Zonguldak’ta yaklaşık 40 yıldır esnaflık yapan Sadık Kar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle ticaretlerini devam ettirmekte çok fazla güçlük çektiklerini söyledi.

Bu hayat pahalılığı sadece şehrimiz esnafları veya vatandaşını değil ülke genelinde her kesimi olumsuz etkiledi diyen Kar; “Tüketici ve esnaf ekonomik açıdan zor durumdalar. Esnaf ticaretine devam etmekte zorluk çekiyor veya ticaretini istemeyerek sonlandırmak zorunda kalıyor, tüketici ise alım gücü olmadığı için istediği ürünü alamıyor” dedi.

Esnaf Sadık Kar, konuşmasına şöyle devam etti:

TÜRKİYE’DE EKONOMİK BUNALIM VAR

“Türkiye’de pandemi süreciyle artan bir ekonomik bunalım var. Tüketicilerin alım gücü oldukça azalmaya başladı. Son dönemde doların aşırı yükselmesiyle piyasalar iyice daraldı. Esnafın ticaretiyle ilgili aldığı ürünlere aşırı zam gelmesi doğal olarak tüketiciye de aşırı zam olarak yansıdı. Bu gıda veya elektronik eşyada olabilir kendi ürettiğimiz ürünlerde olabilir. Çünkü herşey döviz kurlarına göre zamlanmaya başladı. Dolayısıyla esnaf ticaretini zamlı fiyatlarla yapmak zorunda kaldı vatandaşta doğal olarak almak zorunda olduğu ürünü çok daha fazla ücret ödeyerek alabildi veya alamadı. Müşterinin alım gücü azaldı.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Örneğin bir ürünü dolar 2,5 lira iken 10 dolara alıyordum bu da 25 lira ediyordu şimdi dolar 15 lira civarında aynı ürünü alış fiyatım yine 10 dolar olsa ödeyeceğim para 150 lira. Haliyle 25 liraya alınabilecek bir ürünü bugün 150 liraya alıyorum aldığım ürünü de bu duruma göre satmak zorunda kalıyorum. Doğalgaz, elektrik, akaryakıta yapılan zam kadar tüketicinin maaşına zam yapılmadı haliyle de alım gücü düştü. Bu nedenle esnaf olarak bugün ticaretimizi devam ettirmekte çok fazla güçlük çekiyoruz. Gün geliyor bir kuruş bile kasamıza girmeden tezgahımızı kapatıp evimize gittiğimiz oluyor.

ESNAF KREDİSİNİ ÖDEMEKTE ZORLUK ÇEKİYOR

Birçok esnaf arkadaşımız ekonomik sıkıntılarını aşmak, ticaretlerini devam ettirebilmek için gerek devlet bankalarından gerekse özel bankalardan tüketici kredileri almak zorunda kaldılar. Günü kurtardılar ama ticari geleceklerini kurtaramadılar. Bugün birçok esnaf çektiği kredileri ödemekte güçlük çektiği için ticaretini sonlandırma aşamasına geldi veya sonlandırdı. Yaklaşık 40 yıldır ticaretle uğraşıyorum ama şuan içinde bulunduğumuz ekonomik durum nedeniyle ticaretimin en zor ve kötü dönemini yaşıyorum.

TİCARET DİP YAPMIŞ DURUMDA

Ticaret dip yapmış durumda! Bu hayat pahalılığı sadece şehrimiz esnafı veya vatandaşını değil ülke genelinde her kesimi olumsuz etkiledi. Kendimden örnek verecek olursam bundan 2 sene öncesine göre şuanda satışım 5’te 1 oranında düşmüş durumda ve piyasa durma noktasında. Hükümetin başlatmış olduğu kredilendirme, piyasayı rahatlatma adına attığı adım geçici çözümdür. Bu adım bugünü belki rahatlatır ama önümüzdeki günleri çok daha kötü hale getirir. Maalesef sürdürülebilir bir ticari piyasayı hükümet oluşturamadı. Her gün daha kötüye doğru gidiyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi