Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir yaptığı açıklamada, “Kapasite raporları, üreticilerin yıllık üretim kapasitelerini, makine parklarını, kullandıkları hammaddeler ile istihdam bilgilerini içeren, işletmelerin üretim kimlik kartı niteliğinde bir belgedir” dedi.

Demir açıklamasında, “Birliğimiz kayıtlarında halen 85 binin üzerinde aktif kapasite raporu bulunmaktadır. İşletmeye ilişkin birçok bilginin tek bir raporda birleştirmesi sebebiyle kapasite raporları, kamu nezdinde de birçok izin, indirim, geri ödeme, lisans, kota tahsis vb. bürokratik işlemlerde kullanılmakta, her geçen gün daha fazla süreçte referans belge olarak talep edilmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Diğer taraftan, kapasite raporlarında yer alan bilgilerin bir araya gelmesiyle TOBB Sanayi Veritabanı oluşmakta, böylelikle ülkemiz sanayisinin güncel teorik durumu kamuoyuna sunulmaktadır. Ayrıca, TOBB Sanayi Veritabanı içerdiği bilgiler sayesinde yatırımcıların en önemli referans kaynağı olarak kabul edilmektedir. Yine son dönemde Birliğimiz tarafından başlatılan Tedarikçi Geliştirme Programının temelini de TOBB Sanayi Veritabanı oluşturmaktadır. TOBB Sanayi Veritabanında yer alan imalat sanayi işletmeler, bu sayede ulusal ve uluslararası büyük ölçekli işletmelerin de tedarikçisi olabilmektedir.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 12'inci maddesi kapsamında; Odalar, sanayiciler için kapasite raporları düzenleme konusunda görevlendirilmişlerdir. Ayrıca,16/05/1975 tarih ve 7/9914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; muharrik kuvvet kullananlarda beş, kullanmayanlarda on ve daha fazla işçi çalıştıran, devamlı ve seri halde imal ve istihsal veya tamirat yapan tesisler, Odalar kanalı ile kapasite raporu düzenlettirerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne onaylatmak zorundadırlar. Söz konusu mevzuat ve kapasite raporlarının sağladığı imkanlar göz önünde bulundurulduğunda, işletmelerin kapasite raporlarına sahip olması önem arz etmektedir. Bu bağlamda İlimizde faaliyet gösteren sınai işletmelerden kapasite raporu bulunmayanları Odamıza müracaat ederek kapasite raporu almaya ve kapasite raporu almanın sağladığı avantajlardan faydalanmaya davet ediyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi