Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, taşkömürünün stratejik önemini anlatarak TTK’ya biran önce işçi alınması gerektiğini söyledi.

Yurtdışından getirilen 39,5 milyon ton kömüre büyük paraların ödendiğini belirten Yeşil, “Kömürün bu kadar değerlendiği bir dönemde kömür için yurtdışına giden paraların yurtiçinde kalması gerekiyor” dedi.

YURTDIŞINDAN GETİRİLEN KÖMÜRE BÜYÜK PARALAR ÖDENİYOR

“Türkiye’de günden güne kömür sıkıntısı devam ediyor. Yurtdışından getirilen 39,5 milyon ton kömürün maddi karşılığı olarak büyük paraları yurtdışına ödüyoruz. Türkiye’de koklaşabilir özelliğe sahip taşkömürü Zonguldak’ta çıkarttığımız taşkömürüdür. Bizlerde taşkömürünün stratejik önemini anlatmaya çalışıyoruz. Taşkömürüne bu kadar ihtiyacımız olduğu bir dönemde yerin altındaki zenginliğimizi biz şartların ağır olması ve işçi açıklarımızın fazla olması sebebiyle yeryüzüne çıkartmakta zorlanıyoruz. Bu sıkıntımızı da her gün anlatıyoruz. Bu problemin çözülmesi ve yurtdışına verdiğimiz paraların artık Türkiye’de kalması gerektiğini, yerli ve milli üretimin artırılması gerektiğini paylaşıyoruz. Yetkililerle bu konuyu görüşüyoruz.

İŞÇİ AÇIĞININ GİDERİLMESİ NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Son dönemde yaşadığımız işçi açıklarının giderilmesi konusunda talebimizi Çalışma Bakanımıza ilettik. Sağolsun bakanımız burada kurumun işçi açıklarının giderilmesi noktasında yardımcı olacağını söyledi. Asgari ücret komisyonu bittikten sonra birinci gündem maddesi olarak bizim öncelikle işçi açıklarının giderilmesi konusunda yapacağımız çalışmalar var. Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıklarının giderilmesi konusunda yetkililerle görüşmelerimiz olacak. Ekonomimize taşkömürünü kendi imkanlarımızla, bu yörenin insanlarını istihdam ederek katmamız gerekiyor.

YURTDIŞINDAN GELEN KÖMÜRÜN FİYATI 280 DOLARI BULDU

Yurtdışından gelen kömür yaklaşık 280 doları buldu buda çok büyük rakam. Doların artmasına paralel olarak Zonguldak’ta kömürün bölgesi olmamıza rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumunun çıkarttığı kömürün fiyatı 2 bin lirayı geçti. Bununla beraber rödevans bölgelerinde özel ocaklarda çıkan kömürler artık santralde yakılmak üzere işverenler tarafından toplanmaya başladı. Rödevanslı Saha işletmecileri arkadaşlarımızda özveriyle kömür çıkartmaya çalışıyorlar ama onlarında birçok sıkıntıları var. Onlar kömür çıkarttıkları alan yeryüzüne yakın olduğundan biraz daha rahatlar ama derinlere indikçe onlarda bu şartlarda kömürü çıkartamaz hale gelecekler.

NE ZAMANA KADAR BU İHTİYAÇLARIMIZI YURTDIŞINDAN KARŞILAYACAĞIZ

Kömürün bu kadar değerlendiği bir dönemde kömür için yurtdışına giden paraların yurtiçinde kalması gerekiyor. Kendi insanlarımızı istihdama açık olan, istihdama açık olan yerlerde değerlendirmemiz gerekiyor. Artık bizim kendimize yeter hale gelmemiz gerekiyor. Ne zamana kadar bu ihtiyaçlarımızı yurtdışından karşılayacağız? Kendi ülkemizde bu kaynaklarımız varken bunları dışarıdan temin etmek etik değil. Bu kaynaklarımızı kendi ülkemiz ve kendi insanımız için kullanmamız gerekiyor. Bu bölgede kendi insanımızı istihdam etmemiz gerekiyor. Bunun yapılması da artık elzem olmuştur.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi