Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş yaptığı açıklamada, “Yüzdeyik zamlar eşitsizlikleri artırıyor. Örneğin gıda konut ve ulaşımın harcamaların enflasyona etkilerini belirleyen yüzde paylarının giderek değiştirilmesi enflasyonun düşük belirlemişini getirmiştir” dedi.

Memiş açıklamasında, “Harcama gruplarına bakıldığında gıdanın payı yüzde 22.77, konutun ısınma, aydınlanma, su ve kira payı yüzde 14.34 olarak belirlenmesi emeklerimizin harcama giderlerine göre oldukça düşük kalmış ve bu hesaplama yöntemi ile enflasyon olması gerekenin altında açıklanmıştır” diyerek şunları söyledi:

“TÜFE endeksli zamların yansımalarına bakıldığında emekli aylıkları düşük olanların aleyhine bir sisteme dönüşmüştür. Örneğin emekli aylığı 2500 TL olan bir emeklinin temmuz zammı 143, 75 TL iken 1600 TL emekli aylığı alan emeklinin zammı 92 TL ile sınırlı kalmıştır. Bu iki örnek bile eşitsizliklerin ve emekli aylıkları arasındaki makasın giderek büyüdüğünü ortaya koymaktadır.

Bu nedenle emekli aylıkları için daha gerçekçi ve eşitliği öngören bir artış sistemi getirilmelidir.

Yüzdelik zamlar yerine seyyanen atışları ile birlikte refahtan pay verilmesini öngören değişikliklere gidilmelidir. Geçmişte yüzdelik  zamlar yerine seyyanen zamlarla emeklilerimizin aylıklarında iyileştirmeler yapılmıştır. En az emekli aylığı ödemesinde zamlar uygulanmalıdır” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi