Zonguldak İdare Mahkemesi, Kız Meslek Lisesini önce kültür varlığı olarak tescil edip, daha sonra değiştiren Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun son kararının yürütmesini geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile durdurmuştu.

 Mahkemenin yıkıma dur demesi ile hukuksal koruma statüsünü tekrar kazanan Kız Meslek Lisesinin akıbetiyle ilgili bir karar da bölge koruma kurulundan geldi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının tebliğ edildiği Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan da mahkeme karına uyma kararı çıktı.

Alınan yeni kararı duyuran Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yaşanan gelişmeleri “ibretlik dersler” olarak nitelendirirdi.

Yavuzyılmaz, kültür varlıklarımızı korumak için var olan bu kurumların, siyasi baskılarla nasıl görevini yapamaz hale getirildiğinin, hukukun ise koruma kuruluna görevini nasıl hatırlattığının adeta bir ders gibi kent hafızasında yerini aldığını söyledi.

 Milletvekili, mahkemenin almış olduğu kararla “Tarihi Kız Meslek Lisesi üzerinden hayata geçirilmek istenilen rant oyununun yargıdan döndüğünü ancak Zonguldak’ta benzeri ısrarlı rant girişimlerinin de son bulmadığını söyledi.

Yavuzyılmaz’ın son günlerde Fener Mahallesi’nde yaşanan benzer gelişmelere bağladığı açıklamasında ise şu detaylara yer verildi:

“Zonguldak’ta tarihi Kız Meslek Lisesi üzerinden hayata geçirilmek istenilen rant oyununa yargı dur derken Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan da mahkeme kararına uyma kararı çıkmıştır. Kültür varlıklarımızı korumak için var olan kurumların, siyasi baskılarla nasıl görevini yapamaz hale getirildiği, hukukun ise koruma kuruluna görevini nasıl hatırlattığı, adeta bir ders gibi kent hafızasında yerini almıştır. Ancak şehrimizde benzeri rant girişimleri ne yazık ki son bulmamıştır. Benzer senaryonun 2018 yılından bu yana Fener Mahallesi’nde hayata geçirilmek istendiğini üzülerek takip etmekteyiz.

O yıllarda Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Zonguldak’ımızın cennet köşelerinden SİT alanı kapsamındaki Fener Mahallesi’ndeki araziyi Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) nasıl aylık 3 bin 500 TL gibi komik bir para karşılığında kiraladı  ise bugün de bu hesapların farklılaştırılarak devam ettirildiğini görmekteyiz.

Bütün bu girişimlerde olduğu gibi yine kılıfına uydurulmak suretiyle Bakanlık olurları üzerinden "Doğal sit alanı" olan Fener Mahallesindeki kıymetli arazi "Doğal sit sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak değiştirilmiştir.  Bu nitelik değişikliği ile bölgenin, turizm ve yerleşimlere izin veren alan olarak ranta açılma hesapları mevcuttur.

Bu adımların bir parçası olarak Varagel Tüneli tarafında TOKİ eliyle bir otel yapısı da içeren çevre düzenlemesinin hazırlıklarının olduğu konusunda da bilgilerimiz mevcut.Tıpkı Kız Meslek Lisesi üzerinden hayata geçirilmek istenilen rant projesine dur dediğimiz gibi cennet köşemiz Fener’i de kimseye peşkeş çekmeyeceğimizi bir kez daha kararlılıkla ifade ederim.  Zonguldak’ın sembol değerlerini, sit alanlarımızı, kent hafızalarımızı Ak Partinin arka bahçesi yaptırmayacağız!” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi