Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumuna üretim işçisi alınmasını ve norm kadronun sabit kalmasını istediklerini belirtti.

Biz yoğun emeklilik yaşayan bir sektörüz diyen Yeşil, “Her işçi alımının arkasından, ‘işte üretim artmadı, sıkıntılar devam ediyor’ gibi söylemleri kabul etmek mümkün değil. Çünkü bunların istatistikleri ortada ‘işçi alındı, üretim artmadı’  tezi yanlış. Her işçi alındığı dönemlerde bizim üretimlerimiz artmıştır” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

NORM KADRONUN SABİT KALMASINI İSTİYORUZ

“TTK’dan emekli olan işçilerin yerine yeni işçi alımı gündeme gelip gelmeyeceği konusunda da konuşan Yeşil, “Biz her zaman talep ediyoruz. Sebeplerini de söylüyoruz. Biz yoğun emeklilik yaşayan bir sektörüz. Tabi her işçi alımının arkasından, işte ‘üretim artmadı, sıkıntılar devam ediyor’ gibi söylemler bunları kabul etmek mümkün değil. Çünkü bunların istatistikleri ortada ‘işçi alındı, üretim artmadı’  tezi yanlış. Her işçi alındığı dönemlerde bizim üretimlerimiz artmıştır. Dediğim gibi devamında da yoğun emeklilik yaşandığı için bizim sektörümüzde alınan işçi arkadaşlarımızın sayısı kadar emekli veriyoruz. Tabi bunlar tecrübeli arkadaşlar direk üretime katkı veren arkadaşlar onların emekli olması ile sayılarımız eski sayılarına geri dönüyor ve üretim de ister istemez daha önce çıktığı seviyelerde oluyor. Bunu kabul etmiyoruz, biz bir norm kadro istiyoruz.  Norm kadronun sabit kalmasını istiyoruz ve her sene sonu emekli olan arkadaşlarımızın sayısı kadar kuruma işçi alınması ve norma kadronun sabit tutulmasını istiyoruz.

SAYIMIZ GİT GİDE AZALIYOR

Bunu niye talep ediyoruz; çünkü sayılarımız git gide azalıyor. Tabi bu da iş güvenliği ve işçi sağlığı anlamında da yerin altında büyük sıkıntılar yaşamamıza sebep oluyor. Arkadaşlarımızın yoğun emek sarf ederek iki kişinin yaptığı işi bir kişinin yapmaya çalışarak ne kadar faydalı olacaklar işte biz de bunları anlatıyoruz. İşçi alımları konusunda taleplerimiz her zaman devam ediyor. Bunun için de girişimlerimizi bu sene içerisinde de devam ettireceğiz. Tabiki bizim tek başına Genel Maden İşçileri Sendikası olarak değil, Zonguldak olarak Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nu ayakta tutmak adına buradan herkese bütün sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere iktidar, muhalefet herkese buradan aynı çağrıyı yapıyoruz ve hedeflerimizde illaki bütün vatandaşları biz yan yana getireceğiz Zonguldak için herkes bir omuz vermek zorunda.

KURUMUN AYAKTA DURMASI LAZIM

Sendikanın görevi proje hazırlamak değil. Bizler buradan bağıracağız, çağıracağız. Biz kim için bağıracağız, işçiler için bağıracağız, işsizler için bağıracağız, esnaf için bağıracağız ama sonuçta bizim sesimiz her zaman çıkıyor. Bizim ekstra taleplerimiz hiçbir zaman olmadı Zonguldak için Türkiye Taşkömürleri Kurumu için ne yapılması gerekiyorsa bizler onun için konuşmamız gereken her platformda biz konuşuyoruz. Yani şu saatten sonra alsın da kim alırsa alsın ama bu kurumunu ayakta durması lazım. Zonguldak’ın ve Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Zonguldak’ın yeri ülkemizde farklıdır Kurtuluş savaşından sonra ekonomiyi ayakta tutan, Türkiye’nin gelişmesine yardımcı olan Zonguldak ve Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun basit söylemlerle yıpratılmasına bizler karşıyız, her zaman da bu gibi söylemlerin karşılarında dururuz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi