Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Kent Merkezinde habersiz denetim gerçekleştirdi.

Denetimlerin sonunda değerlendirme yapan Vali Tutulmaz, “Denetim yaptığımız yerlerde kurallara uyuluyor. Ama bizim denetim yapabildiğimiz yerlerinde bir sınırlılığı var. Biz işyerlerini denetim yapıyoruz ama bulaşların daha yüksek oranı aile içi bulaşlar ve komşu gezmelerinden kaynaklı bulaşlar. Bizim bunu eksiltmemiz lazım” dedi.

Denetimlerin ardından gazetecilere açıklama yapan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, şunları söyledi:

GENELDE KURALLARA UYULUYOR

“Bir yıldır ülkemiz ve dünya bir sıkıntıdan geçiyor. İlimizde bunlardan en fazla etkilenen illerden birisi. Tedbirleri almak zorundayız, tedbirlerin alınıp alınmadığını da takip etmek zorundayız. Bizlerde zaman zaman sizlerle beraber esnafımızı geziyoruz ve tedbirler yerinde mi değil mi onu kontrol ediyoruz. Bugünde böyle bir amaçla çıktık. Denetimlerimiz iyi gidiyor. Genelde kurallara uyuluyor. İlimiz olarak şuanda Türkiye ortalamasındayız 40’ıncı sıradayız. Ama bizim amacımız ilk beşlere, onlara düşürebilmektir. Mavi sınıfına geçebilmektir. Fakat şuanda her yerde yükseliş artarak devam ediyor. Bizde de yüzde 10’luk bir artış var ama bunu durağan hale getirebileceğimizi ümit ediyoruz. Son 3 gündür biraz daha durağanlaştı. İnşallah bu durağanlık devamlı hale gelir yükselişten geriye doğru düşeriz diye düşünüyorum. Her vatandaşlımıza sesleniyoruz; Kurala uyarak bunu çözeceğiz. Kurallara öncelikle uyalım, aşı sırası gelen yakınlarımız var ise onları muhakkak aşılatmak için randevularını alalım ve daha duyarlı bir şekilde hareket edelim.

KIRMIZIYI GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Kısıtlama süreci ilimiz için aynı şekilde devam ediyor. Kırmızı için 75’ti daha 25’imiz var ama biz kırmızıyı görmek istemiyoruz biz aşağıya doğru 25’i hedefliyoruz 50’nin altına düşmeyi hedefliyoruz. Zonguldak’ta şuanda bizim denetim yaptığımız yerlerde kurallara uyuluyor. Ama bizim denetim yapabildiğimiz yerlerinde bir sınırlılığı var. Biz işyerlerini denetim yapıyoruz ama bulaşların daha yüksek oranı aile içi bulaşlar ve komşu gezmelerinden kaynaklı bulaşlar. Bizim bunu eksiltmemiz lazım. Biraz daha gezme, birlikte olma, hafta sonları pikniğe gitme gibi alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmamız lazım. Kişiler belirli bir alanda sokağa çıkma muafiyeti elde ediyor ancak bu muafiyeti bu alanda kullanmıyor gidiyor başka bir alanda bulunuyor. Bu tür takip edip yakaladıklarımıza da ceza kesmekten geri kalmıyoruz. Hafta sonu bizzat kendimde bir yerde benzer bir şey gördüm. Muafiyeti olan 10’un üzerinde bir gurup piknik yapıyorlar. Şimdi buna müsaade etmeyiz. Cezasını da kestik. Bununda takibini hep beraber yapmamız lazım. Bunu ancak böyle çözeriz.”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz denetimleri beraberinde İl Jandarma Alay Komutanı Albay Gönen Süslü, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner ile gerçekleştirdi.

Denetimlerde işyerlerinde özellikle maske, mesafe, hijyen ve HES Kodu uygulamalarına uyulup uyulmadığı konularına dikkat edildi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi