Kerim Yüksel Mağazaları Sorumlusu Ahmet Aksoy, ramazan bayramına yaklaştığımız şu günlerde ticaretin durma noktasına geldiğini ve eski bayramları mumla aradıklarını söyledi.

Vatandaşın alım gücünün azalmasının bayram alışverişlerini de etkilediğini belirten Aksoy, “Eski bayramlarda insanlar çoluk çocuğunu, eşini baştan aşağıya giydirirdi şimdi eski kıyafetlerini getirip tamir ettiriyorlar” dedi.

İşveren sıkıntıda, çalışan sıkıntıda, vatandaşın alım gücü azaldı diyen Kerim Yüksel Mağazaları Sorumlusu Ahmet Aksoy, açıklamasına şöyle devam etti:

ESKİ BAYRAMLARI MUMLA ARIYORUZ

“Ramazan Bayramının yaklaştığı şu günlerde eski bayramlarla şimdiki bayramları kıyaslayacak olursak eski bayramları mumla arıyoruz. Vatandaşın alım gücü kalmadı. Eski bayramlarda insanlar çoluk çocuğunu, eşini baştan aşağıya giydirirdi şimdi eski kıyafetlerini getirip tamir ettiriyorlar. Vatandaş istediği alışverişi yapamıyor çünkü şuanda alım gücü ancak boğazına yetiyor. Vatandaş doğalgazını, elektriğini, telefonunu, suyunu hesap ediyor. Hatta çarşıya inerken dolmuş parasını hesap ediyor. Örneğin bir ailede 3 kişi her gün dolmuşa binse günde 30 lira eder. Artık vatandaş çarşıya inerken bile hesap yapmak zorunda kalıyor hatta sırayla çarşıya inen aileler var. Yani ekonomik durumlardan dolayı eski bayramları mumla arıyoruz.

TİCARET DURDUĞU ZAMAN İŞSİZLİK ARTIYOR

Bu hafta bayram arifesi ama tek tük alışveriş yapılıyor. Çarşıda hareket yok. Esnaf olarak bizler mal alırken sıkıntı çekiyoruz toptancılarımızda sıkıntı çekiyor. Çok büyük bir ekonomik sıkıntı var ama bu sıkıntının sebebini biz çözemiyoruz. Nasıl çözülür onu da bilemiyoruz. Aldığın malın ücretini geri ödeme sıkıntısı var. Üretim sıkıntısı var. Bunlar üst üste geldiği zaman artı olarak işsizlik sıkıntısı da yaşanıyor. Ticaret durduğu zaman işsizlikte artıyor. Birçok tekstil fabrikası ya kapandı ya da küçülmeye giderek işçi sayısını azalttı. Yani işveren sıkıntıda, çalışan sıkıntıda, vatandaşın alım gücü azaldı dersek yanlış bir şey demiş olmayız. Örneğin 300-400 lira olan elektrik faturamız 2022 yılının Ocak ayından itibariyle 1500 oldu. Haliyle sıkıntı büyük, her şeyin fiyatı arttı. Fiyat artışları sadece gıdada olmuyor diğer ürünlerde de oluyor buda tüm piyasayı etkiliyor dolayısıyla yaşamımızı etkiliyor. Bu vesileyle tüm İslam aleminin Ramazan bayramını kutlarım.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi