Zonguldak’ta 45 yıldır esnaflık yapan Ömer Rakanoğlu, piyasadaki ekonomik nedenler ve sağlık sorunları nedeniyle ticaretini sonlandırıyor.

Zonguldak’ta babası Hasan Hüseyin Rakanoğlu tarafından yapılan esnaflığı da kattığı zaman yaklaşık 90 yıllık esnaf olan bir ailenin çocuğu olarak kendi ticari hayatını 45 yıldır sürdüren Ömer Rakanoğlu, “Piyasada para olmadığından, ekonomik çöküntü olduğundan ve sağlık sorunlarım nedeniyle esnaflığı bırakıyorum” dedi.

Günümüzde ticaret yapmak çok zorlaştı diyen Ömer Rakanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

45 YILLIK ESNAFLIK HAYATIMIN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYORUM

“1976 yılından bugüne Zonguldak’ta yaptığım esnaflığın şuan için en kötü yıllarını yaşıyorum. Yaptığım esnaflıkta daha önceleri para kazanıyorduk. Piyasada az para olmasına rağmen kazanıyorduk şuanda para çok para kazanma yok. Çünkü ne memurda, ne işçide, nede serbest meslekte çalışan vatandaşta para yok. Piyasada para olmadığı zaman esnafta da olmaz piyasanın bozuk olmasının sebebi de budur. Piyasada para olmadığından, ekonomik çöküntü olduğundan ve sağlık sorunlarım nedeniyle esnaflığı bırakıyorum.

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ ESNAFLIĞI BİTİRDİ

Kent Merkezinde ticaret yapmak zorlaştı buna birde iki tane AVM’nin açılması ve internet üzerinden alışverişlerin yaygınlaşması eklenince daha da zor bir hal aldı. Vatandaş bir gardırop u dahi internetten alıyor ondan sonra bize gelip “bunu kurar mısın” diyorlar ama bu ürünü internet üzerinden satan firma montajına kadar her şeyin fiyatını alıyor ama kurulumunu yapmıyor. Bizim işyerlerimizden alışveriş yapan müşterilerimiz ise odasının içerisine kadar aldığı ürünü getirtiyor, kurduruyor ve garanti süresi 5 sene de geçse ölünceye kadar garantiymiş gibi hesap sorabiliyor ama internet alışverişinde kimseye hesap soramıyorlar. İnternet alışverişi esnaflığı bitirmiştir.

GÜNÜMÜZDE TİCARET YAPAK ZORLAŞTI

Günümüzde ticaret yapmak çok zorlaştı. Maalesef birçok esnafın ticaretini sonlandırmaktan başka çaresi yok. Etrafımıza baktığımız zaman bilhassa mobilya sektöründe olan yılların esnafları kayboldu gitti. Çünkü piyasa ile rekabet edemiyoruz, para kazanamıyoruz. Para kazanamadığın anda da ticaret yapmanın bir anlamı yok. Günümüzde ticarete atılmak isteyen gençlerimize tavsiyem mutlaka müşterinin her türlü derdinden anlamalıları ve çözmelilerdir. Çünkü rekabet ortamı çok genişledi internet alışverişleri de bunların en önemli ayağıdır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi