Zonguldak’ta oluşturulan İl Salgın Denetim Merkezinde (İSDEM) görevli koordinatör personele yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konferans salonunda bilgilendirme yapıldı.

Koronavirüs salgını ile mücadelede uyulması gereken temizlik, maske, sosyal mesafe ve diğer tedbirlere uyulmasına yönelik olarak Bakanlık genelgeleri doğrultusunda yurt genelinde oluşturulan İl Salgın Denetim Merkezi (İSDEM) Zonguldak’ta da oluşturuldu. Bu kapsamda; İSDEM Merkezinde görevli koordinatör personele yönelik olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konferans salonunda geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İSDEM'de görevli personele kovid-19 ile ilgili bilgilendirme toplantısına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, İlçe Kaymakamları, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve denetimde görevli personeller katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali yardımcısı Turgut Subaşı; “Kovid-19 salgını çıktıktan sonra Zonguldak olarak büyükşehirlerin yanında anılmaya başladık ve ilk başlarda hepimizi tehdit eden boyutlarda vakalarla karşılaşıyorduk. Önleyici ve İzolasyonda çok ciddi tedbirleri uyguladık ve Zonguldak’ı belli bir noktalarda tutmayı başarmıştık. Ama pandeminin ülkemizde yeni bir atak yapma seyri devam ettiği için bakanlığımız tekrar bu konunun programlanmasını istemekte” dedi.

Ardından, GAMER personeli Jandarma Uzman Çavuş Beytullah Çırak ve polis memuru Veysel Korkmaz tarafından İSDEM sisteminin temel çalışma mantığı ile ilgili sunum yapıldı. İl Sağlık Müdürü Doktor Ertuğrul Güner ise Filyasyon konusunda genel bilgi verdi.

Ülkemiz ve dünya büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya diyerek konuşmasına başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, konu hakkında şunları söyledi:

BUGÜN İTİBARİYLE ÇOK BÜYÜK SIKINTILARIMIZ YOK!

“İçinde bulunduğumuz durumun ızdırabını başta en yoğun yaşayan bölgelerden biriside Zonguldak. O günlerin korkusunu, stresini bire bir yaşadık. Her geçen gün sayı belki artıyor ama ölümcül olma özelliğini biraz azalttı. Ama bu kendiliğinden azalmadı. Sağlık teşkilatlarımız bunun önlemini almaya çalışıyorlar ve bunda da ülkemizde önemli başarı elde edildi. Dünyaya örnek uygulamalarla sağlık teşkilatımız kendini ispat etti. Ancak pandemi devam ediyor. Eğer bu işi biraz bırakırsak yine sağlık teşkilatımız ve hastanelerimiz büyük sıkıntıyla karşı karşıya kalabilir. Bugün itibariyle ilimizde çok büyük sıkıntılarımız yok. Hastanelerimizin yoğun bakımlarında herhangi bir sıkıntımız yok ancak gönül istiyor ki bir kişi bile bu salgın dolayısıyla hastanelere gelmesin. Bu çalışmalarda bunun için yapılıyor. İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımızla ortaklaşa bir çalışmayla filyasyon ve izolasyon, karantina, denetim ve benzeri çalışmaları bir sistem halinde yürütülsün istiyor. İSDEM’in oluşturulması ve uygulamaya konulması böyle bir amaçtan kaynaklanıyor.

BAYRAM ÖNCESİNE KADAR ÇOK İYİ KONUMDAYDIK

Bu hizmetler zaten Mart ayından bu yana ciddi şekilde yapıldı. Yeni tecrübeler edindik. Bazı alanlarda biraz daha yoğun çalışmamız gerektiğini zaman bize gösterdi. Bulaş dönemleri zaman zaman değişebiliyor. Bulaş la ilgili bundan 20 gün önce farlı şeyler konuşuluyordu bugünlerde seyahat ön plana çıktı. Dolayısıyla bunların tedbirini almamız gerekiyor. Hıfzıssıhha kararları alınıyor bunun sebebi de her geçen gün yeni konuma uyumlu hale gelmek, yeni konuma tedbirli olmayı ön plana çıkartmak için bu tür çalışmalar yapılıp kararlar alınıyor. Bizde bu kararları ilimiz ve ilçelerimiz için alıyoruz. İlimizde son dönemlerde düğünlerde yaptığımız denetimlerde daha yoğun bulunulduğu için toplam bulaş oranımız yüzde 2 buçuk. Biz bunun sıfır olmasını istiyoruz. Düğün kaynaklı bulaşı engelleyeceğiz. Maske, sosyal mesafe ve hijyenden başka çaremiz yok. Bu nedenle herkes bu 3 kurala uyacak. Zonguldaklı hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü maske konusunda ki bilinç ülkemize örnek gösterilecek düzeyde. Günlük hayat devam ediyor, ekonominin devam etmesi gerekiyor. Çünkü yaşadığımız ortamda da yeni aktivitelere her gün ihtiyacımız var. Zonguldak’ta bayram öncesine kadar çok iyi bir konumdaydık ve neredeyse sıfırlara 3’lü 5’li rakamlara düşmüştük ama bayram öncesiyle başlayan haftayla artış gösterildi. Fakat şuan ülkemiz geneliyle kıyaslandığında rahatsız edici bir rakamda değiliz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi