Zonguldak Gazeteciler Cemiyetinin gerçekleştirdiği 34. Olağan Genel Kurulda mevcut başkan Derya Akbıyık güven tazeledi.

ZGC Lokalinde gerçekleştirilen 34. Olağan Genel Kurula; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, Ak Parti İl Yöneticisi Ahmet Çalık, ZONSİAD Kurumsal İletişim Direktörü Metin Kara ile il genelinde görev yapan çok sayıda gazeteci katıldı.

ZGC’nin 34. Olağan Genel Kurulunun divan başkanlığına oy birliğiyle Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı seçildi. Genel Kurul saygı duruşunda bulunulmasının ardından başladı.

AKBIYIK: “ZGC OLARAK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”

ZGC Başkanı Derya Akbıyık açılışta yaptığı konuşmada: “Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Genel merkezi olarak geçtiğimiz üç yılda birçok önemli çalışmalara imza attık. Bugün burada üç yılda bir gerçekleştirdiğimiz olağan kongremizi pandemi nedeni ile bugün gerçekleştiriyoruz. ZGC olarak ülkemizin en büyük gazeteciler örgütü Türkiye Gazeteciler Federasyonunun (TGF) icra kurulunda yer alıyoruz. Katkı veriyoruz. Destek veriyoruz. Güç alıyoruz. TGC Basın Vakfında başkan yardımcılığı görevini üstlenerek, vakıf ile ZGC’yi dünyada temsil ediyoruz. TDGF’de başkan yardımcılığı görevini yaparak, temsil ediyoruz hem de Türk Dünyasında yer alıyoruz. Ülkemizde birçok toplantıda üniversiteler arası yer alıyoruz. ZGC genel merkezinin tapusunu almak istiyoruz. Bu konuda çok güçlü girişimlerimiz var.

AKBIYIK: “KORSAN GAZETECİLİK VE YALAN HABER KANAYAN YARAMIZ”

Korsan gazetecilik ve yalan haber bizim kanayan yaramız. Bir türlü çözüme kavuşturamadık. Uğraşıya rağmen olmadı. Halen daha uğraşı sürüyor. Korsan site, Korsan internet haber siteleri, Korsan gazetecilik, Korsan haberler. Haber hırsızlığı. Ne arasan var. Yüce mecliste bu konu ile ilgili son iki yıldır yoğun uğraşıyoruz. Çözüm adına yol alıyoruz. Ama sorunu halen daha çözemedik. İnşallah meclis açılınca Ekim ayında çözeceğiz. Sosyal medya ile ilgili yoğun bir çalışma varken. İnternet haber siteleri atlanamaz. Kim gazeteci, kim değil artık belli olsun. Korsan sitelere son verilsin. Kurumsal haber sitelerine varız. Gazetelerin yayın organı internet sitelerine hepten varız. Ama yatak odası internet sitelerine yokuz. Gazeteci değiller. Bizleri temsil etmiyorlar. Haber hırsızlığı, haber arsızı, tehdit ve şantaj ne ararsan var. Mahkemede gazetecilik suçu vasfı bile taşımıyor. Bilişim suçu. Ne diyelim. Bugün adına ülkemizin bu konuda acilen bir düzenleme yapması mecliste şart ki şart. İnşallah bu emek hırsızlarına ve tehdit, şantajcılık yapanlara son verilecek.

AKBIYIK: “ZGC 2. ETAP EREĞLİ TOKİ PROJESİ”

ZGC 2. Etap Ereğli TOKİ Projesi çok önemli bir proje. İnşallah başkan Erel, ekibi ve AGD başkanı Bostancı ile birlikte ZGC önderliğinde liderliğinde bu proje gerçekleşecektir. Yer bulundu. Çalışmalara devam. Ereğli, Alaplı ve Zonguldaklı meslektaşlarımız buradan konut sahibi olacak. Tam 110 konut. Bu alanda çalışmalarımızı son sürat sürüyor. Ereğli Kaymakamımız çok güçlü destek veriyordu. Tayini çıktı üzüldük. Yeni kaymakamımıza hoş hoş geldin diyoruz. Gülüç Belediye başkanımız Gökhan Mustafa Demirtaş, projemize yerel anlamda elinden gelen katkıyı veriyor. Vermeye de devam edeceğine söz verdi. Yerle ilgili zemin etüt, imar ve şehir plancısı görüşlerini de yakın zamanda alacağız. Burada bu bölgede yoğunlaştık. Sonuç almak istiyoruz. İnşallah Gülüç başkanımız da projeye elini değil, gövdesini koyarsa bizler adına çok daha iyi yol alırız. Biliyoruz ki basını seven bir yerel yöneticiye sahibiz. Gülüç konut adına ikametgah adına basının merkezi olacak” dedi.

DEMİRTAŞ: “ZGC ZONGULDAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: “Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak’ın çok önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Gazetecilik zor ve meşakkatli bir iş ama aynı zamanda gazetecilik bir kamu görevidir. Gazetecilik demokrasinin olmazsa olmazıdır. Gazeteci yaptığı haberler ve köşe yazılarıyla toplumun bütün katmanlarını denetler. Ancak gazetecilik günümüzde zorlu bir dönemden geçiyor. Bu zorlu süreç içerisinde gazeteciler çok güçlükler yaşıyor. Özellikle resmi ilanlarla ilgili sıkıntılar oluyor bu sorunun mutlaka çözülmesi lazım. Gazeteciliği kaliteli ve nitelikli yapmak lazım. Bazen arkadaşlarımız kişilik haklarını ihlal edecek şekilde ince eleştiriyi aşıyorlar. Buna dikkat edilirse çok daha güzel bir Zonguldak olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

TUTULMAZ: “BASIN DEMOKRASİNİN 4’ÜNCÜ KUVVETİ İSE 4’ÜNCÜ KUVVETTE ŞANTAJ YOK”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise şunları ifade etti: “Basın demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından birisidir, 4’üncü kuvvet olarak tanınır ve bu yönüyle saygı görür, değer görür. Ancak bu saygı ve değerin kalıcı olabilmesi, devamlı olabilmesi ancak değerli basın mensuplarının bu mesleğin etik kurallarına uygun olarak hareket etmesiyle mümkündür. Bugün ilimizde maalesef basının her aşamasında eleştiri konusu olan bir yönü var. Eğer basın demokrasinin 4’üncü kuvveti ise o 4’üncü kuvvette şantaj yok. Başkasının yerine geçerek karar verme yok. Tabi bunu yazanlar için söylüyorum basının tamamı için söylemiyorum. Yanlış yapan kamu görevlisi vardır gereği yapılır, hukuk çerçevesinde çözülür. Kamu görevlisi yanlış yaptıysa bunun amirleri, atamada yetkili olan kişiler ya uyarısını yapar ya da eksikse görevden alır. Ama basın amirin yerine geçerek ‘şuna şunu yapın, buna bunu yapın’ dediği zaman görev gaspı olur. Birisi çıkıp ‘yarın şu haberi yapacaksın, şu kişiyi yazacaksınız’ derse kim karışır benim işime dersiniz. Basınımız özgür yazabildiği gibi kamu görevlileri de özgür hareket edebilmeli. Herkesin görevi var hiç kimse keyfi davranamaz.

TUTULMAZ: “BİZ ZONGULDAK’IN ÇIKARLARININ YANINDAYIZ”

Son zamanlarda 1-2 kişi arasında yazışmalar var. Eğer güvenilir olsalardı, eğer bu arkadaşlarımız basın adına bu işi yapıyor olsalardı dün veya 1 hafta önce yazmaya başlamazlardı. Bir arkadaşımıza koruma verilmiş. Koruma verileli de 2 seneyi geçmiş. 2 senedir neredeydin? Eğer yanlışsa 2 senedir neredeydin? Belki o gün gündeme gelseydi o koruma verilmeyebilirdi. Eğer toplum yanlış olduğuna inansaydı o gün belki o geri alınabilirdi. Sen 2 buçuk yıl önce verilmiş olan bir şeyi bugün diyorsan ona ancak gülerler. Hadi oradan derler. Ayrıca; “sayın valinin bunu geri alması lazım” diye yazmakta ayrıca bir yanlış. Gazeteci demek araştırmacı demektir. Bir koruma nasıl verilir, bir koruma nasıl alınır konusunu gazeteci arkadaşlarımızın araştırması lazım. Sanki biz valilik olarak birilerini koruyoruz, birilerinin de karşısındayız. Biz doğrunun, hakikatın, iyiliğin, güzelliğin ve Zonguldak’ın çıkarının yanındayız. Kim bunun karşısındaysa bilin ki biz onun karşısındayız. Benim kimseden korkum yok. Çiğ yemedim karnım ağrımıyor. En yakınımdaki arkadaşlarım yanlış yapsın onlar hakkında gerekli işlemi yaparım, en uzağımdaki bir arkadaşımız doğru hareket etsin onun yanında olurum. Biz kamu olarak ne kimsenin yanındayız ne de karşısındayız.

TUTULMAZ: “ZONGULDAK’A ZARAR VERMEYİN”

Gazeteyi daha fazla okutmak veya internet sayfasını daha fazla tıklatmak için lütfen Zonguldak’a zarar vermeyin. Çarşıda hile yapan bir esnafa basın nasıl bakar, 5 liralık ürünü 8 liraya sattığında ne der? “Vatandaşa bu yapılır mı?” gibi şeyler der. Biraz empati yapacağız. Biz kamudan, esnaftan, siyasetçiden ne kadar dürüstlük istiyorsak basın olarak sizlerde aynı dürüstlüğü yapacaksınız. Bu yapmayan basın yeterince etkisi olan bir basın değildir. 10 gündür aynı şeyler yazılıyor ama onlar yazıyorlar diye ben bir adım geriye atmadım.

TUTULMAZ: “SANKİ TEFECİLİK BURAYA BİR AY ÖNCE GELDİ”

Bir diğer husus tefecilik. Sanki tefecilik buraya bir ay önce geldi. Bazı basın öyle bir havaya girdi. Bu güne kadar o yazıyı yazan veya tefeci şu diyen her kes Emniyete çağrılıyor, savcılık tarafından talimat veriliyor ve ifadesi alınıyor. Hepsi ifadelerinde; “diyorlar, duydum, öyle dedikleri için yazdım, öyle söyledikleri için söyledim” diyor. Kimden duydun? Yok! Kim söyledi? Yok! Böyle bir şey olmaz. Eğer sözünün arkasındaysan sonuna kadar duracaksın. Duramıyorsan susacaksın. Bu şudur; şimdi kafada bir şey var biriyle cenge giriyor ve bir tarafa devleti, polisi, jandarmayı, valiyi alacak gücü devşirecek hücum ederek öbürküne gidecek. Kusura bakmayın biz hiç kimsenin yanında da olmayız, karşısında da olmayız. İçinde olan arkadaşlarımız var ise tuttuğumuz gün kapının önüne koyarız. Kamuda yanlış yapan varsa bana yazın. Kimseye meydan bırakmayız. Hukuku ön planda tutan, hakkı, adaleti ön planda tutan bir anlayışla idare etmeye çalışıyoruz.

TUTULMAZ: “BASIN KİŞİSEL ÇIKARLARINI TOPLUMUN ÇIKARLARININ ÜZERİNE ÇIKARMASIN”

Lütfen kendi kişisel çıkarlarımızı toplumun çıkarlarının üzerine çıkarmayalım. Bizler gelip geçiciyiz. Bu 1 yıl olsa da, 5 yıl olsa da, 10 yıl burada kalsam da gelip geçiciyiz ama sizler buralısınız. Buranın daha yaşanılır, daha cezbedici, daha çok yatırımcının geldiği, daha çok turistin geldiği, Zonguldak denince herkesin gözünün içinin parladığı şehir olabilmesinin birinci basamağı basından başlıyor. Bizlerin bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Halkın bunu devam ettirmesi gerekiyor. Şuanda turizmle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunu sahiplenecek olan halktır. Turizm halkla olur. Turizm yerel destekle olur. Turizmde insanların gelenleri mutlu etmesi lazım. İyi vakitler geçirilecek ortamlar hazırlamamız lazım. Gelen insanlara güler yüz, tatlı dil göstermemiz lazım ki turizmde başarılı olalım. Önümüzdeki günler bu bölgenin turizmde parladığı bir süreç olacak.

TUTULMAZ: “ONLARI YOK SAYIP İŞİNİZİ YAPIN”

Basınımızda görevini iyi yapanlara, Zonguldak için çabalayanlara, kişisel çıkar peşinde koşmadan basın için uğraşanlara, basın camiasında bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Onlar söylediklerimden sakın alınmasınlar. Ben alınacak kişilere söylüyorum. Bizim bu işi layıkıyla yapan, dört dörtlük yapan arkadaşlarımızda var. Belki çoğunlukta olan onlar ama azınlık öbürkülerin önüne geçiyor. Lütfen dışarıdaki ekonomik tartışmaları, dışardaki kişisel tartışmaların gölgesinde basın işi yapmayın. Siz onların üstünde olun. Onları yok sayıp işinizi yapın.”

Konuşmaların ardından yapılan seçim tek liste ile gerçekleştirildi ve mevcut başkan Derya Akbıyık güven tazeledi.

ZGC Lokalinde gerçekleştirilen 34. Olağan Genel Kurulda Derya Akbıyık Başkanlığındaki ZGC Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: “Hakan Çavuşoğlu, Seçkin Kırarslan, Hasan Atik, Ali Cinal, Onur Altındağ, Orhan Akyüz, Z. Aysun Doruk, İsmail Çelik, Doğan Bostancı, Ercan Demir, Cüneyt Özfidan, Haydar Yağız, Davut Uyar ve Hakan Kurttekin.

TGF Üst Kurul Delegeleri: Derya Akbıyık, Orhan Akyüz, Hakan Çavuşoğlu, Meryem Demir ve Seçkin Kırarslan.

Onur Kurulu: Şaban Yılmaz, Kenan Çavuşoğlu, Sermet Aksu, Sami Dinç, Şafak Erel, Ali Ceylan, İ. Necati Günay, Muzaffer Akgün, Muhammet Karapınar. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi