Tarım Orkam-Sen Zonguldak Şube Sekreteri ve Veteriner Hekim Çağrı Alkaş yaptığı açıklamada, “Veteriner hekimler hekim sayılmadı” dedi.

Alkaş yaptığı açıklamada, “Veteriner sağlık sınıfı çalışanları; personel, malzeme, donanım, iş gücü ve benzeri yetersiz şartlarda hayvan hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele etmeye çalışmaktadır” diyerek şunları söyledi:

“Meslek mensubu çalışanları saha çalışmalarına giderken yolda trafik kazası geçirmiş, boynuz ya da tekme vb.travmalara maruz kalmış kaburgaları, ayakları, bacakları kırılmış ve hatta ölümle sonuçlanan iş kazaları meydana gelmiştir. Zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen) hayvan hastalıkları ile mücadele, Bulaşıcı Hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, Gıda güvenliğinin sağlanması ve bunlarla bağlantılı olarak Halk Sağlığının korunması acısından Veteriner Sağlık Hizmetlerinin iyi bir şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir.

Gelişmiş ülkelerde bağımsız Veteriner otoritesi tarafından yürütülen, Veteriner Sağlık sınıfı hizmetlerine maalesef ülkemizde yeteri kadar değer verilmiyor. Bu olumsuz şartlara ilave olarak Veteriner Hekimlerin almış oldukları fiili hizmet zammı 2008 yılında ellerinden alınmıştır. 2018 yılında TBMM’de kabul edilen torba yasada sağlık çalışanlarına 2 ay fiili hizmet süresi verilmiş ve emekli maaşlarına bin 500 ile 2 bin TL iyileştirme yapılmıştır.

Aynı şekilde uygulamalara devam edilerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Aralık 2021 tarihli açıklaması "Emeklilikle ilgili pratisyen hekimlere ek gösterge olarak 13 bindi, 33 bine; uzman hekimler, diş hekimler dahil olmak üzere 17 bindi, 40 bin ek göstergeye çıkmış oluyor. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dâhil olmak üzere 5 bin lira. Sabit ek ödeme de genel bütçeye aktarılıyor" şeklinde olmuş ne var ki kanunen sağlık sınıfına dahil olmalarına rağmen Veteriner Hekimler bir kez daha hekim sayılmamış yeni bir mağduriyetin yolu açılmıştır.

Kamuda Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve Taşra Teşkilatı yeniden kurulmalı; sağlık sınıfına dahil çalışanlar arasındaki her türlü ayrımcılığa son verilmedir. Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yeniden tanınan filli hizmet zammı Veteriner sağlık sınıfı çalışanlarına da tanınmalıdır. Ek gösterge konusunda beşeride çalışan hekimlere tanınacak olan haklar veteriner hekimlere de tanınmalıdır.

Sendikamız Tarım Orkam-Sen kamuda çalışan veteriner sağlık çalışanlarının hakları için mücadelesini her alanda yükselterek sürdürecektir. Haksızlıkların giderilmesi ve yeni mağduriyetlerin önüne geçilmesi için veteriner hekim meslek örgütleri ile sağlık meslek örgütlerini ortak tutum almaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” (Meryem DEMİR)

Editör: Haber Merkezi