabıta engeliyle karşılaşmıştır. Meclis toplantısını takip etmek, haber yapıp kamuoyunu bilgilendirmek isteyen basın mensuplarına karşı gerçekleştirilen bu engel demokrasiye vurulan bir darbedir. Bir kez daha gördük ki demokrasiye vurulan darbenin partilisi de olmamaktadır. Demokrasiyi savunan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gittiğini belirten bir partinin seçilmiş belediye başkanının basına uyguladığı sansürdür, dayatmadır ve asla kabul edilemez.

Sayın Nuri Tekin, unutmamalıdır ki seçilmiş bir belediye başkanıdır. İki dönemdir görev yapmakta olup tecrübeli bir başkandır. İlin bilinen ve tanınan bir ismidir. Tecrübeli bir yerel yöneticidir. Nasıl böyle bir karar alır halen anlayabilmiş değiliz. Resmen akıl tutulması yaşıyoruz. Basın; halkı, yerel yönetimlerin, belediye başkanının çalışmaları, kararları ve uygulamaları hakkında yapılan haberlerle bilgilendiren, denetleyen bir mekanizmadır. Eğer bu gün siz bu mekanizmayı engellerseniz yarın seçim geldiğinde ne yapacaksınız? Sayın Başkan’ın bu tutumu akıllara farklı sorular da getirmiştir. Meclisi neden basına kapattınız? Meclis içerisinde gazetecilerin dolayısıyla halkın bilmemesi gereken bir durum mu vardı? Sayın Başkan halkın haber alma hakkını neden engellemek istemiştir? Yoksa Sayın Başkan eleştiriler karşısında böyle bir savunma mekanizması mı oluşturmuştur?

Basın olarak ülkemizde demokrasi, ifade özgürlüğü ve sansüre karşı iktidarların karşısında dururken, ana muhalefet partisinin belediye başkanının bu uygulaması ne anlama gelmektedir? Bu sadece basın ile belediye Başkanı Nuri Tekin arasında yaşanan bir kriz olmaktan çıkmıştır. Cumhuriyet Hak Partisi’nin yetkililerini göreve davet ediyor ve gereken girişimlerin yapılmasını bekliyoruz. Başta Belediye Başkanı Nuri Tekin olmak üzere sorumlulardan her ne sebeple olursa olsun basın mensupları adına özür bekliyor ve bu yasa dışı uygulamadan vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Alaplı’da görev yapan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Belediye Başkanı Nuri Tekin ve sorumluları kınıyor, bu uygulamadan vazgeçilmesini ve basından özür dilenmesini bekliyoruz.

Özgür basın susturulamaz!

Saygılarımızla Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu

Editör: Haber Merkezi