İçişleri Bakanlığı’nın ‘Önce yaya’, ‘Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir’ farkındalığı kapsamında 81 ilde başlayan etkinlik Zonguldak’ta da gerçekleştirildi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz öncülüğünde Valilik önünden başlayan etkinliğe, Zonguldak Valisi  yardımcısı Yıldırım Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Kızılay Derneği Başkanı Aydın Ergenç, daire müdürleri, okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Zonguldak Valisi Mustafa  Tutulmaz ve beraberindekiler yaya kaldırımlarından öğrencilerle birlikte geçerek yaya kaldırımının kullanılması anlamında vatandaşlara örnek oldular.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yapılan farkındalık etkinliği ile ilgili açıklama yaparak, “İçişleri Bakanlığımızın yaya önceliğiyle ilgili yeni bir kampanyasını başlatıyoruz. “Yaya önceliği kırmızıçizgimizdir” 3 gündür kırmızı çizgimizi çekeceğiz şeklinde sosyal medyada İçişleri Bakanlığımız ve valiliğimiz paylaşımlarda bulunuyordu. Bu yaya önceliğine önem verilmesi gerektiğini bir kes daha kamuoyuyla paylaşmamızın işaretiydi” diyerek şunları söyledi:

“Bugün Zonguldak ilimizde de yaya önceliğine yeniden dikkat çekmeye başlıyoruz. Karayolları Trafik Kanununda 2018 yılında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede yayanın önceliğine vurgu yapıldı. Bu düzenlemeden sonra 2019 yılında “yaya öncelikli trafik” ilan edildi aynı yıl “trafikte yaya önceliği” kampanyası başlatıldı. 2020 yılında “evdeyim ama trafik kuralları aklımda” ve “trafikte her yıl daha iyiye” mottolarıyla yine önceliğin yayaya verilmesi yönünde kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Bu kampanyaların etkisiyle 2018 yılından buyana şehir içi trafikte ve yaya geçişlerindeki ölümlerde yüzde 30,8 azalma oldu.

2021-2030 trafik güvenliği stratejisi ve eylem planı Şubat ayında sayın cumhurbaşkanımızın katıldığı bir programla kamuoyuyla paylaşıldı. Bu eylem planının bir başlangıcı olarak “yaya önceliği kırmızıçizgimizdir” kampanyasıyla da bu yıl yeniden yaya önceliğine vurgu yapmaya başladık. İlimizde jandarma ve polis bölgelerimizde çizimleri yaparak ve araya kırmızıçizgi çekerek bu önceliğimizin bir kes daha vurgulanmasını bakanlık olarak başlattık. Bunun sonucu olarak ta bugün hep beraber kırsal kesimlerde ve şehir merkezlerinde yaya önceliğini halkımıza duyurmuş olacağız.

Bugün bu kampanyada saat 12.00 - 15.00 arasında jandarma ve polisimiz etkin bir şekilde bu kampanyanın duyurulmasına görsel olarak ta katkı sağlayacak. 532 emniyet bölgesinde, 202 jandarma bölgesinde toplam 734 personelle bugün alanda olacağız. 191 noktada bu faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz. 104 ekip halinde de bu işi yürütmüş olacağız.

Bugüne kadar son 2 yıldaki kampanyalarla trafik kazalarında her 100 bin kişiye düşen ölümlü oran 13,4’den 5,8’e düşmüş. Bu rakamda yüzde 56’lık bir azalmayı gösteriyor. Farkındalığı oluşturdukça hedefe doğru emin adımlarla ilerlemiş oluyoruz ve yüzde 56’lık bir ölümün önüne geçilmiş oluyor. Bunun rakamı da 1700 kişi. Yani yılda 1700 kişinin ölümü engellenmiş oluyor. Bu oranla Avrupa Birliğinin ortalamasına çok yaklaştık ama hedefimiz en iyisi olabilmek. Sıfır kazayı hedefleyerek bu çalışmaları yapıyoruz. Bunu hep beraber başaracağız” (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi