Ören açıklamasında, “Dün itibariyle Asgari ücret açıklandı 2 bin 324 TL olarak Çalışma Bakanlığı’nca açıklandı. Bildiğiniz üzere uzun bir süredir görüşmeler devam ediyor. İşveren ve işçi temsilcileri bir araya gelip ortaklaşa güzel bir fiyat belirleyeceğini düşünürken, maalesef yine beklenen sonuç oldu, bizim beklediğimiz sonuç oldu ve yine garibin umudu başka bir bahara kaldı” diyerek şunları söyledi:

“Yaklaşık 10 milyon kişi ülkemizde asgari ücretle çalışıyor, bunların 4’er kişilik bir aile olarak düşünürsek nüfusun yarısından fazla ediyor. 4 milyon 650 bin de işsiz var. Böyle bir ortamda 2,324 lira asgari ücrete fiyat biçmek insanların aklı ile dalga geçmektir, pazarı bilmemektir, kirayı bilmemektir, yaşamı bilmemektir. Ya da insanlara sırtını dönmektir.

Bakın Sayın Cumhurbaşkanımızın da, Belediye Başkanlığı dönemlerinde yaptığı simit ve çay hesabından bahsediyoruz. Bir simit bugün 1,5 lira, bir çay bugün o da 1,5 lira ikisi 5 lira yapıyor. Eğer 3 çocuk eşiniz ve siz 5 kişilik bir ailenin simit, çay hesabı bir öğünde 15 TL tutuyor. Bu 3 öğünde 45 TL tutuyor. Bunu 30 gün üzerinden hesaplarsak 1.350 lira tutuyor. Eğer 2.324 liradan 1350 lirayı çıkarırsak yaklaşık 980 lira kalıyor. Şimdi bu benim asgari ücretli kardeşim, bu 980 lira ile çocuğunun servis parasını mı ödeyecek, çocuklarının telefon parasını mı ödeyecek, elektriğini mi, suyunu mu ödeyecek, doğalgaz ve kömürünü mü karşılayacak. Dolayısıyla bu ne demek biliyor musunuz, bu kişi ailesine mahcup olacak, çocuğuna mahcup olacak, çocuğuna ayakkabı alamayacak. Yaptığı borçları ödeyemeyecek demek.

TÜİK verilerine bakarsanız, intiharlar arttı, boşanmalar arttı işte temel sebebi bu. Eğer aileyi kaybederseniz 10 milyon asgari ücretliden bahsediyoruz ailex4 40 milyon kişiden bahsedersek bu ülkenin yarısı demektir. Aileyi kaybederseniz bu sosyal patlamanın eşiğine doğru ülkeyi götürür demektir. Onun için bir an önce bu ülkeyi yönetenlerin aklını başına devşirmesi gerekir diyorum. Yaptığımız hesap ortada çay, simit 1350 lira 5 kişilik biri ailenin gideri geri kalan 980 lira buyurun beyler 980 lira ile siz nasıl geçiniyorsanız bu halkta öyle geçinsin diyorum.

Bakın bir kişinin yaşam maliyeti 2.625 lira. Türk-İş ve Kamu-Sen’in yaptığı araştırmaya göre. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6.850 lira. Şimdi 6.850 lira yoksulluk sınırının olduğu yerde 2.324 TL ile geçinin demek had bilmezliktir, kendini bilmezliktir halktan uzak olmak demektir. Onun için sözlerimi şöyle sonlandırıyorum yiğit muhtaç olmuş kuru soğana. Evet artık çay, simit yok bundan sonra kuru soğan eskiden dedelerimiz öyle yaparlarmış ama harp zamanında.  Artık soğanı kıracaksınız, azcık da tuz, tuzu da fazla kullanmayın ekmekle, kuru soğanla beraber çoluğunuzu, çocuğunuzu geçindireceksiniz. İşte AK Parti yaparsa böyle yapar, diyorlardı ya yaparsa böyle yapar diye. İşte sonuç budur bunlar yaparsa böyle yapar, bugünkü durumun yiğidin soğana muhtaç olduğu gündür bugün” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi