Zonguldak’ta 1927 yılında faaliyete geçen ve 95 yıllık tarihi bulunan Üzülmez İlkokulunun yıkılmasına karar verilmesinin ardından burada toplanan kalabalık yıkılmasına tepki gösterdi.

Okulun yıkımına karşı çıkan STK temsilcileri, okul mezunları ve tarihçiler okulun önünde toplanarak eylem yaptı.

Çınartepe Mahallesi Aydıntepe Sokak'ta bulunan 95 yıllık tarihi geçmişe sahip Üzülmez İlköğretim okulunun binasının yıkım çalışmaları sürerken, mahalleli adına açıklama yapan Alaaddin Kara, “Eski yapılar, bir önceki dönemin kültürel yapı taşlarını bir sonraki kuşaklara taşıyarak bulundukların yerin hafızasını oluşturur. Şu anda burası, yani Üzülmez Bölgesi; Eğitim Ocağıyla, Maden Müzesiyle, Üzülmez lavuarıyla, Derebeca Ocağıyla, Rombaki Köşküyle, Üzülmez Lokaliyle, Kok Fabrikası bacasıyla, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesiyle Zonguldak Kömür Havzası'nın hafızası konumundadır. Erken dönem Cumhuriyet'in izlerini taşıyan Mimar Seyfi Arıkan yapısı Küp Evler, Sıra Evler ve Üzülmez Özel İlkokulu da bu kültürel değerlerin içindedir.

Bu yapıların her birinin endüstri mirası değeri olarak Üzülmez Kültür Vadisi kapsamında Zonguldak Kömür Jeoparkı projesi için UNESCO'ya gönderilen başvuru raporunda yer aldığını biliyoruz. Üzülmez İlköğretim Okulu, Cumhuriyetin ilk fabrikası olan Üzülmez Kok Fabrikası ve Asma ocaklarında çalışan maden işçilerinin çocukları eğitimi için yapılmıştır. Üzülmez İlköğretim Okulu'nun yıkım kararını şaşkınlıkla karşılayıp, hâlâ devam eden yıkım işlemini dehşetle izliyoruz.

Okulumuzun çatısı ve pencereleri yıkılmasına rağmen, ilk şekliyle özgün hali hâlâ kurtarılabilir durumdadır. Sonradan yapılan çıkmaları ve eklentileri yıkıp özgün haline getirilerek okulumuzu müze haline dönüştürebiliriz. Bunu gerçekleştirmek için kentimizde yeterli donanımda araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız var. Her şeyden önce bu birikime sahip bir kent olarak buna ihtiyacımız var. Üzülmez Özel İlkokulu sıralarından geçen mahalleliler olarak Zonguldak Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz'a ve diğer tüm ilgililere sesleniyoruz:

Lütfen bu vahşi yıkımı durdurun, okul yapılacaksa burada okul yapmaya yetecek çok arazi var. Üzülmez İlköğretim Okulu bize büyüklerimizden kalma tarihi bir mirastır. Lütfen okulumuzu yıkıp mirasyedi konumuna düşmeyin. Önceden düşündüğünüz gibi onu Üzülmez Kültür Vadisi Projesi içine alıp “EKİ Okulları Müzesi” haline getirin” dedi.

Maden Mühendisi ve Yerel Tarih araştırmacısı Ekrem Murat Zaman da, “Tarihi okulun tarihçesini ve tarihi değerini projelendirip Eğitim-Sen’e teslim edeceğiz. Zonguldak’ta EKİ okulları müzesi yapılması için hiçbir şey beklemeksizin çaba sarf edeceğiz. Ve bunun yapılmasını sağlayacağız. Bu okul yıkılmamalıdır. Bu okulun hiçbir yere hiç kimseye zararı yoktur” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından eyleme katılanlar alandan ayrıldılar. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi