Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yaptığı açıklamada, “Geleneksel alışveriş yöntemlerine göre zaman, mekan ve fiyat yönünden hem satıcı hem de tüketicilere sağladığı avantaj ve kolaylıkları barındıran mesafeli satışlar, özellikle içerisinde bulunulan COVİD-19 döneminde daha çok tercih edilir hale gelmiş ve işlem hacmi ciddi oranda artış göstermiştir” dedi.

Maden açıklamasında, “Bu tür satışlar, her ne kadar birçok kolaylığı beraberinde getirse de, tüketicilerin zaman zaman yasal yükümlülüklerinin bilincinde olmayan, kötü niyetli ve fırsatçılık yapmak isteyen satıcılar tarafından kandırılmalarına neden olmaktadır. Fırsatçılık yapanlar stoklarında olmayan ve tedariki 30 günlük yasal teslim süresi içerisinde yapılamayacak ürünleri dahi satışa konu ederek tüketicileri mağdur ettikleri tespit edilmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Ürün bedelleri tahsil edildikten sonra,  teslimlerin hiç yapılmadığı ya da teslim edilmeyen ürünlere ilişkin bedel iadesi içerikli cayma taleplerinin karşılanmadığı hatta tüketicilerin söz konusu taleplerini iletebilecekleri bir muhatap dahi bulamayarak,  mağdur edildikleri görülmektedir.

Özellikle kurumsal olmayan internet siteleri ve sosyal medya mecraları hatta cep telefonu uygulamaları üzerinden satın alma işlemi yapılıp, kapıda ödeme vb. banka hesap sahiplik bilgisi olmayan ödeme yöntemleri ile gerçekleştirilen alışverişlerde çok sayıda mağduriyet yaşanmaktadır.

Bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için, mesafeli yöntemle alışveriş yapılırken tüketicilerimiz tarafından dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır.

Bu hususlarda tüketicilerimiz, ön inceleme yapılması, satın alınacak mal veya hizmetin fiyatına dikkat edilmesi, satıcı bilgileri, sahte sitelere dikkat edilmesi, sosyal medya, güvenlik ayrıntıları, ön bilgilerin incelenmesi konularına dikkat etmelidirler.

MAĞDURİYET YAŞANMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Tüm bu hususlara dikkat edilmesine karşın tüketicilerimizin mesafeli sözleşmeler ile ilgili olarak yaşadıkları uyuşmazlığın çözülmesinde 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 2020 yılı sonuna kadar 10.390-TL’nin altında olan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine, bu tutarı aşan uyuşmazlıklar için de Tüketici Mahkemelerine başvurabilmesi mümkündür” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi