Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıklarının giderilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Dünyada yaşanan enerji krizi sebebiyle kömürün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Yeşil, “Bir buçuk milyar ton kömür yer altında bekliyor. Bu kriz döneminde yerin altındaki cevheri ekonomiye katmamız gerekiyor” dedi.

Ülke olarak yaşanan krizden etkilenmemek için kendi öz kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz diyen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, konuşmasına şöyle devam etti:

KÖMÜRÜN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

“TTK olarak günden güne kan kaybetmeye devam ediyoruz. Israrla Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıklarının giderilmesi konusunda yetkililere çağrımız var. Son zamanlarda dünyada yaşanan enerji krizi sebebiyle kömürün bir kez daha önemi ortaya çıktı. Bildiğiniz gibi tedarik konusunda yurt dışından gelen kömür artık eskisi gibi gelemiyor. Yani yıllık 39 milyon ton kömür kullanıyoruz. Bizim de Türkiye Taşkömürleri Kurumu olarak bu rakamları bu şartlarda tedarik etmemiz mümkün değil. Bir buçuk milyar ton kömür yer altında bekliyor. Bu kriz döneminde yerin altındaki cevheri ekonomiye katmamız gerekiyor, ısrarla söylüyoruz artık dışarıdan kömür almaktansa ülkemizdeki kaynakları değerlendirmek gerektiğinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Biliyorsunuz Çin dışarıya bütün yatırımları kapattı. Hatta malzeme tedarikini bile kapattı. Paris iklim anlaşmasına destek veren İngiltere bile 2 buçuk milyon tonluk kömür madenini hayata geçirmeye başladı. Yaşanan krizden bizim etkilenmememiz konusunda kendi öz kaynaklarımızı değerlendirme konusunda yetkililere buradan sesleniyoruz. 7 bin 400 işçimiz var, 6 bini yer altı işçisi tabi bu kadar işçi ile yerin altındaki cevheri yerin üstüne yeterli miktarda çıkartmak kolay değil, işçi açıklarımız fazla bir an önce bu açıkların giderilmesi konusundaki çalışmalarımız devam ediyor.”

38 MADENCİ KARANTİNADA

Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı müesseselerde görülen koronavirüs vaka sayısına da değinen Yeşil; “Vaka artışları günden günü artmakta, vatandaşlarımızın biraz daha dikkatli olması ve kurallara uyması gerekiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda geçen hafta 30 arkadaşımızın test sonucu pozitif çıkmıştı. Bu arkadaşlarımız karantinada, süreçleri devam ediyor. Bugün itibari ile vaka sayımız 38’e çıktı. Tabi dikkatli olmamız gerekiyor. 38 arkadaşımız şu anda ev karantinasında, filyasyon ekibinin belirlediği 13 arkadaşımız da onlar da temaslı oldukları için karantinada. Dikkat etmemiz lazım, bu hastalığın şakası yok. Gerekli önlem ve kurallara herkesin uyması gerekiyor” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi