Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu, Zonguldak’ta eğitimin panoraması ile ilgili açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, ‘Vakalar artıyor, öğrenciler, veliler, öğretmenler tedirgin, MEB acilen tedbir almalıdır’ denilerek açıklamada şu hususlara değinildi:

“2021-2022 eğitim öğretim yılı başlamadan önce, Türkiye’de salgın nedeniyle 1,5 yıl okullar kapalı kalmıştır. Bu süre zarfında sendikamızın tüm çağrılarına rağmen okulların fiziki altyapı sorunları giderilmemiş, derslik sayısı ihtiyaç oranında arttırılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık.’ ifadesini kullansa da, Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı gün gibi ortadadır. Yüz yüze eğitime en uzun süre ara veren birkaç ülkeden biri olmamıza rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıkları yapılmamıştır.

Zonguldak’ta birçok okulda temizlik ya veliler tarafından ya da velilerden toplanan ücretler karşılığında günlük hizmet satın alma şeklinde sürdürülmektedir. Okulların hijyeni velilerin değil Milli Eğitim Bakanlığının sorumluluğundadır. Okullar üç dönem kapalıyken Milli Eğitim Bakanlığı açıkça ortada olan bu sorunlara dair hiçbir çözüm üretmemiş, yüz yüze eğitimin sürekliliği için hiçbir adım atmamıştır. Kullanılması zorunlu olan maske, öğretmenlere bile Milli Eğitim Müdürlükleri eliyle ancak onar tane dağıtılabilmiştir. Eğitim kamusal haktır ve zorunlu harcamalar Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanmak zorundadır. Eğitimde yaşanan tüm sorunların sorumlusu MEB’dir.

Alınmayan önlemlere bağlı olarak karantinaya alınan sınıf sayıları hızla artmaktadır. Sınıfta iki pozitif öğrenci olması durumunda o sınıfın kapatılmasına rağmen Zonguldak’ta kapalı sınıf sayıları hızla tırmanmaktadır.

Her hafta illerden sendikamız tarafından toplanan verilere göre 24 Eylül günü itibariyle Zonguldak Merkez ve ilçelerinde 103 sınıf karantina nedeniyle uzaktan eğitime geçmiştir. Ayrıca sadece Zonguldak merkezde PCR testi pozitif çıkan 45 öğretmen bulunmaktadır. Sayılar ve yapılan açıklamalar tek bir şeye işaret etmektedir: Eğitim öğretim salgın gölgesinde sürdürülecektir. Alınmayan tedbirler, gizlenen vaka sayıları ve oyalamayla sürdürülen süreç öğrencileri, öğretmenleri, velileri riske atmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının acilen eğitim sahasına kulak vermesi, sorumluluk alması ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Eğitimde salgın nedeniyle yaşanacak tüm olumsuzlukların sorumlusu yeterli önlemi almayan Milli Eğitim Bakanlığındadır.

Tedbirler hızla hayata geçirilmezse okullardaki vakalar daha da artacaktır. MEB, önlem almamaya devam ettiğinde karşılaşabileceğimiz olası acı sonuçların sorumlusu olacaktır. Eğitim Sen olarak tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırıyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi