Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından düzenlenen birinci Filyos Kongresi başladı.

15-16 Ekim tarihlerinde yapılacak olan ve Bülent Ecevit Üniversitesine bağlı Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongreye, TBMM eski başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve davetliler katıldı.

Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı .

Kongrenin açılış konuşmasını, Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özarslan yaparken, “2 gün boyunca çeşitli konuları ele alacağımız kongre düzenliyoruz. Farklı oturum başlıklarını inceleyeceğiz. Doğalgaz işlevi, tarım orman gibi çeşitli konuları inceleyeceğiz. Kongreye katkıları olan hocalarıma teşekkür ederim. Bu kongrenin oluşmasında katkısı olan rektörümüz, rektör yardımcımız, Bartın ve Karabük üniversitesine teşekkür ediyorum” dedi.

TPAO strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk, “Filyos kongresinin ilki gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Her bir paydaşa çok teşekkür ederiz. Özellikle 2020 yılında Filyos’un yükselen bir değer olduğunu görüyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Sakarya Gaz sahasında ultra deniz sondajlarında dünya çapında başarılı sonuçlar alındı. Deniz alanları en büyük keşiftir. Büyük başarı büyük sorumluluk getirdi. Elde edilen her başarının ardından ciddi bir başarı ve özveri oluyor. İlk doğalgazı 2023 yılında hedefliyoruz” diye konuştu.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, da “2012 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesine katıldığım da Filyos limanı ve Filyos havzasına geldiğimde heyecan duydum. O dönemde bilgi birikimimizi arttırmak bugünlerde son yıllarda hız kazanmasını görmekten mutluluk duyuyoruz. Filyos’la ilgili çalışmaların büyük ölçekli Filyos endüstri bölgesi büyük bir proje olarak gösteriliyor” dedi.

2021 YILINI FİLYOS YILI İLAN ETTİK

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı yaptığı konuşmada, üniversite olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirterek "Filyos üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Üniversite olarak başarılarımızdan da bahsetmek istiyorum. Grizu 263 takımımız ülkede ve dünyada başarılı oldular. Bir takımımız daha var. Zonguldak'ta böyle bir kültür oluştuğu yönünde güzel sözler duyuyoruz. Öğrencilerimiz başarılarına devam ediyor, kendileri ile gurur duyuyoruz. Hastanemiz yine başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyoruz, dışarıdan ameliyat olmak için bizim hastanemize geliyorlar. Filyos'a gelince biz çok önemsiyoruz. Üniversite olarak 2021 yılını Filyos yılı ilan ettik. Filyos için daha önce yaptığımız çağrıyı yine yapıyoruz. Buradan yine proje çağrısında bulunuyoruz. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

“BU ÇALIŞMALARIN SIK SIK YAPILMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da, Filyos kongresinde yaptığı konuşmasında; “Burası sadece bir ekonomi ve liman projesi olarak görülmemeli. Toplumsal ve kırsal kalkınmanın dinamizmi olarak görülüyor. Başta ulaşım problemi olmak üzere eğitime ve çevre sorunlarına konut ve sağlık ihtiyacına yönelik çalışmalarımıza bir taraftan başlanması gerekiyordu. Önemli bir aşama kat edildi.

Ulaşıma bakıldığında Zonguldak Kilimli yolu yıl sonuna kadar bitecek. Muslu bölümünün ihalesi yapıldı. Saltukova Filyos yolunun ihalesi yapıldı. Havaalanının genişletilmesi ile daha nitelikli uçaklar inebiliyor. 3 ayda 40 bine yakın yolcu geldi. Haftada 11 uçak geliyor. Konut ihtiyacı için de yanlış kentleşme oluşmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm vadiyi kapsayacak şekilde imar çalışması başlatıldı. Bölgedeki tüm belediyeler toplanarak su birliğini kurdu. Bunun dışında nitelikli insana ihtiyaç var. TPAO ve üniversitemizin çalışması başladı. İnşallah bunlardan da verim alırız. Bu kongrenin hazırlanmasında emeği geçen başta Rektör hocamız olmak üzere tebrik ediyorum. Bu çalışmaların sık sık yapılmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

“FİLYOS TÜRKİYE GÜNDEMİNDEN HİÇ DÜŞEMEZ”

TBMM eski başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan da konuşmasında, "Filyos deyince heyecan duyanlardan biriyim. Burada olmaktan ise büyük onur ve gurur duyuyorum. Sayın Çufalı'ya teşekkür ederim. Buranın çocuğu, bu üniversiteyi büyütmek, öğrencileri başarısı ile yurt dışına duyurmak en büyük hayaliydi ve başardı. Kendisini tebrik ediyorum” diyerek şunları söyledi:

“Ancak başarının üzerine başarı katmazsınız çok başarılı sayılmazsınız. Prof. Dr. Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanımızdan bu kentin daha çok faydalanması gerekiyor. Bu ilden iki İl çıktı. Bartın ve Karabük çıktı. Onlara bakıyoruz hep bir gayret içindeler.

2005-2006 yılında Ereğli’de tersane furyası başladı. Bir anda 7-8 tersane ve 7-8 bin çalışanın doğduğu bir şehir doğdu. Bu tersaneleri kuranlar kaynakçı istediler. Zonguldak’ta bir sürü Endüstri Meslek Lisesi var kaynakçı vardır dedik ama kaynakçı bulamadık. Üniversitemizin özel sektör ile bir araya gelip nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda çalışması lazım. Eğitim planlamasını Üniversite öncesi ve sonrasında da çok iyi planlamamız lazım. Sanayi kültürünü bilen gençler yetiştirmemiz lazım.

Filyos Projesi sürecinde başımdan geçenleri anlatarak size dert yanmak istemiyorum. Özellikle siyasi ve bürokrasimiz anlatacaklarımdan yararlanacaktır. Çok çektik, çok laf işittik. Gazeteciler manşet attı: 'Yalan söylüyor, proje yok, halkı kandırıyor’ diye. Biz işimize, önümüze baktık.

Ankara'da Filyos Projesi ile ilgili ilk toplantıyı yaptık. Özel sektörleri ve kurumları davet ettik. Bu yolda moralimiz bozuldu ama yılmadık. 150 yıl sonra pes etmek bu nesle yakışmazdı. Sonrasında bu toplantıları Zonguldak'a taşıdık. Toplantıdan çıkan görüşleri Ankara'ya iletmeye başladık. Herkes anlatılanları takdirle karşılıyor ancak uygulamaya gelince adım atamıyoruz. O zaman devlet aygıtının orada kullanmanın ne kadar zor olduğunu anladım.

Cumhurbaşkanımız Zonguldak’a geldi Filyos Limanı’nı açtı. Elindeki makas benim madalyam oldu. Filyos Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi, istese de artık gündemden düşmez.

Ancak bir çevre faktörü var, hava, deniz ve orman kirliliği aklınıza ne gelirse çevre kirliliği faktörü ile karşılaşabilirsiniz. Burada hangi Termik santrali kurarsanız kurun sadece Zonguldak'ı değil çevre illeri de kirletecek. Çevreyi kirletecek bir sanayi olamaz. Buna ben de karşı çıkarım. Hepimizin de karşı çıkması gerekir. Türkiye'nin en iyi Valisi bizde bunun değerini bilelim. Valilik yaptığı şehirlerde kalkınmaya nasıl katkı verdiğini biliyoruz. Filyos Projesi'ne Karayolu var, deniz yolu var, hava yolu ve demir yolu var. Türkiye'de böyle bir yatırım yok. Türkiye'nin ve Zonguldak'ın en büyük projelerinden biri”

Yapılan konuşmaların ardından Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, TBM eski başkanı Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan’a plaket verirken, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı da, Toptan’a Devrek bastonu hediye etti.

İki gün sürecek olan kongrede; Doğalgaz üretim, iletişim ve işleme, Sürdürülebilir Endüstriyel Kalkınma, Liman ve Lojistik-1' Yeşil Endüstri ve Çelik Sektörü, Göç ve İstihdam, Filyos ve Turizm konularında akademisyenler online sunum yapacak.

Bu arada kongre öncesi Vali Mustafa Tutulmaz Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan ile birlikte Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç konferans salonunda hazırlanan "Bizim Yunus" sergisinin açılışını gerçekleştirdiler.

HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?

Filyos kongresinde, "Doğalgaz üretim iletim ve işleme", "Sürdürülebilir kalkınma", " Liman ve lojistik", "Yeşil Endüstri ve Çelik sektörü", "Göç ve istihdam", "Filyos ve Turizm", "Kentleşme ve sosyoekonomik", "Filyos'ta tarım ve orman" konularında oturumlar gerçekleştirilecek. (Meryem DEMİR)

.

Editör: Haber Merkezi