Zonguldak’ın Kozlu İlçesine bağlı Dereköy köyünde Dünya Bankası hibesi ile 560 bin lira harcanarak 1996 yılında yapımına başlanan ve 1999-2000 eğitim öğretim yılında faaliyete başlayan Dereköy İlköğretim okulu, 2011 yılında öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılırken, burada okuyan öğrenciler ise taşımalı eğitim sistemi ile Beycuma Beldesine bağlı Karapınar taşınmaya başlanmıştı.

2011 yılında öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılan ve o dönemde Dünya Bankası kredisiyle Çaycuma’ya Elvanpazarcık Beldesi ile Kozlu’ya bağlı Dereköy’de yapılan 3 okuldan bir tanesi olan Dereköy İlköğretim okulu ve diğer okulların içersinde asansör, ana okulu, kütüphane, bilgisayar sınıfı ve tiyatro salonuyla birlikte modern bir yapıya sahipti.

O dönemde kapatılan ve okuyan öğrencilerin Karapınar İlköğretim Okuluna nakledilmesi kararlaştırılan Dereköy İlköğretim okulunun durumu ile ilgili köylerde yaşayan vatandaşlar veliler ve birçok STK temsilcileri eylem yaparak böyle modern bir okulun kapatılarak çürümeye terk edilmemesi için eylemde bulunmuşlardı.

Yapılan eylemlere katılan Kamu Sen İl Başkanlığına bağlı Tür Eğitim Sen şube başkanı Şahin Ören de, böyle bir okulun kapatılmasına razı olmadıklarını ifade ederek, okulun kapısına ip bağlayarak Zonguldak’a çekerek götürmek istediklerini de söylemişti.

Yıllardır kapalı duran ve çürümeye terk edilen Dereköy İlköğretim okulu için bir  dönem Jandarmanın buraya taşınması gündeme gelmiş, bir dönem Üniversiteye devredilmesi söylentisi bile çıkmıştı.

Bundan önce Zonguldak’ta görev yapan Vali Ahmet 22 Eylül 2017 yılında Dereköy İlköğretim okuluna giderek berabeinde Kozlu Kaymakamı ile birlikte Dereköy'de Dünya Bankası kredisiyle yapılan asansörlü ve bir süredir atıl vaziyette bulunan okul binasında inceleme yaparak yetkililerden bilgi alış verişinde bulunmuştu.

Şimdi okul kapanırken, muhtarlık görevini yürüten Muhammet Başar  burası için birçok eylem düzenlerken, halen muhtarlık görevini sürdürmeye devam ediyor, bu binanın çürümemesi için yetkililerin gerekli önlemi ve çalışmaları yapmasını istiyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere yetkililerin Dünya Bankası kredisiyle yapılan ve 8 yıl önce kapatılan Dereköy İlköğretim okulunun çürümesine dur diyerek başka bir kuruma devredilmesi için gerekli girişimlerin yapılması bekleniyor. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi