Vatan Partisi tarafından düzenlenen ‘Kömürde Üretim Devrimi Kurultayı’ Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Yapılan kurultaya, Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Rödevans kömür işletmesi sahibi Alaattin Kurnaz, konuşmacı olarak katılırken, kurultayı Vatan Partisi Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Karanlık yönetti.

Kurultaya, çeşitli STK temsilcileri ile, maden işçileri ve misafirler katıldı.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen kurultaya Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ve GMİS Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri birlikte girerken, maden işçileri de kendilerine eşlik ederek, 'Emeğin başkenti şanlı Zonguldak', 'işçi alınsın, üretim artsın' sloganı attılar.

Kurultayda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunurken, Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz, açılış konuşmasını yaptı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ‘Kömürde Üretim Devrimi Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, "Ekmeğini kömürden çıkaran, ölümün ağzından ekmek çıkaran siz madenciler, bizlere her bakımdan örnek oluyorsunuz. Bunlar çok derin duygular” diyerek şunları söyledi:

"Her gittiğimiz yerde aynı ses var: 'Böyle gitmez.' 'Bu böyle gitmez.' hikayesinin en güzel örneği Zonguldak'ta yaşanmıştır. Dağın altında kömür yatıyor ama biz o dağın altındaki kömürü çıkarmıyoruz, Rusya'dan, Ukrayna'dan, Güney Afrika'dan kömür getiriyoruz. Çözüm çok basit. Kömürü biz çıkartacağız, üretim, istihdam yapacağız. 10 binlerce işçiye daha ekmek kapısı sunacağız. 10 binlerce insanımız çocuklarına bakacak, çocuğuna ekmek götürecek, çocuğunun okul harçlığını verebilecek, okutabilecek. İnsanca yaşayabilecek koşullarda olacak ve bugünkü sıkıntılar çekilmeyecek."

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de kurultayda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz, dünyada olduğu gibi son iki yıldır yaşadığımız salgın hastalık ve ekonomik sıkıntılardan dolayı zor süreçten geçmektedir. Yaşamakta olduğumuz ekonomik krizden tüm kesimler gibi biz çalışanlar da fazlasıyla etkilendik ve 2022 yılında da devam edeceği görülmektedir. Bölgemizde düzenlenen bu kurultayın madencilik sektörümüze katkı sağlayacağına inanıyorum” diyerek şöyle dedi:

“Bilindiği üzere Taşkömürü koklaşabilir özelliği ile demir-çelik sektörünün ana girdisi olup sadece bu bölgede bulunmaktadır. Zonguldak’ta taşkömürü olduğu için; Ereğli ve Karabük’e Demir Çelik Fabrikaları, Termik Santral, Çimento Fabrikası, Kâğıt Fabrikası kurulmuştur. Zonguldak taşkömürü havzası; koklaşabilir kömürü, demir çelik fabrikaları, termik santralı ve diğer fabrikalar ile entegre bir tesis durumundadır.

Taşkömürü madenciliğinde; planlama, hazırlık, üretim, nakliye, lavvarlama ve pazarlama bir zincirin halkaları gibidir. Bu halkaların birbirinden ayrılmaması gerektiği ve yaşanacak olumsuzluğun diğerlerini de etkileyeceğini yıllarca ifade ettik.

Zonguldak kömür havzasında başlangıçta, kurum için işletilmesi ekonomik olmayan, yüzeye yakın, küçük ölçekli sahaların ekonomiye kazandırılması ve kaçak ocak işletmeciliğinin önlenmesi amacıyla 1988 yılından itibaren özel sektöre Rödövans usulü (Rödövans; maden ruhsat sahalarının hak sahibi tarafından başkalarına süreli tahsisinde ton başına elde edilen maden hasılatı/kira geliri) işletmeye verilmeye başlandı.

Ülkemizin taşkömürü tüketimi 39 milyon tonun üzerinde olmasına rağmen ürettiğimiz 2021 yılında özel sektörle birlikte 1 milyon 200 bin tondur. Türkiye Taşkömürü Kurumunun yıllık üretim kapasitesi 5 milyon ton olup ülkemizin taşkömürü ihtiyacının önemli bir kısmını Zonguldak havzasından karşılamak mümkündür. TTK 2021 yılında salgın hastalık, işçi eksikliğine ve diğer olumsuzluklara rağmen 870bin ton kömür üretmiştir. Ülkemizde taşkömürü, sadece Zonguldak bölgemizde olup rezerv 1 milyar 517 milyon tondur. Ülkemizin taşkömürü ihtiyacı azami ölçüde Zonguldak kömür havzasından karşılanmalıdır. TTK, Zonguldak ekonomisinin ve Türkiye’nin lokomotifi olma görevini tekrar üstlenmelidir. Bunun için; yeraltındaki kömür rezervi, kurumun altyapısı, çalışacak işçi ve üretilecek kömürün satış yeri hazırdır”

Kurultay’da son olarak konuşan Rödevans işletmecisi Alaattin Kurnaz da özel sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi