Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Zonguldak il genelinde yağan yoğun kar yağışı nedeni ile meydana gelen elektrik kesintilerinin vatandaşları mağdur ettiğini belirtti.

Elektrik kesintileri nedeniyle yaşanan sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Topaloğlu, “yoğun kar yağmasından dolayı sıkıntılar olabilir ama elektrik kesintilerinin çok yoğun yaşanmasını bir takım alt yapı sıkıntılarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tüketicilerimiz gerçekten çok mağdur oldular” dedi.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

 TÜKETİCİLERİMİZ MAĞDUR OLDU

“Bölgemizde yoğun kar yağışı nedeni ile hemen hemen bölgenin tamamında uzun süredir elektrik kesintileri yaşanmakta. Daha önceki karda bilindiği gibi çok büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Arkasından gelen bu karla da yine aynı sıkıntılar maalesef devam etmektedir. Biz bu konuda özellikle tabi yoğun kar yağmasından dolayı sıkıntılar olabilir ama çok yoğun yaşanmasını bir takım alt yapı sıkıntılarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tüketicilerimiz gerçekten çok mağdur oldular. Özellikle de biliyorsunuz evlere kronik rahatsızlarımız olabilir, oksijene ihtiyacı olan hastalarımız olabilir bunların en kısa zamanda öncelikle elektrik enerjileri sağlanarak, vatandaşımızın sağlığını mutlaka korunması gerekir.

SORUNUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

Diğer yandan; elektrik kesintilerinden dolayı internet erişimi alamayan çocuklarımız var. İnternet alamayınca, hizmet alamayan çocuklarımız maalesef eğitimden de geri kalıyorlar. Bu konuda da kurumun ivedilikle bu sorunu çözmesi gerekiyor. Tabi kurumda çalışan emekçilerimizi de düşünmemiz gerekiyor. Onlar da biliyorsunuz zor şartlarda, elektrik biliyorsunuz tehlikeli bir iş aslında çok dikkatli bir şekilde ve özverili bir şekilde en kısa süreçte vatandaşlarımıza elektrik verilmelidir. Bu kesintilerin bazı bölgelerde 5-6 gün sürdüğünü öğrenmekteyiz. Bu gerçekten çok büyük bir kayıp.

ZARAR GÖREN VATANDAŞLARIMIZ TUTANAK TUTTURUP ZARARLARINI İSTEYEBİLİR

Bu arada insanların buzdolabında bulunan et ve benzeri malzemeler büyük oranda bozuldu. Bu anlamda da evinde zarar gören tüketicilerimiz mahalle ya da köy muhtarları ile birlikte bir tutanakla bunları tespitini yaparak, gerekirse fotoğraflandırarak ilgili kurum Enerjisa’ya başvurarak bu zararlarını tanzim etmek isteyebilirler. Eğer Enerjisa bunu kabul etmezse, ret ederse yerinde inceleme yapmasa da tüketicilerimiz bu konuda ilimizde bulunan Hakem Heyeti’ne başvurarak, dökümlerini yaparak muhtarla yapılan tutanakla birlikte bu zararlarını isteyebilirler. Tabi bu arada tüketicilerimiz de bunu isterken gerçekten hakkaniyetle, gerçekten mağdur oldukları konuyu, hakları ne ise onu talep etmelerinde fayda vardır diye düşünüyorum.”

FİYATLAR MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLSİN

Pandemi ile birlikte market fiyatlarının da artış olduğuna da dikkat çeken Topaloğlu: “Pandemi nedeni ile ciddi anlamda fırsatçılık yapıldı. Biz bugün piyasaya çıktığımız zaman vatandaş 8-10 TL’den, yani geçen sene 3 TL’ye yediğimiz Portakal bu sene 9-10 TL. İnsanlar sebze ve meyveye ulaşamıyor. Bu gerçekten çok büyük sıkıntılı bir süreç. Aynı zamanda, et fiyatları çok yükseldi. Tabi bunun gerekçesi, Türkiye’de dövizin yükselmesi hep bahaneydi ama bugün döviz düşerken, maalesef fiyatlar hiç yerinden oynamıyor, fiyatlar hep yukarılarda duruyor. Bu konuda biliyorsunuz Bakanlık, hatta Cumhurbaşkanımız tüketicilere bir çağrı yapmıştı, ‘şikayet edin’ diye ama bu yolla çözülecek mesele değildir. Bunu hükümet, iktidar bir şekilde gerekli denetimler yaparak, gerekirse alternatif satış yerleri üreterek piyasadaki dengelemeyi mutlaka sağlamalıdır. Çünkü özellikle, dar gelirli tüketicilerimiz gerçekten temel gıdaya ulaşamıyorlar, sağlıklı beslenemiyorlar. Özellikle bu Pandemi döneminde tüketicilerimizin sağlıklı beslenmesi gerekirken, maalesef insanlarımız zaten büyük bölümü işsiz kaldı, bu anlamda biz bir kez daha bütün marketlerimize, esnaflarımıza sesleniyoruz; Lütfen fiyatları makul seviyeye çekin. Bütün tüketicilerimizin ulaşabileceği fiyatlarla, herkesin alabileceği bir fiyatla ürün satışı yapın diyoruz” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi