Zonguldak’ta Turizm odaklı yerel kalkınma toplantısı düzenlendi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında yapılan toplantıda Zonguldak turizmi masaya yatırıldı.

Online olarak yapılan toplantıya, Oturum Başkanı Dr. Lütfi Altunsu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri eski tanıtma genel müdürü İrfan Önal, TÜRSAB Batı Karadeniz Bölge Başkanı Ercan Güner, TEM-TOUR Genel Müdürü Derviş Öztürk, Zonguldak Turizm Platformu Başkanı/ İş İnsanı Muhammet Cuntay, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz,  İl Jandarma Alay Komutanı Gönen Süslü, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ile birçok STK Başkanı ile daire müdürleri katıldı.

Toplantıya katılanlar turizm üzerine konuştular.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, online olarak yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, “Hepimizin malumu olduğu üzere günümüzde bacasız sanayi olarak anılan ve çağımızın önemli bir ögesi olan turizm sektörü; ülkelerin kalkınma ve gelişmesini hızlandıran, bölgesel kalkınma, ekonomik gelişim ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan önemli sektörlerin başında gelmektedir. Bazı ülkelerin, bazı kentlerin ya da bölgelerin ekonomik geçim kaynağı ağırlıkla turizme dayalı durumdadır. Turizmde; üretilen hizmetin, ancak üretildiği yerde tüketilmesi mümkün olduğundan, turistin yapacağı bütün harcamalar, ülkenin ya da kentin doğrudan kazancı olmaktadır. Bu yönüyle turizm, doğrudan para kazandıran lokomotif bir sektördür ve kalkınma politikalarında destekleyici rolü üstlenmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Turizm sektörü; ölçek, yatırım, örgütlenme, yönetim boyutlarıyla özel deneyim ve bilgi gerektirmektedir. Hızla dijitalleşen dünyamızda, teknolojiyi yakından takip etme zorunluluğu da sektörün ayırıcı özelliklerinden biridir. Ancak ne olursa olsun diğer sektörlerle karşılaştırıldığında turizm sektörünün çok hızlı gelişme gösteren bir sektör olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ülkemiz ekonomisi de, son yıllarda hızlı bir gelişme trendi içerisindedir. Bu ekonomik gelişim içerisinde turizm sektörünün de önemli bir payı bulunmaktadır.

Turizmi geliştirmenin etkili yollarından bir tanesi, stratejisi iyi belirlenmiş etkin bir tanıtımdır. Bununla birlikte turizmin çeşitlendirilmesi, altyapı yatırımları, coğrafi işaret, deneyim faaliyetleri ve markalaşma çalışmaları da turizmi canlandıran önemli unsurlardır.

Hal böyle iken; yeşili mavisiyle harika doğası, endüstri mirası, kültürel varlıkları gibi zengin turizm kaynaklarına sahip Zonguldak ilinin bu potansiyelden en üst düzeyde yarar sağlaması ilimizin ekonomik gelişimi açısından son derece önemli olup turizm İlimiz için bir çıkış noktasıdır. 

Bununla birlikte, sahip olduğu potansiyele karşın turizmden yeterli payı alamayan ilimizde sektörün gelişimine yönelik adımlar atılmasının elzem olduğu ortaya çıkmaktadır. Evet, birçok alanda turizm potansiyelimiz var, ancak mevcut durumu iyi analiz etmek, güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyerek tanıtım faaliyetlerine hız vermek, altyapı eksikliklerimizi ikmal ederek ilgili birimler nezdinde işbirliği ve koordinasyonu artırmak İlimiz turizminin gelişimi açısından önem arz etmektedir.

İlimiz penceresinden baktığımızda; Devrek Bastonu, Çaycuma Manda Yoğurdu, Devrek Beyaz Baklavası ve Cevizli Kömeç olmak üzere tescili alınmış dört Coğrafi İşaretli ürün bulunmaktadır. Diğer taraftan da, dokuz ürünün tescil için başvurusu yapıldığı görülmektedir. Mevcut durum, bizim bu konuya daha fazla eğilmemizi gerektirmektedir. Bu noktada, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları gibi tüm taraflara önemli görev ve sorumluluk düşmektedir. Özellikle Ticaret ve Sanayi odalarımızın bu konudaki çalışmalarını daha fazla yoğunlaştırmasını beklemekteyiz.

Konuşmamın genelinde de bahsettiğim üzere ilimiz için önemli bir tanıtım atağına çıkmış durumdayız. Paydaşlarımızla yaptığımız istişarelerde “Öyle bir çalışma ve tanıtım yapmalıyız ki insanlara Zonguldak’a gelmemenin bir eksiklik olduğunu hissettirerek Zonguldak’ı mutlaka görmeliyiz düşüncesini yaratmalıyız.” diyoruz. Bu kapsamda, Zonguldak ili için 2021 yılını turizmde yatırım ve tanıtım yılı olarak adlandırabiliriz. İlimizin çok yönlü turizm ile atağa geçerek seçkin turizm merkezlerinden birisi ve marka şehir olması için paydaşlarımızla işbirliği halinde çalışmalara başlamış bulunmaktayız. 2022 ve sonraki yılları ise bu çalışmaları sürdürülebilir kıldığımız ve meyvelerini topladığımız yıllar olmasını hedefliyoruz. Özellikle pandemi sonrası insanların daha fazla ilgi göstermesi beklenen turizm sektöründen daha fazla yararlanmayı arzuluyoruz.

Diğer taraftan, İlimizin sosyo-ekonomik gelişimine öncülük edecek turizm konusunda öncelikle yerel paydaşlar nezdinde özgüvenimizi kazanıp doğal ve kültürel değerleri önce bizim sahiplenmemiz gerekiyor. Bundan dolayı da halkımıza ve yerel paydaşlarımıza düşen rol ve görev çok büyük ve önemlidir” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi