KESK’e  Sağlık Emekçileri Sendikası   (SES) Zonguldak Şube Başkanı Aytekin  Aydın yaptığı açıklamada,”Haklarımız,  emeğimiz  ve sağlık hakkımız için, sağlık ve  sosyal emekçileri olarak,üretimden gelen gücümüzle Mart ayında mücadelemizi büyütüyoruz. Ve diyoruz ki hiçbir  yere  gitmiyoruz” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle  Madenci Anıtında düzenlenen  eyleme CHP Merkez  İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İl  Kadın  Kolları  Başkanı  Merve Kır,  KESK’e bağlı  sendikaların şube başkanları,   MMO oda başkanı Çağlar  Öztürk,  bazı STK temsilcileri ile bazı  siyasi  partilerin  temsilcilerin  katıldı.
SES Şube Başkanı  Aytekin  Aydın  yaptığı açıklamada,  “Pandeminin başından beri “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diyenlerin mücadele haftasıdır 14 Mart.
En temel insan hakkı olan “sağlık hakkı” için halkın sağlığı, emeğimin hakkı diyenlerin haftasıdır 14 Mart” diyerek  şunları söyledi:
“Pandemi öncesinde olduğu gibi Tıp Bayramının 103. Yıldönümünde de; hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye akıtılmasına,Sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine,Performans-güvencesizlik- şiddet kıskacı ile faturanın kendilerine kesilmesine, Uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik çalışma koşullarına isyan edenlerin, karşı duranların mücadele haftasıdır 14 Mart. 
Önlenebilir bir hastalık nedeniyle, 553 çalışma arkadaşını yitiren “yaşam hakkı” yok sayılanların haftasıdır 14 Mart.                                                                                                            Pandeminin başında kahraman ilan edilip alkışlatılan, sonrasında değersizleştirilenlerin haftasıdır 14 Mart.Toplu sözleşmelerle mali, sosyal, özlük hakları iyileştirilmeyen, çalışma koşulları daha da ağırlaştırılan, iş barışı bozulanların haftasıdır 14 Mart.                                                       
Enflasyonun/vergi yükünün altında ezdirilen, sadaka gibi zamlara muhtaç edildikçe yoksullaşanların; insanca yaşayacak temel ücret diye iş bırakanların, eylem örgütleyenlerin haftasıdır 14 Mart.36 saat nöbet tuttuktan sonra evine giderken araç başında uyuyakalan Rümeysa Şen’in kutlayamadığı Tıp Bayramıdır 14 Mart.
Melike ve Mustafa gibi angaryaya, psikolojik şiddete, değersizleştirmeye daha fazla dayanamayıp intihara sürüklenen hekimlerin, hemşirelerin, anestezi teknikerlerinin yardım çığlığıdır 14 Mart.Hasta yakınının saldırılarına karşı birlikte bariyer oluşturan ekibin haftasıdır 14 Mart. 
Sağlık ekibinin ekip ruhunu, ortak mücadelesini ve dayanışmasını bozmaya çalışanlara inat, bir olanların, birlik olanların haftasıdır 14 Mart.Önce insan, sonra sağlık emekçisi olan, emeğinin hakkını alamayan, şiddetin her türlüsüne maruz kalan, 24 saat yüreği ağzında, yükü sırtında, liyakatı iki dudak arasında, güvenliği takdiri ilahiye havale 112’cinin haftasıdır 14 Mart.
Atama bekleyen yüzbinlerce sağlık meslek mensubu varken atama yapmayan, OECD ülkelerinin istihdam ortalamalarını yakalamak yerine, Sahra ülkelerinin istihdam ortalamalarını yakalamak için çaba harcayan sağlık yöneticilerinin iş yükü ve angaryayla tükettiği, ülke dışına göç ettirdiği, sağlık emekçilerinin haftasıdır 14 Mart.                                                       Mali, idari ve bilimsel özerkliği Sağlık Bakanlığı tarafından adeta kuşatılmış, iflasın eşiğine getirilen üniversite hastanelerinde borç batağından çıkmak için, hakları olan Covid-19 ek ödemelerini bile borç ödemek için kullanan yöneticilere karşı, meslek etiği, bilimsel, özerk nitelikli eğitim için mücadele edenlerin haftasıdır 14 Mart.
Nöbete giderken bırakacak yeri olmayan çocuklarını komşusuna emanet edip, nöbet ertesinde çıkan yangında onların yanmış bedenlerinin kokusunu sineye çeken sağlık emekçisi Fatma hemşire ve eşinin dinmeyen evlat acısıdır 14 Mart.
Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, artık en temel insani hakkımız olan yaşam hakkımızı dahi koruyamayan sağlık politikacılarına, acil sorunlarımızın çözümü için derhal harekete geçmelerini yoksa sağlık sisteminin onarılamaz yaralar alacağını uyarı grevlerimizle defalarca hatırlattık. Bizleri dinlemek, çözüm üretmek yerine Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 25.02.2022 tarihli bir görüş yazısıyla sağlık emekçilerinin haklı taleplerini ve mücadelesini bastırma, sınırlandırma çabasına girmiş, gözdağı vermeye çalışmıştır. En son icraat olarak Cumhurbaşkanı tarafından hekimlerin emeğini, niteliğini, değerini ve kamusal sağlık hizmetlerini hiçe sayan “gidiyorsa gitsinler” söylemiyle adeta sarsıldık ama şaşırmadık. İşte, sendikal hakları, insan hak ve hürriyetlerini yok sayan bu yönetim anlayışı tam da sorunlarımızın esas nedenidir ve Tıp Bayramı da bu nedenle bayram olarak kutlanamamaktadır. 14 Mart Sağlık Haftasını, “Bayram” olarak kutlayabilmek için bu yıl 14-15 Mart “Grev” haftamızdır. Taleplerimiz; halkımızın nitelikli ve kamusal sağlık hizmeti alması için gerekli taleplerdir”
Aydın  açıklamasının sonunda Sağlık emekçilerinin taleplerini dile getirdi. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi