Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Zonguldak il genelinde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

Zonguldak Polisevinde gerçekleştirilen programa Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, vali yardımcıları Mehmet Türk, Yıldırım Uçar, Turgut Subaşı, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, bazı daire müdürleri, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ve gazeteciler katıldı.

Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Basın demokrasinin olmazsa olmaz güçlerinden birisidir. Ancak bu güç sınırsız, kontrolsüz bir güçte değil. Bunu meslek etik kuralları çerçevesinde kullanılması ve vatandaşlarımıza doğru, sağlıklı bilgiler verilerek yorumlarda hür olunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

TUTULMAZ: GAZETECİLİK ÖNEMLİ BİR GÖREV

“Gazetecilik önemli bir görev ve her geçen günde değerini artırıyor. Çünkü insanların bilme, duyma değerlendirme ihtiyacı geçmişle kıyaslanamayacak bir şekilde artmakta. Ancak içinde bulunduğumuz yıl maalesef gazetecilerin ve idarecilerimiz inde çalışmalarını olumsuz etkiledi. Salgınla baş başayız. Dünya, ülkemiz ve Zonguldak bundan fazlasıyla payını aldı. Sağlık her şeyin başı inşallah geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları bu yıl yaşamayız.

TUTULMAZ: BASIN HABERDE OBJEKTİF YORUMDA HÜR OLMALI

Basın demokrasinin olmazsa olmaz güçlerinden birisidir. Ancak bu güç sınırsız, kontrolsüz bir güçte değil. Bunu meslek etik kuralları çerçevesinde kullanılması ve vatandaşlarımıza doğru, sağlıklı bilgiler verilerek yorumlarda hür olunması gerektiğini düşünüyorum. Haberler objektif şekilde verilmeli sadece yorumlarla ilgili bölümlerde herkesin hür olması gerekir. Haber yanlış verildiği zaman yanlış haberin üzerine oluşturulabilecek yorumlarda yanlış oluyor. Bu seferde yanlış bir kanaat oluşmuş oluyor. Bu yanlış kanaat öyle bir aşamaya geliyor ki insanların kişisel haklarına, onların sosyal statülerine zarar verebilecek konuma gelebiliyor. Bu doğrultuda gazetecilerden ricamız haberlerin objektif verilmesidir. Doğru olan ve insanların basına verebileceği değeri artıracak hususta budur.

TUTULMAZ: TURİZMDE ÖNEMLİ PAY ALABİLİRİZ

Zonguldak için en önemli huşulardan bir tanesi de turizmdir. Turizmle ilgili bir değerimizin olmadığı ya da bu değerlerimizin çok fazla bilinmediği şeklinde bir kanaat vardı. Bazı illerle kıyaslandığımızda bizim turizm değerlerimiz çok fazla yok ama olan değerlerimizi iyi tanıtırsak, olan değerlerimizi daha gün yüzüne çıkarırsak turizmde de önemli bir pay alabileceğimiz yönde bende kanaat oluştu. Bu doğrultuda daha önce valiliğimiz ve BAKKA’nın çalışmaları olmuş ancak bunlar belirli bir sistematik içerisinde ele alınması ön plana çıkınca bir turizm tanıtma stratejisini belirleyelim anlayışı oluştu. Bu doğrultuda bir grup oluşturduk. Bu çalışma grubu bundan sonra kalıcı halde ilimizin turizmine yönelik güncel ve dinamik şekilde hareket edecek stratejileri belirleyecek ve uygulayacak. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde turizmden önemli pay alan illerden birisi olacağına inanıyorum. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Bizim en büyük imkanımız endüstriyel mirasımız. Bizim ilimiz geçmişten bu tarafa sanayinin özelliklede kömür bağlantılı sanayinin önemli merkezlerinden birisidir ve kömür kaynaklı önemli endüstriyel mirasımız var. Bu mirası önemli değerlendirebilirsek turizmden önemli bir pay elde edebileceğimizi düşünüyorum. Bunu doğal güzelliklerimizle de desteklememiz gerekiyor. Turizmde iyi pazarınız olması gerekiyor sadece değerinizin olması yeterli değil. Bunu tanıtamadığınız zaman anlamı fazla olmaz.

TUTULMAZ: VALİLİK LOGOSU YENİDEN TASARLANDI

Sözlerine Zonguldak’ın 2020 yılı değerlendirmeleriyle devam eden Vali Tutulmaz; Zonguldak Valiliği Kurumsal Kimlik çalışması, Sağlık hizmetleri ve pandemiyle mücadele, turizm ve tanıtım, Ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Ticaret, Eğitim-Öğretim, Gençlik hizmetleri ve spor yatırımları, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalarla ilgili hizmetler, Tarım, Orman ve Su İşleri, Emniyet ve Asayiş konularında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Valiliğimiz logosu, Cumhurbaşkanlığı ve diğer Bakanlıklarla bütünlük sağlanması amacıyla yeniden tasarlanmıştır. Yeni logomuzda Cumhurbaşkanlığı forsunda olduğu gibi geçmişteki 16 Türk Devletini temsil eden 16 yıldız bulunmaktadır. İçte yer alan "Z" harfi zarif bir biçimde tasarlanarak yan yana aynalı ve üst ortada ay yıldızı kucaklar şekilde yerleştirilmiştir. Zonguldak İlinin baş harfi olan ‘Z’ zarif bir tasarım ile yorumlanarak şehrin sahip olduğu değerlere vurgu yapılmıştır. Oluşturulan bu çizgi doksan derece çevrilerek iki adet hali ile karşılıklı şekilde konumlandırılmıştır. Bu tasvir yoluyla da İlimizin emek şehri olması tasvir edilmiştir. Üst orta bölüme ‘Ay Yıldız’ yerleştirilmiş ve böylelikle Zonguldak’ın insan emeği ve gayreti ile ülkemizin hizmetinde bir il olduğu vurgulanmıştır.

TUTULMAZ: COVID-19 İLE MÜCADELE

COVID-19 Çin’in Wuhan kentinde 31 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkmıştır. 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk COVID-19 vakası tespit edilmiştir. 17 Mart 2020 tarihinde ülkemizde COVID-19’dan ilk ölüm meydana gelmiştir. 21 Mart 2020 tarihinde ise ilimizde ilk COVID-19 vakası tespit edilmiştir. İl genelinde; Haftanın 7 günü hizmet veren, 173 filyasyon ekibi bulunmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz 2 veya 3 kişilik ekiplerden oluşmaktadır. TÜİK ile işbirliği içerisinde ilimize atanan adreslerde PCR ve ELİSA taramaları 2 tur olarak yaklaşık 800 hanede gerçekleştirilmiş, 410 hanede daha yapılması planlanmıştır. Atatürk Devlet ve BEÜ Hastanesinde 2 laboratuvarda COVID-19 PCR analizleri yapılmaktadır. 23 Aralık itibariyle Ereğli Hastanesinde de analizlere başlanmıştır. İl genelinde yaklaşık 149.580 test yapılmıştır. Hastane yatak kapasitemize pandemi nedeniyle erişkin yoğun bakım ve çocuk yoğun bakım olmak üzere 93 kişilik kapasite artışı sağlanmıştır.

TUTULMAZ: SAĞLIK ALANINDAKİ YATIRIMLAR

İlimiz merkezinde çalışmaları sürdürülen Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi 400 yatak kapasitelidir ve çalışmalar devam etmektedir. Bunun dışında Kozlu Fatih Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Çaycuma 112 Acil Sağlık Merkezi (ASMİ) İstasyonu projeleri tamamlanmış, Perşembe ASM ve Alaplı Devlet Hastanesi projeleri devam etmektedir.

TUTULMAZ: FİLYOS LİMANI İNŞAATI

Türkiye’nin en büyük üç limanından biridir. %99,5 fiziki geçekleşme sağlanmıştır. Liman; konteyner, dökme yük ve kuru yükleri elleçlemek üzere tesisleri bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bölgede hizmet vermeye başlamıştır. Toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos'ta, Endüstri Bölgesi içerisindeki liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 200 hektar olarak öngörülüyor. Türkiye’nin en büyük üç limanından biridir. Yüzde 99,5 fiziki geçekleşme sağlanmıştır. Liman; konteyner, dökme yük ve kuru yükleri elleçlemek üzere tesisleri bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bölgede hizmet vermeye başlamıştır.

TUTULMAZ: ÇAYCUMA HAVALİMANI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Havalimanımızın 1.881 m olan pist uzunluğu daha büyük uçakların güvenli iniş ve kalkış yapabilmeleri için 250 m, 30 m olan pist genişliği de 45 m uzatılmıştır. Bu iyileştirme kapsamında 2021 yılında havalimanımıza ilişkin uçuş programlarında çeşitlilik ve artış sağlandığı görülmektedir.

TUTULMAZ: KİLİMLİ-FİLYOS YOLU

19 km uzunluğundaki Kilimli–Filyos arasının projesi onaylanmış olup, 8 km’lik kısım için kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Proje kapsamında toplam uzunluğu 23.880 m olan 9 adet çift tüp tünel, 6 adet farklı seviyeli kavşak ve 1 adet hemzemin kavşak bulunmaktadır.  Tahmini Proje bedeli 2,5 Milyar TL’dir. 11’nci Kalkınma Plan’ında vurgulandığı üzere Filyos Vadisi projesinden azami derecede istifade edilebilmesi ve tahmin edilen 12.000 kişilik doğrudan istihdam potansiyelinden verimli bir şekilde faydalanılabilmesi için en önemli unsur karayolu projelerinin hayata geçirilmesidir.

TUTULMAZ: DOĞALGAZ KEŞFİ

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN 21 Ağustos’ta İlimizin 170 km açıklarında, Tuna-1 araştırma kuyusunda 320 milyar m³ ile ülkemizin en büyük doğalgaz rezervinin keşfedildiğini müjdelemiştir. Bu keşfin ardından 17 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Tuna-1 kuyusunda 85 milyar m³ daha rezerv tespit edildiğini açıklamıştır. TPAO tarafından derinleştirme çalışmaları sürdürülürken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ doğalgazın Filyos’tan karaya çıkarılıp ana şebekeye bağlanacağını ifade etmiştir. Filyos Limanının projede önemli bir yer teşkil etmesi beklenmektedir.

TUTULMAZ: ZONGULDAK KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ

Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmaları yürütülen Zonguldak KSS projesinde Uygulama İmar Planı Değişiklik Teklifleri hazırlanmıştır. Çevre Düzeni Plan Değişikliği ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09 Eylül 2020 tarihinde onaylanmıştır. Proje ile maden makinaları üretimi konusunda köklü bir geçmişe sahip olan ilimizin mevcut birikimini geliştirmesi ve hem ülke içinde hem de uluslararası alanda bu makinaları ihraç edebilmesi amaçlanmıştır.

TUTULMAZ: EMNİYET, ASAYİŞ ve GÜVENLİK HİZMETLERİ

Vatandaşlarımızın huzur güven ve rahatı için tüm kolluk güçlerimizle havadan, karadan ve denizden hep teyakkuz halinde, daima hazırlıklı ve koordineli şekilde hareket ettik. İlimiz genelinde 2019 yılına göre 2020 yılında Asayiş olaylarında toplam yüzde 18’lik bir düşüş sağlanmıştır. Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda geçen seneye göre yüzde 16’lık, Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda ise yüzde 12’lik bir azalma sağlanmıştır. Kaçakçılık ve Organize Suç kapsamında 2019 yılında ilimizde 185 olay gerçekleşmiştir. 2020 yılında ise bu sayı 150’ye gerilemiştir. Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) tanıtımına yönelik bilgilendirmeler yapılmıştır.  İlimizde 2020 yılında kadın cinayeti işlenmemiştir.

TUTULMAZ: İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUK ALANINDAKİ FAALİYETLER

İl genelinde, geçen yıla göre 2020’de; alınan önleyici tedbirler ve sıkı denetimler sayesinde, Ölümlü Trafik Kazalarında yüzde 69, Yaralamalı Trafik Kazalarında ise 24 azalma yaşanmıştır. Ağustos 2020’de Kilimli ilçesindeki özel bir limanda, Kolombiya uyruklu gemiye yapılan operasyonda Zonguldak tarihinin en büyük uyuşturucu yakalaması gerçekleştirildi. (31 Kg Kokain). Başarılı çalışmalar sayesinde EGM verilerine göre Zonguldak Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 81 ilde 13. sıradadır. Temmuz 2020’de faaliyete başlayan Hayvan Durum İzleme Uygulaması (HAYDİ) kapsamında bugüne kadar 51 ihbarın gereği yapılmıştır.

TUTULMAZ: İL JANDARMA KOMUTANLIĞI SORUMLULUK ALANINDAKİ FAALİYETLER

İlimiz genelinde 2019 yılına göre 2020 yılında Asayiş olaylarını sonuçlandırmada yüzde 64’lük bir artış meydana gelmiştir. Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda geçen seneye göre yüzde 10, Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda ise yüzde 21 oranında yakalamalar artmıştır. 2020 yılında yapılan denetimlerde 384 kaçak kömür ocağında toplam 879 ton kömür ele geçirilmiştir. Çocuk ve kadın olaylarına ilişkin geçen yıla göre; tedbir kararlarında yüzde 19, çocuk mağduriyetinde yüzde 57, suça sürüklenmede yüzde 32 düşüş sağlanmıştır. 2020 yılında yaralanmalı kaza olaylarında 2019’a göre yüzde 18 azalma gerçekleşmiştir. Can kaybında da yüzde 17’lik azalma söz konusudur. Haziran ayında Filyos Beldesinde önleyici kolluğun etkinliğini artırmak adına atlı timler görev yapmaya başlamıştır. 2019 yılında 24.965 kök kenevir ve tohumu ele geçirilmişken 2020 yılında bu sayı kaçak ekim alanlarındaki denetimler sonucu 8.545’e gerilemiştir.

2020 yılında İlimizde Kolluk Birimlerince toplam 5.778 vatandaşımıza 7.315.936 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

ALAN: GAZETECİLER ZOR BİR GÖREV YAPIYOR

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ise yaptığı konuşmada, “Gazeteci arkadaşlarımızla her hafta Cuma günleri bir araya gelip sohbet ediyorduk pandemi sebebiyle mecburen ara verdik. İnşallah 2021 yılı içinde pandemiden kurtulmuş şekilde tekrar basın mensubu arkadaşlarımızla tekrar belirli zamanlarda buluşuruz. Tüm gazeteci arkadaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Gazeteci arkadaşlar zor bir görev yapıyorlar. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi çağdaş yaşantımızın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Cefakarca 7 gün 24 saat gece gündüz demeden çalışan tüm gazeteci arkadaşlarımızın günlerini tebrik ediyorum” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi