Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi, 10-16 Mayıs 2020 Engelliler Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi 2019 yılı sonundan itibaren Dünyada ve Ülkemizde büyük bir COVİD - 19 salgınının etkisi altına girilmiştir” dedi.

Şirin açıklamasında, “Devletimizin almış olduğu tedbirler doğrultusunda , her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü olan 10 Mayıs ta Valilik önünde gerçekleştirdiğimiz çelenk töreni ve basın açıklamasını bu yıl gerçekleştiremiyoruz” diyerek şunları söyledi:

“COVİD-19 salgını nedeniyle başta kronik hastalar olmak kaydıyla engellilere sokağa çıkma kısıtlaması getirilerek, sağlıklarının korunması amaçlanmıştır. Yine alınan bir önlemle İlaç ve Medikal malzeme raporlarının süreleri uzatılarak engellilerin mağduriyetleri giderilmiştir. Her zaman dile getirdiğimiz engelliler için hayati önem taşıyan Sağlık Kurulu raporlarının düzenlenmesindeki sıkıntılar maalesef devam etmektedir. Engelli olduğu halde en az % 40 oranında rapor alamayan Engellilerin büyük sıkıntısı devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine ters düşen bu uygulamanın acilen düzeltilmesi gerekiyor. Engellilerin engelli aylığı ve evde bakım desteğinden faydalanmaları için konulan kriterler her yıl dile getirmemize rağmen düzeltilmemiştir. Engellilerin ihtiyacı olan ilaç,  ortez,  protez ve tekerlekli sandalye teminindeki katkı paylarının yüksek olması nedeniyle büyük mağduriyet yaşanmaktadır. Ülkemizde Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yurt genelinde Valilikler bünyesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlükleri öncülüğünde kurduğu Erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonları çalışmalarına 4 yıldır devam etmektedir. İlimizde kurulan komisyonda TSD olarak Başkan ve Başkan yardımcısı ile görev yapmaktayız. Bu komisyon sayesinde halkta Erişilebilirlik algısı oluştu ve başta kamu binaları ve özel teşebbüsler gerekli düzenlemeleri yapmaya başladılar.

Engellilerin istihdamında son yıllarda gerçekten kamuya EKPSS ve KURA yoluyla yapılan atamalar camiamız için iyi bir gelişmedir. Normal hayata döndüğümüz zaman yine kamuya atamalar yapılacaktır. Türkiye Sakatlar Derneği olarak TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesindeki basit kurallara örneğin Evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümünün kalkacağı, yine Dünya Sağlık Örgütünün kurallarına uygun Sağlık Raporları verilse bir çok engelli haklarından yararlanabilecekleri bir gerçektir. Yönetim Kurulu olarak Engelliler Haftasında tüm topluma Engellilerin rahat yaşayabilmeleri,  tüm engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz” (Şaban YILMAZ)                                                                  

Editör: Haber Merkezi