Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı (GMİS) Hakan Yeşil, bir rödevans alanına Çinli şirketin geleceği ve orada Çin’den işçi getirerek çalıştıracağı gündemine rivayet olarak baktıklarını söyledi.

İnağzı Mahallesi Bağlık Mevkiinde bir rödevans sahasına Çinli bir firmanın geleceği ve bu sahada Çinli işçilerin çalıştırılacağı gündemini değerlendiren Yeşil, “Bu memlekette bu kadar çok işsiz varken, ailesini geçindirmeye muhtaç o kadar insan varken, bu memlekette bile bile ölüme giden insanlar varken yurt dışından bir firmanın buraya gelip yabancı işçi çalıştırmasına kesinlikle müsaade etmiyoruz” dedi.

Bu olay Zonguldak’ta büyük bir kaosa yol açar diyen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, açıklamasına şöyle devam etti:

BU OLAY ZONGULDAK’TA KAOSA YOL AÇAR

“Daha önce de rödevans alanı olarak özel bir firmaya kiralanan bir sahamızda Çinli bir şirketin geleceği ve orada ithal işçi, yani Çin’den işçi getirerek çalıştıracağı gündemi var. Tabi buna sadece biz rivayet olarak bakıyoruz. Öyle düşünüyoruz, öyle düşünmek istiyoruz. Çünkü burası Zonguldak biz çok bedeller ödedik Zonguldak’ta. Bu insanlar, bu yöre halkı çok bedeller ödedi ödemeye de devam ediyoruz. Bu memlekette bu kadar çok işsiz varken, bu memlekette çalışmaya muhtaç, ailesini geçindirmeye muhtaç o kadar insan varken, bu memlekette kaçak ocaklar varken, bu memlekette iş güvenliği anlamında eksikliği çok olan bile bile ölüme giden insanlar varken yurt dışından bir firmanın buraya gelip yabancı işçi çalıştırmasına kesinlikle müsaade etmiyoruz. Bu konuda eğer gerçeklik payı varsa yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bu olay Zonguldak’ta büyük bir kaosa yol açar. Çünkü biz yıllardır bağırıyoruz, “TTK’yı büyütelim, istihdam sağlayalım, kaçak ocaklara insanlar mahkum olmasın, bu bölge büyüsün, göç vermesin” diye uğraşırken, dışarıdan birilerinin buraya gelip çalışmasına da gönül katlanacak gibi değil. Biz gelişmeleri takip ediyoruz, ilerleyen zamanlarda yeni gelişmeler olursa da buradan tekrar açıklamalar yaparız.”

İŞÇİ AÇIKLARI İŞ GÜVENLİĞİ ANLAMINDA ZAFİYETLERE SEBEP OLUYOR

Türkiye Taşkömürleri Kurumunda işçi açıklarının biran önce giderilmesi gerektiğine de dikkat çeken Yeşil; “Biz bunu her fırsatta dillendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Zonguldak’ta Bin 500 işçi sözü verdiğinden günümüze kadar hemen hemen 2 bin işçi arkadaşımız kurumdan emekli oldu. Madencilik zor bir meslek arkadaşlarımızın emeklilik zamanları geldiğinde tabiki haklarıdır emekli oluyorlar. Tabi bu da işçi açıklarının artmasına bizim kurumdaki sayımızın azalmasına, iş güvenliği ve işçi sağlığı anlamında da zafiyetlere sebep oluyor. Bunu biz her fırsatta söylüyoruz. Talebimizi yine söylüyorum; son dönemde kömür fiyatları arttı, yurt dışından gelen ithal kömür fiyatları artık bu firmalardan alış veriş yapan buradaki sanayicilerimizi artık aşar duruma geldi. Burası Zonguldak kömür memleketi, bu memlekette bir buçuk milyar ton kömür var, sadece bunu yeryüzüne çıkartmak lazım, ekonomiye katmak lazım. Bu anlamda da işçi açıklarımız var. Tabi bunlarla ilgili açıkların giderilmesi ile ilgili bizim taleplerimiz devam ediyor, gerekli çalışmalarımız da var. Bu gelişmelerle ilgili de önümüzdeki süreçte yeni gelişmeler olursa sizlerle paylaşacağız” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi