Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yerli otomobilin üretim yeri konusunda “Filyos Vadisini” işaret ederek, Sanayi Bakanlığına 01.06.2020 tarihinde soru önergesi vermiş, Türkiye’nin Otomobili Projesi'nin, içerisinde limanı, endüstri bölgesi, gelişme alanları ve ulaşım imkânları bulunan “Filyos Vadisi Projesi'' ile entegre edilmesini resmi olarak talep etmişti.

Yavuzyılmaz’ın büyük vaatlerle hayata geçirilmesi planlanan bu iki projenin bütünleştirilmesine yönelik sorularını 27.08.2020 tarihinde yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Filyos Endüstri Bölgesi’nin Bakanlığın önemle üzerinde durduğu altyapı yatırımlarından birisi olduğunu belirterek, “Bu bölgemizde yapılacak üretimin, ulaşım imkânları sayesinde ülkemizin diğer bölgelerine ve sektörlerine önemli katkı sağlaması beklenebilir.” ifadesine yer verdi.

Varank’ın önergeye verdiği yanıtı ve sonrasında ulusal basında yer alan demeçlerini değerlendiren Yavuzyılmaz, “Resmi girişimimiz sonuç verme yolunda” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’nin Otomobili Projesi’nin üretim yeri ve malzeme tedarikleri konusunda Demir çelik fabrikalarının bulunduğu Zonguldak’ı ve “Filyos Vadisini” işaret ederek, Sanayi Bakanlığına 01.06.2020 tarihinde soru önergesi vermiş, proje için; içeresinde limanı, endüstri bölgesi, gelişme alanları ve ulaşım imkânları bulunan “Filyos Vadisi Projesi ” ile bütünleşmiş bir çalışma planı mevcut mudur sorusuna yanıt aramıştık.

 Büyük vaatlerle hayata geçirilmesi planlanan bu iki projenin otomotiv sektörü için gerekli yassı çelik ürünlerini üretebilen, Demir Çelik Fabrikası’nı sınırlarında bulunduran Zonguldak’tan, Türkiye’nin ilk devasa endüstri bölgesi olma hedefindeki, Filyos vadisi havzasıyla var olabileceğini belirttiğimiz resmi girişimimizin sonuç vermekte olduğu  görünmektedir.

Her ne kadar Bakanlık, üretim yerinin seçimi konusunda yapmış olduğu tercihini, yıllardır kalkınma projelerinde ihmal ettiği Zonguldak ve Batı Karadeniz Bölgesi’nden yana kullanmamış olsa da, bütünleşmiş üretim ayaklarıyla bir denge kurabilir.

Bölgeler arası ekonomik ve sosyal gelişmişliği eşitlemek adına bu imkân, hükümetin, Zonguldaklıya ve bölgeye olan birikmiş borcudur. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi