Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, “coronavirüs tedbirleri kapsamında işyerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaf borçlarını nasıl ödeyecek” dedi.

İki sene önce küçük esnaf için fon kurulduğunu belirten Küçükali, “Bu fon faaliyete geçti ise bu fondan koronavirüs tedbirleri nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaflarımıza sürecin sonuna kadar maddi yardım yapılsın. Bu şekilde küçük esnafın nefes alması sağlansın” dedi.

Vergiler ertelendi deniyor ama işyeri kapanan esnaf, süreç nedeniyle işleri bozulan esnaf 3 ay sonra vergisini nasıl ödeyecek diyen Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

KÜÇÜK ESNAFIN ELİNDEN TUTULMASI LAZIM

“Hükümet tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda büyük işadamlarına ikramiye küçük işadamlarına ise teselli olduğunu görüyoruz. Coronavirüs konusunda başta cumhurbaşkanımız, sağlık bakanımız ve hükümetin almış olduğu kararları sonuna kadar destekliyorum burada bir sorun yok ama bizim sorunumuz işyerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnafların ne yapacağı, nasıl geçineceği, borçlarını nasıl ödeyeceğidir. Bunlarla ilgili hükümetin KOSGEB kanalıyla işyerlerini kapatan esnaflara sicil bozukluğu gözetilmeden kredi vermesini öneriyorum. Çünkü sicili bozuk olmayan esnaf sayısı çok az. Esnafa faizsiz kredi verilsin ki esnafta bu kredi ile borçlarını öder, ticaretinin yarınlarını daha iyi görür hem de raflarını doldurur. Sadece teselli ile küçük esnaf ayakta duramaz. Küçük esnafın elinden tutulması lazım çünkü küçük esnaf yaşananların altında kalıyor, eziliyor.

TİCARETİ DURMUŞ ESNAF ÜÇ AY SONRA VERGİSİNİ NASIL ÖDEYECEK?

Benim bu konuda bir önerim var. Bundan 7-8 sene önce küçük esnaf için bir fon kurulsun işini kaybeden esnaflara buradan yardım edilsin diye bir önerim vardı. Bu fon yaklaşık 2 sene önce kuruldu ama faaliyete geçti mi geçmedi mi bilemiyorum. Faaliyete geçti ise bu fondan koronavirüs tedbirleri nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaflarımıza sürecin sonuna kadar maddi yardım yapılsın. Bu şekilde küçük esnafın nefes alması sağlansın. Hükümet esnafın Halk Banka olan kredi borçlarının ödemesini 3 ay sonraya ertelediğini belirtti ama ben Halk Banktan değil başka bankadan kredi almışım şimdi ne olacak? Halk Bank dışında bankalardan kredi çekmek zorunda kalan esnaf ne yapacak? Vergiler ertelendi deniyor ama işyerleri kapanan insanlar 3 ay sonra vergisini nasıl ödeyecek? Esnaf zaten işyerini kapatmış, ticareti durmuş 3 ay sonra nerden para bulacakta vergisini ödeyecek?”  Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi